30 december 2007
Goede reclame: Sony - The Trip
Het is inmiddels alweer bijna een klassiek voorbeeld van een succesvolle reclame. Toch blijft deze van Sony erg goed. Ik was al een tijdje op zoek naar het filmpje. Vandaag via YouTube dan eindelijk gevonden. Bij deze dus nogmaals Sony - The Trip.
Is dit dan wel een goede telefoon voor ouderen?
25 december 2007
Presentaties 50 plus expertise staan online
Mokkamarketing op nieuweproductenbedenken.nl
Op http://www.nieuweproductenbedenken.nl/ vind je heel erg veel inspiratie voor innovatie met onder andere:
- 750 inspirerende innovatiewebsites ( gerangschikt op onderwerp en beoordeeld op relevantie);
- 275 innovatieboeken;
- 240 bijzondere brainstormlocaties;
- 100 brainstormbegeleiders;
- 90 innovatiefilmpjes;
- 30 tips voor de innovatie-aanpak (vrij te downloaden);
- 25 brainstormtechnieken (vrij te downloaden);
- 15 checklists voor de ideationfase (vrij te downloaden);
Seniorenmarketing biedt (retail)mogelijkheden
Elsevier Retail geeft in het artikel zeven tips om "seniorenmarketing" op een goede manier toe te passen.
- Geef duidelijke productinformatie
- Geen koopjes, maar aanbiedingen
- Kies voor ervaringen
- Benader ouderen jonger dan ze zijn
- Communiceer positief
- Zorg voor rust en ruimte in winkels
- Houd websites praktisch en simpel
Delta Lloyd organiseert rondetafelsessies over de toekomst van het pensioen
Maar veel gebeurt er niet. En als ik er zo over nadenk is dat niet geheel onverklaarbaar. De grote succesvolle campagnes blijven tot dusver namelijk uit. Het enige dat gebeurt is nog meer onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek. Onderzoek om het onderzoek doen en onderzoek om eerder onderzoek nog eens te onderzoeken op te onderzoeken onderzoeken. Een cirkel waar we met zijn allen blijkbaar maar moeilijk uit weten te komen. Het uitvoeren van nog een onderzoek is naar mijn mening een uiting van onzekerheid. Er zijn nog te weinig voorbeelden van succesvolle campagnes, bedrijven aarzelen daarom en de bureaus adviseren vervolgens om nog maar eens een duur onderzoek te doen. Zonde, want er is al zoveel bekend.
Toen ik met ouderenmarketing begon heb ik mezelf beloofd de praktische weg te kiezen. Dat wil zeggen: mooie dingen maken en succesvolle campagnes aanjagen. Wel gebaseerd op bestaande onderzoeken en eigen (vooral kwalitatief én beeldvormend) onderzoek, maar altijd gericht op de praktijk. Maar om zover te komen is het belangrijk dat bedrijven inzicht krijgen in én een goede visual krijgen van de oudere van de toekomst. Wie is die klant die zij nu ineens moeten gaan benaderen? Hoe ziet die eruit? Wat wil die van het product of het merk? En vooral, wat zijn de laatste trends op deze markt? Dat moeten we laten zien.
Om dat voor elkaar te krijgen moet ik met bedrijven gaan praten. Ze laten zien hoe de vork in de steel zit en een tipje van de sluier oplichten wat er allemaal gedaan wordt en mogelijk is. Een soort van trend en inspiratiesessies van een ochtend, middag of dag waarin de essentie van ouderenmarketing en communicatie kort wordt geschetst en met voorbeelden geïllustreerd.
Daarom was ik wel gecharmeerd van het initiatief van Delta Lloyd. Zij organiseren rondetafelsessies waarbij pensioenspecialisten met communicatieprofessionals in discussie gaan over de toekomst van het pensioen. Zoals ik het lees gebeurt dat ongeveer 1 keer per half jaar. Slim, want door de dialoog met elkaar aan te gaan komen nieuwe ideëen naar boven en kan men écht innovatief te werk gaan. Brainstormen en out of the box denken zijn twee veelgehoorde termen in dit perspectief.
Als kerstoverpeinsing daag ik iedereen uit om met elkaar die dialoog aan te gaan. Hoe gaan we oudere consumenten benaderen en hoe kunnen we elkaar daarbij helpen? Zonder weer te verzanden in eindeloos lang kwantitatief onderzoek. Want alleen op basis van cijfers, percentages en significanties gaan we de gunst van onze klanten niet winnen.
24 december 2007
Fijne feestdagen!
14 december 2007
Oudere suikerpatiënt stopt vaak met fitness
Ook Gezondheidsnet besteedt aandacht aan het onderzoek. Een andere conclusie is dat wandelen vrijwel net zo goed voor de gezondheid is als fitness.
In 2013 zijn er 400.000 65-plussers bij
Iets meer dan de helft van de toename van het aantal 65-plussers betreft de groep jonger dan 70 jaar. Hun aantal groeit tot 2013 met ruim 210 duizend. Deze groep groeit sterk doordat de omvangrijke naoorlogse babyboomgeneratie vanaf 2011 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het aantal zeventigers stijgt met 90 duizend, het aantal 80-plussers met 80 duizend.
Op dit moment is 32 procent van de 20–64-jarigen 50 jaar of ouder. In 2013 zal dit naar verwachting 34 procent zijn. Het gaat om een stijging met 160 duizend personen. Deze stijging gaat vooral ten koste van het aandeel dertigers. Hun aandeel in de potentiële beroepsbevolking daalt van 23 procent naar 20 procent. Dit is een daling met 280 duizend personen.
Het aantal jongeren (0-19 jaar) neemt de komende vijf jaar naar verwachting met 100 duizend af. De daling is het sterkst in de basisschoolleeftijden. Het aantal 4-12-jarigen is in 2013 ruim 60 duizend lager. Dit is een gevolg van de daling van het aantal geboorten sinds de eeuwwisseling. Het aantal kinderen jonger dan 4 jaar neemt naar verwachting met zo’n 30 duizend af. Het aantal jongeren van 13 jaar en ouder verandert de komende vijf jaar weinig.
12 december 2007
Zwitserleven heeft geen Zin meer
Webwinkeliers ontdekken 50 plussers
Webwinkeliers richten zich eindelijk ook op senioren. Hoe kun je deze groeiende, kapitaal-krachtige doelgroep verleiden? Easer en Pluswinkel lichten hun tactiek toe. Marketing-deskundigen spreken liever niet meer over senioren, maar over oudere consumenten of youngtimers. Senioren zijn gevoelig voor de manier waarop je ze benadert.
Door: Paul Verstappen
‘Senioren waren nooit zo’n sexy doelgroep bij jonge marketeers, maar ik zie dat langzaam veranderen’, zegt Tjangja Galdeij, adjunct-directeur van uitgeverij Senior Publications BV. Ze brengt onder andere het populaire seniorentijdschrift Plus Magazine op de markt. ‘Het blad is zeventien jaar geleden opgericht en we zijn uitgegroeid tot het grootste betaalde maandblad in Nederland, met een totale betaalde oplage van ongeveer 310.000 exemplaren.’
Groeimarkt
Het aantal senioren neemt snel toe. Volgens het CBS zijn er in 2007 5,2 miljoen Nederlandse 50-plussers. In 2020 zal dit aantal gegroeid zijn naar 6,7 miljoen: 40 procent van de Nederlandse bevolking. Een gezamen---lijk onderzoek van Seniorenweb en het Sociaal Cultureel Plan-bureau toont bovendien aan dat ouderen massaal internetten. Plus Magazine is vier jaar geleden al voorzichtig gestart met de Pluswinkel-catalogus en webshop Pluswinkel. ‘Een logische stap’, aldus Galdeij. ‘De senior van twintig jaar geleden, kun je niet meer vergelijken met de senior van nu.’
Ook bij marketingdeskundigen is het idee van de ‘actieve oudere’ langzaam doorgesijpeld. Zij spreken liever niet meer over senioren, maar over oudere consumenten of youngtimers. Sinds juni 2006 volgt Arjan in ‘t Veld alle nieuwtjes over ouderenmarketing op zijn Mokkablog. In ‘t Veld: ‘De Europese markt voor ouderen is volop in beweging, maar in de Verenigde Staten zijn ze al veel verder. Daar is het webwinkelen ook bij oudere doelgroepen heel normaal. Een goed voorbeeld is Amazon.com, waar door jong en oud online wordt besteld.’ In ‘t Veld ziet minder internationale voorbeelden van succesvolle doel-groepen-winkels. ‘Ouderen willen kopen in een winkel met een positieve uitstraling en goede service, niet in een webshop die speciaal voor hen is gemaakt en gericht is op gemak of dingen die zij niet meer kunnen. We moeten ophouden met het denken in problemen of tekortkomingen. Ik geloof niet in dat hokjes denken.’ Wel is hij overtuigd van de toegevoegde waarde van community’s. ‘Speciale gemeenschappen creëren rond je winkel is erg zinvol, het gevoel ergens bij te horen wordt als zeer positief ervaren.’
Gat in de markt?
Sinds augustus 2007 bestookt Frank Schasfoort de groeiende seniorenmarkt met Easer. ‘We richten ons met deze webwinkel op de kwaliteit van het leven. De directe aanleiding was dat mijn buurman vroeg of ik een bepaald hulpmiddel op internet wilde zoeken. Dat bleek nogal moeilijk te vinden. “Een gat in de markt”, dacht ik.’ Maar met zijn webshop is hij niet bij de hulpmiddelen blijven steken. ‘We bieden onder andere boeken, cd’s, en lifestyle producten, die aansluiten bij de interesse van de doelgroep. Ook spelcomputers waarmee mensen hun geheugen kunnen trainen, hebben wij in ons assortiment.’ Nostalgie doet het goed, merkt Schasfoort. ‘Designradio’s in de jaren vijftig-stijl zijn gewild, maar ook geboortejaar-dvd’s, eenvoudige mobieltjes en wandelstokken zijn populair.’ Schasfoorts eerste doel is om de webshop duidelijk te positioneren in de markt. ‘Easer is natuurlijk nog een bescheiden speler. We moeten onze activiteiten daarom noodgedwongen beperken. Wat we niet doen? Het aanbieden van diensten, zoals reizen. En ook een webforum laten we voorlopig achterwege.’
‘Wij zijn beslist geen Wehkamp voor senioren’
Plus Magazine is al vier jaar actief met postorderverkoop. In 2005 is de webshop Pluswinkel gestart. ‘We zijn beslist geen Wehkamp voor senioren’, zegt Galdeij. ‘We willen ons duidelijk onderscheiden. Daarom richten we ons op een aantal sterke peilers vanuit het blad en interesses van de consument: gemak, gezondheid en culinair. We hebben geen kleding in ons assortiment, want daar ligt onze kracht niet.’
Persona’s
Galdeij verwachtte wel dat de Pluswinkel zou aanslaan, maar de grote populariteit verraste haar. ‘Het succes zorgde er wel voor dat we al snel tegen de beperkingen van de webshop aanliepen. Met Eperium uit Muiden vonden we een partner met een e-commerce platform, waarmee we onze ambities verder kunnen realiseren.’ Hoe heeft het bureau dat aangepakt? Ferry Fiege, sales- en marketingmanager van Eperium, vertelt: ‘We begonnen met het schetsen van zogenaamde persona’s. Dat zijn duidelijke beschrijvingen van internetgebruikers uit de doelgroep. Ze krijgen dan een naam, een gezicht en enkele persoonlijke kenmerken. We stellen belangrijke vragen: Wie is de gebruiker? Welke concrete ervaringen hebben ze met het bestellen op internet? Welke sites bezoeken ze?’ Hieruit kwamen belangrijke bevindingen, aldus Fiege. ‘Senioren zijn gevoelig voor de manier waarop je ze benadert. Dat betekent bijvoorbeeld dat je heldere informatie moet aanbieden. We plaatsen meerdere productfoto’s, maar je moet de bezoekers ook niet overladen met informatie. Daarnaast moet je ze helpen met duidelijke stappen tijdens het aankoopproces en ook het aanbieden van meerdere betaalmethodes is erg belangrijk.”Pluswinkel heeft een sterke achterban met veel abonnees, die veel vertrouwen hebben in het merk. Fiege: ‘Voor de traffic naar de webwinkel en de conversie is dat natuurlijk een enorm voordeel.’
Frank Schasfoort heeft zich uit-voerig laten adviseren bij het gebruiks-vriendelijk maken van Easer. Marc Steen van TNO Informatie- en Communicatietechnologie stond hem bij. Steen pleit ervoor om de toekomstige eindgebruikers zo vroeg mogelijk te betrekken bij het ontwerpproces. Steen: ‘We hebben voor Easer focusgroepen gehouden met ouderen. Als je met groepen van zes personen praat over hun recente, concrete ervaringen met winkelen op internet, dan levert dat waardevolle resultaten op. Op basis daarvan hebben we persona’s en use cases opgesteld.’ Een use case is een verhaaltje waarin de doelen van een eindgebruiker staan omschreven.
‘We moeten ophouden met het denken in problemen of tekort-komingen’
Steen gaf ook adviezen aan internet-dienstverlener 4net, die de Easer-site moest ontwerpen. Steen: ‘Zorg dat op het beeldscherm alles zichtbaar is wat je nodig hebt en houd het beeld rustig. Waar zitten de navigatiebalk en het boodschappenmaandje? Hoe kan ik één stap teruggaan in het koopproces? Deze dingen moeten duidelijk zijn, want ouderen vinden het vervelend als alles op het scherm plotseling verandert.’
Toekomstplannen
De nieuwe aanpak van de Pluswinkel is een succes, aldus Galdeij. ‘Ongeveer 35 procent van alle transacties vindt nu plaats via internet, dat was voor de restyling nog 20 procent. De Pluswinkel wil de community verder uitbouwen. Senioren willen hun mening kunnen geven, dat vinden ze erg belangrijk. Ze zijn ervaren consumenten, die zich niets meer wijs laten maken. Maar ze discussiëren niet voor de gezelligheid. Daar hebben ze hun buren en vrienden voor. Daarnaast gaan we onze nieuwsbrief frequenter verspreiden.’ Galdeij ziet Nederland als een testcase. ‘Senior Publications Nederland BV is een joint venture van Bayard Presse Benelux en Roularta Media Group. We onderzoeken de mogelijkheden om onze formule in België en Frankrijk uit te rollen. Daarnaast bestuderen we hoe we ons bereik kunnen vergroten.’
White label-concept
Ook Schasfoort wil in de toekomst met Easer de internationale mogelijkheden aftasten. Maar zover is hij nog niet. ‘Pluswinkel is natuurlijk een sterk merk. Wij moeten nu onze naamsbekendheid opbouwen. Dat kan door in zee te gaan met bekende partijen. Momenteel bieden wij via een zorgverzekeraar onze producten aan. Dat willen we verder uitbreiden met andere partijen. Ook willen we volgens het white label-concept winkels toevoegen aan onze formule. Partners van Easer krijgen dan aan de voorkant een webshop in de eigen huisstijl en worden aan de achterkant aangesloten op het systeem van Easer.’
Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 9 2007 en op Twinkle.
3 x kloppen onbegrijpelijk voor ouderen?
De schrijver op Molblog stelt dat vooral ouderen niet snappen waar de reclame over gaat. Jammer dat hij dit zo stelt. In zijn eigen post praat hij over zijn opa. Hoogstwaarschijnlijk een oude man, iemand die in de doelgroep van Seniorweb valt en nog wegwijs moet worden gemaakt op het internet. Of in ieder geval van een generatie is die internet als bedreigend blijft beschouwen. Gelukkig is er een jongere generatie ouderen die verdomd goed weet hoe internet in elkaar steekt en wat er te koop is. De angst voor online betalen moet worden overwonnen, daarin hebben de banken zeker een goede stap genomen. Wij zijn geen Amerika waar creditcard betalingen eerder regel dan uitzondering zijn.
"Door beter in te zoomen op de doelgroep zouden reclamespots beter afgestemd kunnen worden en zijn dit soort acties, waar ouderen wel degelijk baat bij hebben, ook voor hen begrijpelijk. Overigens denk ik dat er meer groepen bestaan waarbij het spreekwoordelijke kwartje niet valt bij het zien van deze spot."
Daar moet ik me dan weer wel gedeeltelijk bij aansluiten. Er is inderdaad een grote groep reclamemakers die niet goed afstemmen op hun doelgroep. En dat komt vooral omdat ze niet weten hoe die doelgroep eruit zien. Ouderen zijn niet per definitie senior, bejaard, onwetend, minder valide en stokoud.
04 december 2007
Levensgenietersbeurs in Roosendaal
"Active Development opende afgelopen zaterdag de deuren voor de eerste Levensgenietersbeurs in de St. Jan in Roosendaal. In de voormalige kerk stelde 17 exclusieve standhouders zich voor aan de koopkrachtige ervaren consumenten in de regio. Ook kon men er genieten van optredens en de complete beurs werd live uitgezonden op de lokale radiozender Stad FM. Op de beurs werden uiteindelijk zo’n 300 bezoekers verwelkomd. Zoals verwacht viel het overgrote deel van de bezoekers in de leeftijdsgroep van 45 t/m 70 jaar en spraken de standhouders van een hoog rendement per bezoeker.
Met de Levensgenietersbeurs probeert Active Development een sociale en commerciële band te creëren tussen de lokale ondernemers en de ervaren levensgenieters door ze op een sfeervolle en vrijblijvende manier aan elkaar voor te stellen. Naast lokale ondernemers kan men er ook landelijke organisaties die lokaal opereren vinden. De belangrijkste redenen voor Active Development om de beurzen te organiseren zijn doelgroeponderzoeken, het creëren van panels voor de advieswerkzaamheden, klanten toegang verschaffen tot de doelgroep en het opdoen van praktijkervaring.
De visie achter de Levensgenietersbeurs is ontstaan uit ervaringen met de doelgroep en bestudering van gerelateerde literatuur. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat naarmate mensen ouder worden, ze meer waarde gaan hechten aan lokale sociale netwerken. Hierin worden ook ondernemers meegenomen. Wanneer men een persoonlijke band met een servicegerichte ondernemer heeft opgebouwd, zal men deze meer als een vriend dan een verkoper beschouwen en bij vrienden en familie aanraden. Men wil dan ook best iets meer betalen voor een product of dienst zolang men maar niet het gevoel krijgt dat het teveel is.
Op een Levensgenietersbeurs vinden daarom bijna geen directe verkopen plaats en draait alles om het eerste contactmoment dat moet leiden tot een vervolgbezoek aan een vestiging. De doelgroep bezoekt een ondernemer bij voorkeur een aantal maal en neemt uitgebreid de tijd alvorens zij tot een aankoopbeslissing overgaat.
Op de beurs waren onder andere onroerend goed in het buitenland, computers, kunst, wellnessproducten, auto’s, reizen, meubels en een goed doel te vinden.
De beurzen vinden een aantal keer per jaar in verschillende steden in het land plaats. De volgende Levensgenietersbeurs zal begin maart voor de tweede keer in ’s-Hertogenbosch plaatsvinden."
30 november 2007
Verder leren tot je 80ste?
Leuke, maar wel een beetje flauwe campagne van de overheid. Kan me goed voorstellen dat de jeugd dit grappig vindt. Weet alleen de life long learning trend hier niet in te plaatsen. Het kan maar zo zijn dat wij straks allemaal tot aans ons 80ste lekker door blijven leren. Zoals het gezegde: je bent nooit te oud om te leren....
Meldpunt seniorproof
"Het doel van dit Meldpunt Seniorenproof is om inzicht te krijgen in de manier waarop bedrijven en overheidinstellingen inspelen op de vergrijzing. Dat wil zeggen: in hoeverre wordt er rekening gehouden met de wensen, beperkingen en behoeftes van ouderen binnen onze maatschappij.
De centrale vraag is: zijn de producten en diensten seniorenproof?
Wat is uw ervaring met de gebruiksvriendelijkheid van nieuwe producten en diensten. Wordt er rekening met uw wensen gehouden? Of juist niet? U kunt al uw ervaringen, zowel positief als negatief opschrijven in het MeldPunt Forum. Tevens kunt u reageren op ervaringen van andere bezoekers. Meedoen kan anoniem of onder uw eigen naam (dit laatste is wel zo sportief maar is niet verplicht). Op dit moment zijn er nog weinig meldingen, maar wij hopen dat u dit een goed initatief vind en mee wil helpen om het tot een succes te maken. "
Nogmaals, aardig idee. Al zal het aantal meldingen en de aard van de meldingen niet representatief zijn voor het jonge deel van de ouderenpopulatie in Nederland. Seniorgids trekt mijns inziens vooral een 60 plus publiek. Die hebben nu eenmaal andere productwensen. Wat ik wel goed vind is de indeling in categorieën.
29 november 2007
Ontbijten in Baarn voor het vierde onderzoek van het 50 Plus expertisecentrum
- De helft van de 50-70 jarigen is werkzaam
- 50+ers voelen zich even energiek als de 20-49 doelgroep
- 50+ers hechten aan authenticiteit
- Jongeren kiezen voor gemak, ouderen voor afwisseling
- Vooral de dealer moet goed zijn, vindt de 50+er (bij aankoop van een auto)
- De werkzame empty nester heeft de meeste interesse in financiële dienstverlening
- De 50+er kiest voor kwaliteit, de jongere groep voor prijs
- Informatie op de verpakking is voor 50+er het meest van belang
- 50+ers hebben behoefte aan informatie
- Jong gaat voor snufjes, 50+ voor advies en aandacht
- 50+er kiest eerste merk dat aan hun eisen voldoet
Maar oordeelt vooral zelf. Ik ga in ieder geval weer verder met waar ik gebleven was.
Franste tv zender voor babyboomers
De programmering is toegespits op de doelgroep en bestaat voor 50% uit allerhande spel en tv shows. Shows die gedeeltelijk zelf worden geproduceerd en voornamelijk gepresenteerd door Franse tv bekend- en grootheden. Op prime time worden vooral goede films uitgezonden. De zender lanceert daarnaast begin 2008 een uitgebreide website met veel e-commercie, brain coahcing en thuiswinkeldiensten. Het verdienmodel van de zender is vooral gebaseerd op abonnementen en advertising.
26 november 2007
Senioren en internet volgens Peter Wiegman
Ik ken mediaonderzoek.nl, maar wist niet dat Peter Wiegman zich ook met ouderen en internet bezig hield. Tot ik zojuist deze presentatie van hem vond op Slideshare. Geen nieuwe informatie, wel een aardig overzicht.
Goede reclame: Toyota probeert het met de midlife
Ik vind zelf dat het een prachtig onderwerp is voor reclames; de midlife crisis. Eén van de dingen van het ouder worden waar we vrijelijk grappen over kunnen maken zonder iemand heel diep te beledigen. Mannen die dure sportwagens willen rijden, jonge vrouwen gaan versieren enzovoorts. De cliché's zijn ons allemaal bekend. We lachen erom. In deze nieuwe commercial voor de Toyota Camry worden een paar van die cliché's op de hak genomen.
Bij depressie geen therapeut meer nodig?
Het nieuws is eigenlijk al van september dit jaar. Toen werd de site Kleurjeleven.nl gelanceerd. Hier is de online zelfhulpmodule te gebruiken. Het zal mij benieuwen hoe vaak dit wordt gebruikt. Ik vraag me ten zeerste af of mensen hier überhaupt voor open staan.
Wellicht iemand die hier meer informatie over kan geven?
Wilt u ook een (dikke) Pakkerd?
- 60 % komt regelmatig in de instelling, 40 % zelfs vaak.
- Leeftijden varieert tussen de 20 en 80 jaar, met nadruk op de groep 55+.
- Inkomen is gemiddeld modaal.
- 80 % van de doelgroep heeft minimaal havo.
- Een ruime meerderheid bestaat uit vrouwen.
- De groep respondenten waardeert de kaarten hoog en vindt dat ze op goed bereikbare en opvallende plaatsen worden aangeboden.
Eindejaarsquiz volgens PlusOnline
Toyota, Audi, Mercedes, of Volvo?
23 november 2007
Vrouw van 50 wil niet in 'seniorenhokje' worden gestopt
Géén vijftigplusbus
In Nederland denken we graag in hokjes, dat geeft structuur. Zodra een vrouw Sarah heeft gezien belandt ze in het seniorenhokje en wordt veelvuldig door bedrijven als zodanig benaderd. Natuurlijk stoot een bedrijf niemand voor het hoofd met een 50+ korting op vakantieparken, OV-jaarkaart of zorgverzekering. Maar de vrouw van vijftig van nu zit ècht niet te wachten op een pot seniorencrème, vijftigplusbus, seniorensport of 50+ beurs. Om nog maar te zwijgen over de bijna bangmakende ongewenste reclame en post over hulpbehoevende middelen. Ze voelen zich betutteld, behandeld als 'oude vrouw' en de toon staat ze niet aan. Dit beeld wordt nog eens extra kracht bij gezet door het onlangs verschenen boek Hoezo 50!? van Henriëtte van Heusden.
Segmentatie op leeftijd is passé
Vijftig plussers worden ongevraagd benaderd door niet aansprekende bedrijven met producten waarmee zij zich niet kunnen identificeren. Bijna de helft (45%) van de ondervraagde vrouwen voelt zich door bedrijven in het bejaardenhokje gestopt en meer dan de helft (66%) voelt zich daar absoluut niet thuis. Een ruime meerderheid van de vrouwen (63%) zit niet te wachten op de 50-plus post. Bedrijven slaan hiermee de plank volledig mis. Marketeers zouden zichzelf eens achter de oren moeten krabben of ze eigenlijk wel weten wie ze aanschrijven, voordat ze hun marketingtrucjes uit de kast trekken. Sterker nog, het roept irritatie op (47%). Deze irritatie ontstaat vooral omdat het beeld van bedrijven van vrouwen van 50 totaal niet klopt.
Bijna alle vrouwen willen af van dat 'seniorenhokje'
Bedrijven zijn in hun benadering van deze doelgroep aan een verjongingskuur toe, ze lopen gemiddeld 20 jaar achter, constateert Pauline Bron, research consultant bij MarketResponse. 'Bij deze vorm van segmenteren staat niet de behoefte maar de leeftijd centraal. Dat ze daarbij ook een grote groep irriteren nemen ze op de koop toe.' Volgens Bron moeten bedrijven stoppen met hokjes denken. De uitdaging is om te kijken wie de doelgroep is en wat de doelgroep beweegt. Dit zorgt voor een stuk minder irritatie en maakt effectieve en efficiënte communicatie mogelijk. Voorkom die opdringerige push door de brievenbus. En als marketeers dan toch zo nodig willen segmenteren op leeftijd, schuif dan minimaal 20 jaar door voor het bereiken van de senior.
22 november 2007
Growing bolder is ook live
21 november 2007
Goede reclame: California Soep op de retro toer
20 november 2007
Generali is op zoek naar 'een ander gevoel'
Ja, deze auto staat voor het hoofdkantoor van Zwitserleven.
19 november 2007
Babyboomer vaak bezorgd over financiële toekomst
De behoefte om in de pensioenperiode ruim voldoende te hebben voor een relaxed leven, is in Groot-Brittannië en de VS veel groter (respectievelijk 46 procent en 43 procent) dan in Duitsland (24 procent), Japan (24 procent) en Zuid-Korea (12 procent).
Weinig concrete acties
Bij alle ondervraagden is de zorg voor voldoende financiële middelen in meerdere of mindere mate aanwezig. Japanners zijn aanzienlijk bezorgder (87 procent enigszins, 52 procent zeer bezorgd) dan Duitsers (69 procent enigszins bezorgd) en Koreanen (65 procent enigszins bezorgd) voor hun financiële situatie. Desondanks hebben weinigen concrete acties ondernomen om hun financiële positie na hun pensionering te verbeteren. Alleen in de VS is meer dan de helft van de ondervraagden (58 procent) het afgelopen jaar bezig geweest met hun financiële toekomst.
Vertrouwenscrisis
De discrepantie tussen bezorgdheid enerzijds en gebrek aan initiatief anderzijds wordt door de onderzoekers verklaard vanuit een vertrouwenscrisis. Mensen hebben het gevoel dat ze weinig greep hebben op hun financiële planning, en nog veel beschrijven zichzelf als risicomijdend. Dat geldt voornamelijk voor de Aziatische landen en Duitsland. Britten en Amerikanen aarzelen minder met het nemen van risico’s
Bron: infeite
De 50 plus beurs van België: Salon Zenith
- Vrije Tijd & Toerisme,
- Recht & Geld,
- Gezond, Mooi & Fit,
- Lifestyle en
- Non-profit verenigingen.
De beurs is kleiner dan de 50 plus beurs die jaarlijks in de Jaarbeurs wordt gehouden, maar afgaande op de exposantenlijst niet minder interessant.
"Het thema ‘Lekker & Gezond’ loopt als een rode draad doorheen Zenith 2007. Let je nauwgezet op je voeding of ben je een echte bourgondiër? Op deze editie zal elke 50- plusser zijn gastronomische horizonten kunnen verrijken. Ontdek zelf het nieuwe Smaken Parcours.
Verder zijn er ook enkele vaste waarden op Zenith 2007 terug te vinden. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de tentoonstelling Simone de Nave. Hierin worden meer dan 200 kunstwerken van 50-plussers verzameld. Wil je je liever wat in de watten laten leggen, dan kan je één van de relooking workshops kiezen. En als je even op adem wil komen, kan je op een van de gezellige terrasjes genieten van een natje en een droogje. "
Rabobank komt met grote random reader
Kok wil dat we langer blijven werken
Dit zegt oud-vakbondsman en oud-premier Wim Kok zaterdag in een vraaggesprek met de Volkskrant. 'Je moet makkelijk van baan kunnen veranderen. Dat is de uitdaging.'
'Het klinkt misschien raar uit mijn mond, maar je biedt mensen onvoldoende perspectief door ze alleen maar zo vroeg mogelijk met pensioen te laten gaan', stelt de 69-jarige sociaaldemocraat. Hij vindt dat 'levenslang leren' nog steeds te weinig inhoud heeft. Ook loopbaanbegeleiding schiet volgens hem nog vaak tekort.
17 november 2007
Vijftigplusser.nl lanceert 'Hyves voor 50 plussers'
De Eons.com van de lage landen heeft inmiddels 15.000 zeer actieve leden. Die netwerken al naar hartelust met de nieuwe functies. Vooral het vormen van clubs blijkt een populaire bezigheid.
3 miljoen gebruikers
50 plussers herkennen kankersignalen
Babyboomer als mentor op de werkvloer
En dat vind ik een onbegrijpelijk iets. Natuurlijk, er zijn tal van vooroordelen te noemen. En sommige daarvan zijn heus deels op waarheid berust. Veel werkgevers vinden oudere werknemers star, zijn van mening dat ze niets meer aan te leren is, vinden ze te duur, en zo nog meer van die redenenen. Werknemers op hun beurt voelen zich afgeserveerd of hebben het idee dat niemand meer op ze zit te wachten. Maar dat hoeft toch nog niet te betekenen dat dit probleem steeds groter moet worden? Is er dan niets om beide partijen weer bij elkaar te brengen? Is het dan niet meer zo dan oudere werknemers juist wijs en ervaren zijn? Blijkbaar niet...
Ik bedacht ooit een campagne om dat probleem aan de kaak te stellen. Simpel door te laten zien dat het gros van die vooroordelen nergens op is gebaseerd. Dat er nog genoeg vijftigers en zestigers zijn die met veel passie en volharding aan het werk zijn. Onmisbaar voor hun bedrijf f organisatie. En door op die manier het tegendeel te bewijzen die vooroordelen positief te ontkrachten. Tot op heden ligt die campagne nog steeds op de plank, te wachten op het 'juiste moment'. Dat terzijde. Ik werd vandaag op een aanvullend idee gebracht.
Vandaag las ik in het FD een interessant artikel over recruitmentgoeroe Kevin Wheeler. De zelfbenoemde arbeidsmarktdeskundige is geen onbekende. Onder andere Shell laat zich inspireren door de beste man. Hij analyse de babyboomgeneratie, generatie Y en generatie X. En juist door de komst van die laatste generatie op de arbeidsmarkt zie ik de rol van de babyboomer veranderen. Generatie X is de twintiger van nu. Volgens Wheeler zoeken en willen zij 6 dingen in hun werk:
- Altijd (online) verbonden zijn
- Ondernemen
- Niet gemotiveerd worden door geld, wel door betekenisvol werk
- Geen traditionele baas
- Zelf kunnen bepalen wat zijn marktwaarde is
- Eerst de praktijk, dan de theorie
En wat Wheeler stelt, daar sluit ik me graag bij aan. Generatie X laat zich niets gezegd zijn door de generatie Y (de dertiger en begin veertiger). Dat zijn namelijk hun managers. Zij zijn geneigd zich daar tegen af te zetten. Generatie X heeft een andere jeugd gehad, is anders opgeleid en streeft andere ambities naar. De vrijgevochten babyboomer daarentegen herkent zich steeds meer in de twintiger van nu. Daarbij komt dat die babyboomer alles wel zo'n beetje heeft gezien. Hij leert nog wel, maar heeft voldoende kennis om anderen te leren. Juist! De babyboomer kan uitstekend optreden als mentor voor generatie X. De manager uit generatie Y kan dan naar hartelust managen en de vorming van de 'juniors' aan de echte 'seniors' over laten. Daarbij, de twintiger is steeds vaker een kleinkind van de babyboomer. Juist de band opa/kleinzoon is een speciale. Door die te vertalen naar de arbeidssituatie treedt een goede mentor/student relatie op. Niets anders dan het aloude meester/gezel principe.
Uiteraard gebeurt dit al bij veel bedrijven, maar juist voor herintredende 45 plussers kan dit een voordeel zijn op de arbeidsmarkt. Laat hen proberen te solliciteren op coachende of sturende functies.
91 jaar oud en 600 liedjes op je Ipod
Bijblijven met de laatste technieken houd je jong. Dat is de filosofie in deze aflevering van 'Vital Signs'. Het schijnt er zelfs voor te zorgen dat wij minder vatbaar zijn voor Alzheimer. En Alzheimer is één van de grote gevaren van de 21e eeuw. Vooral mijn generatie wordt daar steeds vatbaarder voor.
De hoofdrolspeler in deze aflevering is 91 en heeft meer techniek in huis dan de gemiddelde middelbare scholier. Een plasmascherm met 300 kanalen en een Ipod met 600 nummers.
Chuck's European tour
Na Brent's visie op de Europese tour die hij, Chuck Nyren en Carol Osborn een aantal maanden geleden maakten, is het nu de beurt aan Chuck om zijn visie in video te verbeelden. Hij is natuurlijk te bekijken op zijn eigen site, maar ik wil hem ook hier niet laten ontbreken. En inderdaad, de video is niet volledig, maar volgens eigen zeggen meer een 'teaser'. Vragen zou ik dan ook stellen via het e-mailadres dat Chuck aan het einde noemt.
14 november 2007
PlusOnline in één klap de grootste
Sinds de lancering in augustus is het aantal bezoekers volgens officiële STIR cijfers gestegen van 81.000 naar 203.300. Deze groei is mede te danken aan de promotie tijdens de 50PlusBeurs. De stijging zet ook in oktober gestaag door. Inmiddels heeft PlusOnline ook nog eens 35.000 nieuwsbriefabonnees die wekelijks een nieuwsbrief ontvangen.
PlusOnline webmanager Léon Geuyen is erg blij met de overweldigende resultaten. “We zien het als een uitdaging om de 50-plussers óók online te blijven boeien. Door veel interactie met de doelgroep willen we blijven voorzien in hun behoeftes.”
13 november 2007
Vijftigplusser.nl komt met vriendennetwerk
Eons zakt nog verder af
11 november 2007
Social networking houdt nooit op
02 november 2007
Vergrijzing dwingt luierfabrikant tot uitbreiding
"Luierfabrikant SCA in Hoogezand breidt de productie fors uit. Door de vergrijzing en daarmee toegenomen vraag naar incontinentieluiers is het bedrijf gedwongen een extra productielijn in gebruik te nemen, zo maakte SCA vrijdag bekend.
Het gaat om een productie-uitbreiding van incontinentieverbanden voor volwassenen die veel lijken op normaal ondergoed. Deze luiers winnen volgens SCA in veel Europese landen aan populariteit omdat ouderen het steeds belangrijker vinden zo lang mogelijk mobiel te blijven."
30 oktober 2007
Dylan in nieuwe cadillac commercial
Alle discussies over het wel of niet hypocriete optreden van 'volkszanger' Dylan daargelaten, het blijft slim van Cadillac. Dit zal veel mensen aanspreken vermoed ik. In Nederland zal ie wel niet op tv verschijnen. Ik ben benieuwd hoe deze het in de US doet. Wel een beetje 'te' lang denk ik.
Bijna niemand wil voor social networking betalen
De Amerikaanse invasie
Chuck stuurde me gisteren de link al, en ik zie dat Dick er ook al een post aan heeft gewijd. De Europese tour die Brent Green, Chuck Nyren en Carol Osborn een maand geleden maakten is samengevat in deze korte video. Het filmpje is gemaakt door Brent, Chuck was de cameraman. De Fransman in het filmpje is Bayard topman Maxime de Jenlis.
29 oktober 2007
Easylift, makkelijk te openen blikjes
Nestlé gaat de lipjes als eerste in gebruik nemen.
Ik vraag me af of er nog meer van dit soort handige noviteiten zijn. En vooral of die ook zijn voortgekomen uit denken in oplossingen voor problemen die samenhangen met het vergrijzen van onze samenleving.
Unique gaat voor de 45 plusser
Tot nog toe had ik echter weinig of geen grote uitzendorganisaties gehoord met plannen in die richting. Vandaag las ik over Unique uitzendbureau. In België zijn zij gestart met een commercieel project om 45 plussers aan het werk te helpen.
Het project heet 'een job na 45' en kent drie belangrijke peilers of doelgroepen:
- Bedrijven die op zoek zijn naar gekwalificeerde kandidaten.
- Kandidaten die op latere leeftijd een nieuwe wending willen geven aan hun carriëre.
- De Unique HR officers, die door een speciale opleiding de ‘mature' kandidaten op een professionele en adequate manier ontvangen en verder begeleiden
Unique wil bedrijven actief begeleiden en proberen vooroordelen over oudere werknemers weg te nemen. Zij heeft daarvoor een online seminar in samenwerking met Vacature Interactive en een aantal praktische gidsen uitgebracht. Deze praktische gidsen zijn via de Unique website te bestellen.
28 oktober 2007
Maak uw website 50 plus vriendelijk
26 oktober 2007
Personeel bepaalt de merktrouw
Marketingonline meldt eerder deze week dat het inderdaad niet de producten zijn die merktrouw bepalen (immer, een lagere prijs doet vaak veel mensen toch zwichten), maar het personeel. En als ik onderstaand artikel goed lees, dan mag ik concluderen dat bedrijven, merken en producenten die zich richten op babyboomers dus vooral hun personeel iets moeten leren over deze doelgroep. Neem bijvoorbeeld, zoals op stands bij de 50 plus beurs vaak gebeurd, oudere werknemers aan.
"Brand experience is een van de nieuwste toverwoorden in de marketing. Een excellente ervaring met een merk is de beste garantie voor klantentrouw. Die ervaring strekt zich uit over alle touch-points waar merk en consument elkaar tegenkomen, maar de emotionele binding van klanten met een merk hangt toch voor het grootste deel af van de manier waarop het persoonlijke contact verloopt met degenen die dat merk verkopen. De medewerkers dus. Zij bouwen een relatie op met de klant, en niet de CRM-softwaresystemen, de websites en de advertenties. Het is dus zaak om het personeel zó te trainen dat het:
- precies weet waar het merk voor staat en welke plaats het inneemt in de markt
- begrijpt dat effectieve communicatie en ‘waarmaken wat je belooft’ essentieel zijn om klantenloyaliteit op te bouwen
- een duidelijk idee heeft wat het betekent om de merkbelofte op alle touch-points waar te maken.
Dit zijn de noodzakelijke voorwaarden. De extra impuls komt echter van iets wat niet uit het hoofd te leren is: het engagement van de medewerkers. Oftewel de identificatie met het merk, en de creativiteit en inzet om die aan de klant over te brengen."
22 oktober 2007
Ontdek je kleuridentiteit
19 oktober 2007
SOYOUWANNA leren schaatsen?
- een marathon loopt
- een huisgenoot zoekt
- een huisdier koopt
- een geslachtsverandering ondergaat
- consultant wordt
- je studieschuld afbetaalt
- of je huis opnieuw inicht
Ga dan naar Soyouwanna.com. Daar vind je gerubriceerd hoe je dit allemaal moet aanpakken en al het andere dat je graag nog eens zou doen. Een leuke gedachte als je wat ouder wordt en dingen nog graag 'eens zou proberen'. Soyouwanna laat zien hoe het moet.
Plaats van herinnering van de VPRO
18 oktober 2007
Wat doen we met oma?
Ook Facebook vergrijst
Ouderen mailen vooral
Van de 55-plussers gebruikt bijna de helft het internet om te e-mailen. Ongeveer evenveel ouderen gebruiken het net om gericht te zoeken naar informatie. Bijna een derde van hen maakt gebruik van elektronisch bankieren. De belangrijkste reden voor senioren om geen gebruik te maken van internet is desinteresse. Van de ouderen van 75 jaar of ouder zegt 36 procent zichzelf te oud te vinden. Achter desinteresse of niet willen internetten gaan verschillende redenen schuil. Het kan komen door tijdgebrek of door een verkeerd beeld van wat internet is.
Desinteresse
Ook redenen die mensen liever niet uitspreken verdwijnen onder de noemer desinteresse. Te denken valt aan computervrees, faalangst, gezichtsverlies, de angst om fouten te maken en schaamte over het gebrek aan vaardigheden. Het SCP heeft ook het digitale gedrag van jongeren, hoog- en laagopgeleiden, werklozen en allochtonen onderzocht. Het bureau keek naar het bezit van computers en internet en de mate en diversiteit van het gebruik ervan.
Opleiding
Het rapport meldt dat Nederlanders tussen de 12 en 31 jaar op bovengenoemde punten tweemaal zo hoog scoren als Nederlanders van 52 jaar en ouder. Ook scoren universitair geschoolden tweemaal zo hoog als mensen met ten hoogste een opleiding in het Lager Beroepsonderwijs. Mensen met lager onderwijs gebruiken de computer gemiddeld voor één toepassing, ondervraagden met een universitaire opleiding voor meer dan drie.
Werkenden schatten hun eigen digitale vaardigheden tweemaal hoger in dan de gemiddelde huisvrouw. Huisvrouwen schatten hun vaardigheden laag in. Ze gebruiken het net vooral als vermaak.
Allochtonen
Onder de allochtonen hebben Turken en Marokkanen een relatief grote achterstand in computergebruik op autochtonen. Voor Surinamers en Antillianen geldt dit amper. Allochtonen noemen geldproblemen als oorzaak voor hun gebrek aan digitale kennis. Het SCP ziet internetten als positieve invloed op integratie. Allochtonen komen via chatten en surfen vaker met autochtonen in contact dan zonder computer.
17 oktober 2007
Marketing op een vergrijzend web
- Gebruik geen extra grote letters (en betuttel mensen niet)
- Richt je vooral op een zelfstandige denker met een dikke portemonnee, die absoluut kwaliteit wil.
- Denk niet voortdurend dat je je moet richten op senioren. Gebruik leeftijd alleen specifiek in uitingen wanneer het om leeftijdspecifieke producten gaat.
- Kijk uit: verwar senioren niet met babyboomers of vijftigplussers. Senior is men pas bij 65, en daar horen heel andere behoeften bij dan bijf vijftigplus.
- Mik gerust op vijftien jaar jonger in je uitingen: het aspiratieniveau van de groep 65+ is immers vijftigplus.
- Dé doelgroep vijftigplus bestaat niet. De doelgroep bestaat uit segmenten. Kies daarvoor een geschikt model. (er zijn er al heel veel, dus bespaar je de moeite die zelf te laten ontwerpen)
- Zorg dat je ook altijd offline bereikbaar bent. Ouderen zonder pc voelen zich niet graag uitgesloten en moeten altijd telefonisch nog aan acties kunnen meedoen.
- Blijf innoveren; ook ouderen laten zich graag verrassen.
- Een beetje respect voor de leeftijd mag overigens best.
- Maak geen grapjes over leeftijd. Die worden boven de 49 niet altijd gewaardeerd. Doe het dus voorzichtig als je het doet.
Verder noemt de auteur Vijftigplusser.nl en Vitaal.nl als online initiatieven en wordt een aantal seniorenmarketeers aangehaald. Deze hebben helaas geen of onvoldoende kennis in huis van online mogelijkheden. Er is namelijk veel meer dan de twee eerstgenoemde websites. Het web is in ontwikkeling, ouderen ontdekken Hyves en Myspace, bestellen inmiddels ook online, doen aan MSN en veel online games. Het is niet zo dat zij nog 'dom en ontwetend' zijn als het op internet aankomt. Er is alleen nog een flink deel van de doelgroep dat nog niet deelneemt.En dat is met name het oude deel van de oudere doelgroepen. Zij die nog werken of in hun werkend leven met de computer in aanraking zijn gekomen weten de weg wel. De kracht van de overtuiging, dat is de uitdaging voor de interactieve marketeer. Hoe krijgen wij de kritische oudere consument zover dat hij of zij aan een netwerk deelneemt, meer gaat doen dan alleen informatie zoeken en meer gaat kopen? Hoe zorgen we voor de juiste faciliteiten voor het laten ontstaan van een community van oudere mensen rondom ons merk? Hoe bereiken we via bannering of andere methoden deze advertentiemijdende consument? Die uitdagingen ga ik graag aan.