17 november 2007

50 plussers herkennen kankersignalen


Onderzoek van het KWF wijst uit dat Nederlanders ouder dan 50 gemiddeld 4 van de 9 signalen die duiden op kanker kunnen herkennen. Het gaat dan in de meeste gevallen om knobbeltjes in het lichaam, nieuwe of veranderende moedervlekken, veranderinen in de stoelgang en gewichtsverlies zonder aanleiding.

Slikklachten, een schilferende plekje of knobbeltje op de huid of urinewegproblemen of veranderingen bij het plassen zijn bij de ondervraagden het minst bekend.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de 'ken de negen signalen' campagne die het KWF nu voert. De campagne is bedoeld om mensen bewust te maken. Want, hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. De campagne is deze maand gestart en loopt dit jaar enkele weken. In het voorjaar van 2008 zal de campagne worden vervolgd. Naast het bewust maken moeten mensen ook worden gestimuleerd tot tijdige actie. De campagne heeft extra aandacht voor de 55 plusser. Want vooral voor mensen van die 55 jaar of ouder, moeten extra alert zijn. Als kanker wordt vastgesteld dan is 2 van de 3 van alle patiënten 60 jaar of ouder

Geen opmerkingen: