15 december 2008

Vijftigplusser.nl doet een Flashmob



Leuk initiatief. Afgelopen zaterdag organiseerde Vijftigplusser.nl een zogenaamd flashmob. Kijk zelf.

10 december 2008

Kleine lettertjes van Eyewish Groeneveld


In de jacht om de gunst van de oudere consument komt Eyewish Groeneveld met een strijd tegen kleine lettertjes. Consumenten ouder dan 40 hebben hier volgens onderzoek een hekel aan. Deze consumenten worden opgeroepen foto's in te sturen van irritant kleine lettertjes. Op Flickr.com staat een photostream met voorbeelden.

Leuke insteek. Geen enkele brillenfabrikant claimt het leesbrilmoment. Eyewish doet hiermee een verkapte indirecte poging.

Inzenders maken kans op een leven lang goed zien.
Er hoort ook een commercial bij, in dezelfde trant als eerder Eyewish commercials:

07 december 2008

50 plus en supermarkten, hoe zit dat nou?

Las ik halverwege november nog dat supermarkten te weinig aandacht besteden aan de 50 plus doelgroep, nu blijkt dat 50 plussers helemaal niet zitten te wachten op extra aandacht.

Wel extra aandacht
In november stelde Henriette van Wijk van IRI Nederland dat de Nederlandse supermarktformules 50 plussers nog onvoldoende als interessante doelgroep zien. Van Wijk was van mening dat de formules in Nederland zich in de toekomst vooral moeten richten op verbreding van de gangpaden, het vergroten van de prijskaartjes en het verbeteren van de service om meer oudere klanten te trekken. In het buitenland houden supers zich meer bezig met deze doelgroep. In Japan en Oostenrijk bestaan er bijvoorbeeld aparte seniorenketens.

Geen behoefte aan 50 plus supermarkten
Deze week las ik dat diezelfde 50 plusser (wat is een 50 plusser vraag ik me dan oprecht af?) eigenlijk helemaal niet zit te wachten op een 50 plus supermarkt. Dat blijkt uit een steekproef van PCOB, de belangenbehartiger voor 50-plussers in Nederland. 85 procent van de ondervraagden ziet helemaal niets in een 50-plus formule. Uit de antwoorden blijkt dat de senioren juist zeer tevreden zijn met de bestaande supermarktformules. Albert Heijn voldoet het beste aan de wensen van de groep 50-plussers. Achtereenvolgens C1000, Aldi, Super de Boer en de Lidl maken de top 5 compleet. In de steekproef werd gevraagd naar zaken als bereikbaarheid, toegankelijkheid, service, assortiment en speciale diensten. De service in de bestaande supermarkten wordt door meer dan 80 procent van de respondenten als prettig ervaren. Op de vraag of 50-plussers ook liever door ouder personeel geholpen willen worden, antwoordt 34 procent ontkennend. 38 procent heeft geen voorkeur wat betreft leeftijd van personeel. Wel geeft meer dan de helft aan regelmatig aanbiedingen mis te lopen, omdat dergelijke producten alleen in grote verpakkingen aangeboden worden. Ook hebben ze moeite met de productinformatie op de verpakkingen. Daarnaast heeft de helft moeite met het openen van de verpakkingen. Een klantentoilet wordt zeer op prijs gesteld en veel respondenten geven aan dat ze het verdwijnen van de snelkassa in hun supermarkt betreuren.Nederlandse marketeers worden er vaak op gewezen dat ze de 50-plus consument niet zouden begrijpen en niet inspelen op de vergrijzing. In Japan, Duitsland en Oostenrijk bestaan speciale supermarktketens die gericht zijn op senioren, met namen als ‘Aktiv Markt 50+’ en ‘Supermarket for all generations’.

Heerlijk, dergelijke tegenstrijdigheid. Ik blijf erbij dat we oudere klanten gewoon moeten behandelen als iedere andere klant. En dus moeten luisteren naar hun wensen en vooral vriendelijk zijn. What's new?

05 december 2008

Senior games trapt af in Olympisch stadion


Van 7 tot 12 september 2009 vinden in Zeeland de eerste Senior Games van Nederland plaats. We hebben daarmee een primeur te pakken. Een dergelijk sportevenement heeft nog nergens in Europa plaats gevonden. Hoezeer ik de benaming 'senior' ook in twijfel trek, het blijft een prestigieus en ambitieus project. Aankomende dinsdag 10 december wordt in het Olympisch stadion een bijeenkomst georganiseerd waar het programma nog eens wordt toegelicht. De officiële Nederlandse presentatie als het ware. Met vrije toegang, dus ga ik zelf even kijken.


Het persbericht:


"In maar liefst 22 sporten wordt er door 4500 sporters op het hoogste niveau gestreden.De Senior Games 2009 dient als aanjager en motivator voor het thema '50-plussers en sport'. Een nieuwe generatie 50-plussers, die een actieve levenshouding en maatschappelijke participatie nastreven, waar veel sporten, gezondheid, genieten en plezier centraal staan, is opgestaan. Deze groep verdient erkenning en hoort een herkenbare plek te krijgen binnen de Europese sportstructuur.


Onder leiding van de Vlaamse sportpresentator Louis de Pelsmaeker, oud topsporters Ard Schenk, Daley Thompson en universitair docent & onderzoeker bewegingswetenschappen Mathieu de Greef wordt gesproken over het gezondheids- en maatschappelijk belang van 50-plussers en sport. Tevens geeft Ton Kienhuis, directeur Senior Games 2009, een toelichting op het evenement.


Programma 10 december:


16.00 uur Inloop met ontvangst door presentator Louis de Pelsmaeker

16.25 uur Openingswoord drs. Harry van Waveren sportgedeputeerde provincie Zeeland

16.30 uur dr. Mathieu de Greef, docent Instituut Bewegingswetenschappen

16.45 uur Ton Kienhuis, directeur Senior Games 2009

17.00 uur Ard Schenk, ISU bestuurder, voormalig topschaatser & Chef de Mission

17.20 uur Interview Daley Thompson, tweevoudig OS kampioen tienkamp UK

17.30 uur Gelegenheid tot vragen stellen

17.45 uur Ondertekening sponsorpartner overeenkomsten

18.00 uur Proeverij Zeeuwse Zilte Zaligheden


Verder informeren wij u over het 2-daags symposium, dat in de week van de Senior Games plaatsvindt.De organisatie nodigt u van harte uit om aanwezig te zijn tijdens de landelijke presentatie 'Senior Games, 50-plussers en sport' op woensdag 10 december aanstaande van 16.00 tot 19.00 uur in het Regardz Event Center in het Olympisch Stadion 24-29 te Amsterdam. "

02 december 2008

Een nieuwe of een oude Solex?



De Solex is al sinds jaar en dag het stijlicoon van vervlogen tijden. Waar in de jaren '60 Jan en Alleman op reed. Genoeg om menig babyboomer te doen vervallen in katzwijm. Maar waar van alle stijliconen uit de gouden jaren '60, '70 en '80 inmiddels nieuwe hippe versies zijn verschenen ( de New Beetle, de Fiat 500 en de Mini Cooper van BMW) en waar motormerken bijna alleen maar retro's maken, blijven brommermerken nog achter in het herintroduceren van oude modellen.

De Franse zakenman Jean-Pierre Bransard vroeg zich af wat er met Solex gebeurd was, ontdekte de merkrechten in een bureaula in Italië en komt vrijdag ook de Nederlandse markt op met een elektrische moderne uitgave van de oudere pruttelende en rammelende Solex. Voor 1595 Euro bent u de trotse eigenaar. Te koop bij de Halfords. Helaas met wat minder charmante geluiden dan een echte klassieker, maar wel met een uiterst milieuvriendelijke CO2 neutrale elektromotor.

Hij is volgens de importeur vooral bedoeld voor studenten en de eco-chic (zeg maar de mensen die ook Priussen kopen). En daarmee dus een product voor de welgestelde en milieubewuste babyboomers.

14 november 2008

De eerste Idélis box ligt op de mat

Ik schreef al eens eerder over de seniorenbox van het Belgische Belona. Toen nog wat wijfelend. We hadden immers al een aantal geflopte initiatieven voorbij zien komen. Het lijkt er nu toch op dat Belona volhardend genoeg is om er een succes van te maken. Die Medioboxen heten vandaag de dag Idélis boxen en worden door het inmiddels ook in Nederland gevestigde Belona verspreid.



Vandaag vond ik één van de eerste exemplaren van de Idélis box in mijn eigen brievenbus.


Een prachtige doos vol met folders en flyers van producten en diensten voor ouderen. Sommige met speciale acties, andere met een gewone korting erop. Leuk concept. Ben erg benieuwd naar de toekomst. In 2009 zullen namelijk zo'n 80.000 boxen onder ouderen worden verspreid.


Welke bedrijven er in deze box zitten?

  • National Geographic (met een gratis exemplaar)
  • ECI (gratis boek van 12,50 bij aanmelden online)
  • Telegraaf (10 weken voor 25 Euro)
  • Molenheid (100 Euro korting)
  • Wereld Natuurfonds
  • Les Misérables
  • Samsung
  • Alpro Soya
  • Vrij Uit
  • Hof van Saksen
  • Vlaanderen vakantieland (boekenbon)
  • Interhome
  • Bose
  • Lu Cracottes Vital
  • Kinderhulp


05 november 2008

Artikel: Ouderenmarketing door een andere bril

Vandaag op Molblog en deze maand in Tijdschrift voor Marketing. Een artikel van Martijn de Haas en ondergetekende:

"Alle pogingen ten spijt gebeurt er weinig tot niets op de ouderenmarkt. Nederland vergrijst in rap tempo, met als gevolg een doelgroep van vijf miljoen oudere consumenten met aanzienlijk veel vrije tijd en koopkracht. Het overgrote deel van deze vijftigplussers geeft echter aan zich niet te kunnen identificeren met de huidige reclamecampagnes, gericht op een jonger publiek. Voor marketeers en reclamemakers blijkt het moeilijk om vaste patronen te doorbreken. Met enig inzicht in de problematiek, een ander kijk op segmentering en een gezonde dosis lef lijkt een doorbraak echter dichterbij dan gedacht.

Arjan in’t Veld (creative director/partner van Inthefield marketing & communicatie) en Martijn de Haas (oprichter van Active Development) houden op Marketingonline.nl een pleidooi voor leeftijdsloos segmenteren.Door te segmenteren op levensfase of kenmerk kan de vijftigplusdoelgroep heel doeltreffend worden aangesproken, zeggen de twee in dit artikel(pdf).

Bedrijven moeten zich beseffen dat een levensloop van 50, 60 of 70 jaar heel veel kanten op kan. En dat sommige fasen in die levensloop pas relevant zijn na een bepaalde leeftijd. Het moment waarop de kinderen het huis uit gaan bijvoorbeeld. "

04 november 2008

Ohra doet aan levensfasemarketing

























Deze week ontving ik deze mailing van Ohra. De verzekeraar doet nu dus ook aan levensfasemarketing. Ze onderscheidt een aantal groepen:


  • studenten

  • singles

  • duo's

  • jonge gezinnen

  • gezinnen

  • 50 plussers

Een segmentatie die keurig is, tot ik terecht kom bij de 50 plussers. Want waarom zitten die in een aparte groep?

Waarschijnlijk vanwege de noodzaak tot aanschaf van rollators en de gemeenschappelijke erectieproblemen.


Documentaire van Aegon over later


Het is al wat laat, maar wil er toch nog even aandacht aan geven. De documentaire Later die Aegon in het kader van haar nieuwe pensioencampagne op RTL 4 heeft uitgezonden verdient die attentie zeker. Een prachtig realistisch portret van Nederland. Met antwoorden op gewone vragen als 'wat te doen over 30 jaar', 'ben je bezig met later' en ' hoe ziet later eruit?'.

Een aanrader.

02 november 2008

EONS zakt nog dieper weg



Verreweg de meest interessante case om te volgen is 'social network' site Eons.com. Met veel bombarie gelanceerd, vele miljoenen geïnvesteerd, een meer dan flamboyante topman Jeff Taylor, Jane Seymour in je ledenlijst en toch uitblijvend succes en negatieve publiciteit.

Deze week het bericht dat Eons wederom worstelt tijdens haar zoektocht naar de juiste formule. de eigen content had men al afgezworen (dat was te duur). Nu zijn het 8 medewerkers die de laan worden uitgestuurd. En dat terwijl 5 nieuwe medewerkers staan te trappelen om te beginnen. Interessant om te volgen dus.

De Nederlandse startups op de ouderenmarkt schieten niet meer als paddestoelen uit de grond. Er zijn veel nieuwe ideëen, maar er gebeurt weinig. Is het dan toch zo dat een community speciaal voor '50 plussers' niet kan. Of is het de manier van aanpakken die verkeerd is? Ik denk het laatste.

18 oktober 2008

Senioren aan de telefoon bij the Goodwill family


Deze week in Adformatie een artikel over Jeroen Hogenhout's Goodwill Family. Al Pater familias (directeur) bestiert Jeroen een callcenter waar ouderen de telefoons bemannen. Hij is niet de eerste, maar wel nog steeds een van de weinigen die het zo doet. En dat terwijl jonge mensen steeds minder te motiveren zijn om in callcenters te gaan werken.

Vraag zal er dus zeker zijn, maar ik vraag me oprecht af of het 'familie-idee' de ouderen in kwestie wel zo aanspreekt. Het voelt een beetje als 'babytaal'. "Lukt het vandaag niet meneer de Vries? Kom dan maar bij tante Monique." Volgens mij lazen we deze week al dat mensen daar een jaar 0f 7,5 minder door leven. Oppassen daarmee dus.


Domeinen natuur en dier, gezondheid en armoedebestrijding zijn wel een schot in de roos.


Succes!


15 oktober 2008

Was ik maar vast 53 en op mijn romantisch hoogtepunt

Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat mannen rond hun 53e levensjaar romantisch gezien op hun hoogtepunt zijn. Op die leeftijd verrassen ze hun partner graag met een simpel gebaar. Dat blijkt uit Brits onderzoek onder 2.000 mannen, verschenen in de Daily Mail.

Het feit dat de vijftiger al een schat aan ervaring heeft, speelt een grote rol. Mannen worden wijzer en weten beter wat een vrouw precies wil. De vele twisten met zijn partner, de honderden fouten en blunders door de jaren heen, werpen op latere leeftijd dan toch hun vruchten af.

Volgens de Britse onderzoekers worden mannen niet alleen wijzer, maar spannen ze zich later ten volle in. Zo bleek uit de studie dat een derde van de 50-plussers hun partner onlangs wist te plezieren met champagne, 73 procent stamelt lieve woordjes als 'hoe mooi ze wel is', en 85 procent zou het huis niet verlaten zonder een afscheidskus. Van de 20 tot 25 jarigen haalde slechts één op de vier goede punten met een dinertje bij kaarslicht. Bijna de helft van alle vijftigplussers doet dit regelmatig. Even populair bij de vijftiger is een picknick (50%), een ontbijt op bed (42%), gedichtje schrijven (28%), bloemen, pralines en parfum kopen (47%), rozenblaadjes in het bad strooien (26%) en een wandeling in de regen (33%). (lvl)

Weer zo'n beurs voor 55 plussers


Alsof het nooit ophoudt met mensen en organisaties die bedenken dat vergrijzing in Nederland betekent dat we beurzen moeten organiseren voor 50 of 55 plussers. In de hoop dat we dan de babyboomers bereiken, of in ieder geval die interessante groep ouderen waar iedereen het altijd over heeft. Ik word er soms een beetje moedeloos van. Hier weer een voorbeeld van een waarschijnlijk fantastisch strak georganiseerde beurs, met samenwerking met ouderenbonden en andere belangenorganisaties, duidelijk gericht op oude senioren, maar gebracht als 'dé beurs voor mensen vanaf 55'. Dat zijn nog geen senioren toch?

Ik denk dat we toch eens regels met elkaar moeten afspreken over het gebruik van 50 plus, 55 plus, 60 plus of 65 plus. Nu bekruipt mij nog te vaak het gevoel dat we alles op een hoop gooien en maar eraf pakken wat ons op dat moment het best uitkomt.

Ik gok dat deze beurs Ahoy niet plat krijgt. Tenzij ze Frans Bauer uitnodigen.

Ik ga in ieder geval uit nieuwsgierigheid en beroepsdeformatie wel even kijken en foto's maken. Gaat er iemand mee?

07 oktober 2008

Online acties scoren massaal bij 50 plussers

Dat blijkt uit de laatste online acties van PlusOnline. De puzzelmarathon van juli en augustus scoorde al 18.000 deelnemers uit 75.000 verspreide nieuwsbrieven. De laatste actie doet het echter nóg beter.

PlusOnline lanceerde deze week het Plus Stedenspel, een ‘viraal spel’ waarbij bezoekers moeten raden welke stad op een foto wordt afgebeeld. Meedoen kan zo vaak je wilt, tips krijg je door vrienden uit te nodigen. Het resultaat: ruim 10.000 deelnemers op de eerste dag. De actie werd eveneens uitgezet in een nieuwsbrief aan 75.000 PlusOnline-bezoekers. In 1 week werd een recordaantal van 400.000 pageviews gehaald.

Hiermee is volgens mij nog maar eens bewezen dat 50-plussers wel degelijk online te bereiken zijn. Dergelijke acties zorgden ervoor dat PlusOnline.nl in minder dan 1 jaar groeide van 25.000 unieke bezoekers in augustus 2007 naar 150.000 unieke bezoekers in de afgelopen maand. Een groei van meer dan 500 procent.

PlusOnline.nl voegt hiermee een nieuwe dimensie toe aan virale marketing. In plaats van de 3 g’s grof, geil en grappig, moet virale marketing voor ouderen vooral gezellig zijn.
Ook leuk om die stedenviral een keer te spelen.

05 oktober 2008

Geheugenpillen voor babyboomers


Soms kom je van die producten tegen waarvan je eerst een grote glimlach op je gezicht krijgt, maar waarvan later het nu begint te dagen. Vivi mind is zoiets. Een natuurlijk product dat ervoor zorgt dat het geheugen beter werkt. Voor babyboomers die vergeetachtig worden, of dingen niet meer makkelijk kunnen onthouden.


Best een slim idee toch?

Leeftijdsbewust personeelsbeleid (.com)

Normaal gesproken doe ik weinig aan schaamteloze zelfpromotie. Vandaag wel. Inthefield heeft een traject leeftijdsbewust personeelsbeleid ontwikkeld. Met als vertrekpunt een workshop waarbij de rollen in de organisatie op een inspirerende manier worden belicht. Waarna vervolgens naar concrete interventies wordt gezocht.

Kijk op Leeftijdsbewustpersoneelsbeleid.com voor meer informatie.

30 september 2008

Worden filmsterren wel oud?


Een vraag die mij vaker bezig houdt. Ik vond hem vandaag weer terug op Changing aging.org. Natuurlijk worden filmsterren en artiesten ieder jaar net als u en ik een jaartje ouder. Maar met Madonna als 50-jarige in mijn achterhoofd vraag ik me toch af of de biologische leeftijd van sterren wel zo'n grote rol speelt. Volgens mij heeft dit alles met beeldvorming en sterrenstatus te maken.

Ik heb het volgende vaak in mijn presentaties opgenomen:

Dit zijn babyboomers. Vindt u deze mensen oud?:
Maar dit zijn ook babyboomers, hoe oud vindt u deze mensen?

Het verschil is duidelijk. De laatste worden minder oud gevonden, terwijl ze misschien (kijk eens naar David Bowie en Rutger Hauer ) wel al dik tegen of in de 60 zijn. Maar juist vanwege de artiestenstatus zijn ze langer houdbaar.
Als ik mijn toehoorders met het verschil confronteer, dan krijg ik wisselende reacties, maar nooit iemand die het eerlijk toegeeft. Het verschil in kleur of zwart-wit beeld wordt genoemd...

Geld verdienen aan babyboomers?

Leuk stukje van Dick Stroud naar aanleiding van een artikel in Forbes over dé 8 manieren om geld te verdienen aan babyboomers. Ik gniffel alleen maar als ik de cliché's lees. Alsof iedere babyboomer bezig is met gezondheid, schoonheid, voeding, wonen, financiën, reizen en boodschappen doen. Inderdaad, daar houden zij zich mee bezig. Maar of ze daarbij al deze adviesrollen en specialistische winkels nodig hebben, dat vraag ik me af.

1.Voedings- en gewichtsconsulent
2. Reisbureau
3. Boodschappen service
4. Financieel advies
5. Specialistische aannemers
6. Schoonheidssalon
7. Verkoper van cosmetische producten
8. Gezondheidsclub

29 augustus 2008

Voorleeshulp op websites wint terrein

Of het nou echt nieuws is kan ik niet zo goed beoordelen. Ik vind het wel opvallend dat veel websites de functies van Axendo integreren. Een andere bericht dan het nieuws dat veel websites ouderen negeren. En er staan best aardige namen in dit rijtje:

"Deze week heeft Axendo de honderdste website voorzien van de voorleeshulp BrowseAloud. De Regelingenbank van de gemeente Stadskanaal viel de eer te beurt. De Regelingenbank is de eerste website in Nederland die volledig voldoet aan de Webrichtlijnen voor overheidssites. Die richtlijnen zijn vooral bedoeld om internet toegankelijk te maken voor blinden, slechtzienden en mensen met motorische handicaps. Met de toevoeging van de BrowseAloud voorleeshulp is de Regelingenbank ook toegankelijk geworden voor iedereen die niet beschikt over de technische leesvaardigheid die nodig is om een tekst te kunnen begrijpen. Voor deze mensen is gesproken tekst onmisbaar. Het gaat om ongeveer 2 miljoen personen die laaggeletterd zijn, last hebben van dyslexie (woordblindheid) of voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Met de gratis te downloaden BrowseAloud software kunnen zij de tekst van geabonneerde websites beluisteren. Diverse gemeenten, bibliotheken, zorginstellingen, bedrijven en uitgevers hebben al een abonnement genomen. Organisaties beseffen steeds beter hoe belangrijk het is gesproken websites aan te bieden om mensen met een leeshandicap te kunnen bereiken.. Het belang van gesproken websites werd onlangs ook nog door de Europese Commissie onderstreept. In de communicatie "Commissie wil een web dat beter is afgestemd op gehandicapten" stelt EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, Viviane Reding: "Er bestaan zulke simpele oplossingen - waarom is het dan dat zo weinig webuitgevers ze toepassen?".
De eenvoudige oplossingen die de Commissie voorstelt om internet toegankelijker te maken zijn: - grotere lettertypes op de browser, - gesproken tekst van beeldschermtekst met behulp van ondersteunende software, - internetnavigatie met behulp van toetsen in plaats van met de muis. Reding doet de dringende oproep: "Ik vraag de webuitgevers en de overheidsinstanties dan ook zich meer vastberaden in te zetten om te maken dat het web toegankelijk is voor iedereen." Enkele andere websites die sinds kort BrowseAloud aanbieden zijn: goudengids.nl, nationaletelefoongids.nl, nu.nl, gemeente Aa en Hunze, gemeente Amersfoort, gemeente Bergen, stadsbibliotheek Haarlem, bibliotheek Amsterdam, oudervereniging Balans, Steunpunt dyslexie, ROC Rijn IJssel, de Rivas Zorggroep, alle Zorgbelang organisaties in Nederland, de alfabetiseringswebsites van de Stichting Lezen & Schrijven: weekvandealfabetisering.nl, taalkrachtvoorbedrijven.nl, "

28 augustus 2008

Verzekeringswebsites negeren oudere consumenten

Meer dan tweederde van de verzekeringswebsites (70%) houdt geen rekening met oudere gebruikers. Hiervan scoort meer dan helft nog geen voldoende als het gaat om gebruikersgemak. Dit blijkt uit het onderzoek 'Online aansluiting 50 plussers' van marketingbureau Active Development in samenwerking met communicatiebureau Inthefield.

Dit onderzoek, dat deel uitmaakt van een groter onderzoek naar de toegankelijkheid van websites voor de oudere consument, toont aan dat 60% van de verzekeringsmaatschappijen geen rekening houdt met de bezoekers en de redenen voor een websitebezoek. Op 40% van de websites ontbreekt zelfs een begrijpelijke volgorde om een verzekering af te sluiten. Het tonen van de technologische kennis en ontwerpvaardigheden is bij veel websites belangrijker dan het assisteren van de minder ervaren potentiële klanten.De panels van oudere gebruikers die aan het onderzoek deelnamen, klaagden in 60% van de gevallen over een gebrek aan feedback bij de stappen voor premieberekening en het afsluiten van een verzekering. De angst om aan een contract vast te zitten na het klikken op een knop leidt bij 80% van de minder ervaren internetgebruikers tot het stoppen met de verdere verkenning van de mogelijkheden. Simpele instrumenten die inspelen op fysieke beperkingen zijn bij 80% van de websites afwezig. De websites die het voldoen aan het keurmerk van de stichting Drempelvrij (10%) scoren beter op deze aspecten.

Inthefield en Active Development stellen dat de verzekeringsmaatschappijen op deze manier de aansluiting met een grote groep consumenten verliezen. Dit is een gemiste kans aangezien steeds meer oudere consumenten internet gebruiken in hun zoektocht naar passende verzekeringen. De tijd dat de oudere consument merkentrouw was, is voorbij en de transparantie van internet zal het switchen van merken alleen maar verder aanwakkeren.Het onderzoek `Online aansluiting 50 plussers' is een onderdeel van een samenwerkingsverband tussen Active Development en Inthefield op het gebied van ouderenmarketing en de economische kansen die de vergrijzing biedt. Een selectie van de resultaten is publiek beschikbaar op de website www.actived.nl.

26 augustus 2008

De Yoppies?

Mokka ontstond ooit uit mijn frustratie en zoektocht naar een goede benaming voor ouderen, 50 plussers, senioren, babyboomers of wat we allemaal nog meer al kenden.

Nu krijg ik naar aanleiding van een vraag die ik jaren geleden stelde een nieuwe benaming. Gratis en voor niets. Op Marketingfacts:

"Anita Schimmel plaatste de volgende reactie:
"Ik wil graag reageren op de vraag van Arjan in't Veld zaterdag 5 augustus 2006, 17:43
"Heb jij een suggestie voor een alternatief op de benaming 50 plus?"

Wij, King Arthur Groep, hebben daar iets voor bedacht.

Yoppie: Youthful Older Person, with Plenty of Interests en Experience.
King Arthur Groep introduceerde de naam Yoppie op de 50 plus beurs in 2007. Deze nieuwe naam voor senioren is bedacht als analoog op de doelgroepbenaming Yuppie. De T-Shirts met de tekst: "ik ben een Yuppie, bent u een Yoppie?" en "Ik ben een Yuppie, mijn oma is een Yoppie", vielen zeer bij de bezoekers aan de beurs in de smaak."

Ik weet het nog niet.

14 augustus 2008

Oude hardlopers zijn geen doodlopers

Dat meldt NRC.Next vandaag. 50 plussers die hardlopen hebben volgens onderzoek van Stanford University 40 procent minder kans in een bepaald jaar te sterven dan leeftijdsgenoten die niet hardlopen. En van handicaps die het dagelijks leven bemoeilijken hebben die oudere hardlopers gemiddeld 12 jaar later last dan de niet-hardlopers.

Opmerkelijke resultaten.

Ben benieuwd naar het eerste sportmerk dat de oudere hardloper gaat bedienen.

11 augustus 2008

MAX is overbodig; zegt Mies Bouwman

Oudere tv-coryfeeën als Mies Bouwman, Aad van den Heuvel en Koos Postema vinden Omroep MAX gezapig, zijn doel missend en overbodig. In een verhaal van persbureau GPD zegt Bouwman: Ik weet werkelijk niet wie nu op hun programma's zit te wachten. Ouderen moeten zich niet in een hoek laten duwen, vind ik. Ze is niet tegen de omroep, maar ziet ook geen voordelen.

Postema is het met haar eens en gaat nog een stap verder: Ik vind dat MAX ouderen degradeert. Ik wil niet tot simpele ziel worden bestempeld omdat ik 75 jaar ben. Daarnaast vindt hij het jammer dat MAX de zendtijd van andere omroepen opeet. Nog meer versnippering in dit rotbestel. Het is een fundamentele fout om te denken dat er niks voor ouderen is. Alle onderzoeken wijzen uit dat juist ouderen trouwe kijkers en luisteraars zijn. De aanpak van MAX kan Postema niet bekoren: De groep 60-plussers groeit hard, dat zijn heel vitale mensen die vaak nog werken, studeren of vrijwilligerswerk doen. Waar BNN is geslaagd in hun missie jongeren te bereiken, heeft MAX gefaald. Het is een gezapige, zakkerige omroep geworden.

Zijn collega Aad van den Heuvel kijkt ook niet graag naar de programma's van MAX. Dat gemiereneuk met Eddy Christiani en al die andere dingen uit de oude doos is toch vreselijk? Ooit heb ik geopperd dat ze een programma met de naam Grijze Panters zouden moeten maken, een consumentenrubriek van dwarse senioren over die paar onderwerpen die senioren wel gemeen hebben, zoals pensioenzaken en de kans op vreselijke ziektes als Alzheimer.

MAX moet aan het einde van de lopende termijn 150 duizend leden hebben om te worden behouden in het publieke bestel. Het GPD meldt dat de teller nu op 135 duizend leden staat.

30 juli 2008

Werknemers willen zelf langer doorwerken

En wij maar denken dat we mensen moeten stimuleren om dat te doen. Waar dat mee te maken heeft? Een te laag pensioen. Mijn inschatting is dat we deze stimulans steeds vaker gaan zien. Niet iedereen heeft zijn pensioen perfect in orde.

"Het kabinet hoeft niet met wetgeving af te dwingen dat mensen langer blijven werken. Werknemers doen dat al steeds vaker uit zichzelf, stelt algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW. "Als oudere werknemers inzien dat hun pensioen lager uitvalt dan ze hadden verwacht, besluiten ze zelf om langer door te werken", zei hij in het Radio 1 Journaal.
De VNO-NCW-directeur is het eens met de analyse van minister Donner, die onlangs betoogde dat steeds hogere pensioenleeftijden nodig zijn om de economie draaiende te houden. Maar dat gaat vanzelf, zegt Van Kesteren. "Mensen worden altijd gedreven door financiële prikkels. Als ze zien dat hun pensioen uitkomt op 50 of 60 procent van hun laatst verdiende loon, zullen ze er sneller voor kiezen om nog even door te gaan. Een jaar langer werken levert 8 procent meer pensioen op."

Ook vice-voorzitter Rienk van Splunder van het CNV constateert dat steeds meer werknemers inzien dat het loont om een paar jaar langer door te werken. "Die trend zal alleen maar sterker worden. Financieel gezien maakt het namelijk nogal wat uit. Afhankelijk van het inkomen kan het gaan om honderden euro's per maand."

Van Kesteren benadrukt dat het niet alleen aan de werknemer is om te besluiten langer door te werken, maar dat de afspraken in goed onderling overleg tussen werkgever en werknemer gemaakt moeten worden. "Dat maakt de discussies in Den Haag een beetje relatief. De ontwikkelingen in de arbeidsmarkt zullen uiteindelijk zwaarder wegen dan allerlei beleidsvoornemens"

Bron: HR Praktijk

17 juli 2008

50 plus marketing is een trend

Dat blijkt uit een onderzoek van Berenschot in samenwerking met MarketingTribune onder 1400 marketeers. De ondervraagden bestempelden communitymarketing dit jaar als trend. Het aantal marketeers dat hier ook daadwerkelijk iets mee doet is maar net iets meer dan de helft.

Een tweede trend die werd onderkend was 50+marketing. Hierbij is het aantal markteers dat er ook echt wat mee doet nóg lager. Slechts 35 procent speelt in op deze trend. De reden waarom er zo weinig op de trends wordt ingespeeld is dat marketeers te weinig macht hebben om productontwikkeling en andere marketingmixelementen te beïnvloeden.

Wie het wel lukt om mee te doen met de trends, doet dit veelal door de P’s van productie en promotie te benutten. Volgens de respondenten hebben trends in slechts een kwart van de gevallen invloed op het productontwikkelingproces in hun bedrijf. De werking van trends op marketingmixelementen is nog lager: 18 procent.

De belangrijkste trend dit jaar is communitymarketing met 32 procent. Daar op volgend kwam 50+marketing met 26 procent. Deze trends zijn beide nieuw in de top vijf. Andere trends die als belangrijk beschouwd worden zijn: e-communication (22 procent), internet en web-based applicaties (22 procent) en viral- en buzz-marketing (20 procent).

04 juli 2008

Leuke reclame: Bol.com 'Turks Fruit of de Bont-collectie'



Leuk, geschikt voor iedereen en grappig genoeg. Het aardige van dit soort commercials is dat het niet specifiek over online shoppen gaat, maar dat de kijkers wel de essentie van Bol.com begrijpen. Veilig en betrouwbaar online shoppen.

Ouderen drijfveren online groei

Volgens Emerce.

Het aantal Nederlandse 50-plussers dat online is, groeide afgelopen halfjaar met 8,5 procent. Vierenzestig procent van hen is online. Zij zijn in een jaar tijd 16 procent langer gaan surfen.
Vijftigplussers surfen wekelijks gemiddeld 3,6 uur op internet, toename van 16 procent. Dat blijkt uit het zesmaandelijks onderzoek dat onderzoeksbureau GfK voor Stichting Internetreclame (Stir) uitvoert.Voorts blijkt dat de gemiddelde surftijd van alle online Nederlanders van 13 jaar en ouder in een half jaar met 9 procent is gegroeid tot 1,2 uur per dag. De totale surfpopulatie is gegroeid met 3 procent.Drieëntachtig procent van de Nederlanders is online. Van de groep tussen 13 en 34 jaar is 100 procent online, aldus Stir. Zij zijn voor 60 procent verantwoordelijk van alle surftijd die Nederlanders op het web doorbrengen. Omgerekend is dat 11 uur per persoon tot 34 per week. Het landelijk gemiddelde ligt op 8,5 uur per week.Het aantal Nederlanders dat op zijn werk toegang tot internet heeft, is nagenoeg ongewijzigd. Nog steeds heeft meer dan 60 procent van de Nederlanders geen internettoegang in de baas zijn tijd. Achtendertig procent heeft dat wel.Het halfjaarlijks onderzoek van Stir, het zogeheten Establishment Survey, is bedoeld om de opbouw van de Nederlandse internetpopulatie te bepalen. Aan de hand van deze informatie plannen adverteerders hun online reclamecampagnes in. Stir rapporteert, net als het Kijk- en Luisteronderzoek, maandelijks de bereiksmetingen onder het internetpubliek.

Oude wijn in oude zakken met Edgar Keehnen


Het klinkt bijna als een nieuwe 'tv-show' voor Omroep Max, maar zou een goede titel zijn geweest voor zijn nieuwe boek 'Vijftigplus marketing'. En eerlijk is eerlijk, zijn eerste boek 'Ervaren maar veranderlijk' was goed en voor velen een opening tot de ouderenmarkt. Ook voor mij was dat een goede aanvulling in mijn literatuurcollectie. Maar dat was 4 jaar geleden, toen er nog nauwelijks aandacht was voor de oudere medemens. Het is nu 2008, het gros van de ouderen in Nederland is online en veel bedrijven en instanties beginnen te onderkennen dat een groot deel van hun klanten niet tot de traditionele groep boodschappers van 18 tot 49 jaar behoort. Ook wij merken dat groeiend besef. Het is nu alleen tijd voor praktisch aanpakken, niet voor nog een boekje over waarom we iets zouden moeten gaan doen.

Deze opvolger (4 jaar na dato) had dus wel iets meer om het lijf mogen hebben.

Keehnen trapt alle deuren die al open stonden in en komt met een luchtige opeenstapeling van cliché's. Hij hangt ze op aan namen van bekende tv-shows. En daar komt dan de ongelukkige verbastering 'Knorrige knarren top 10' uit voort. Alsof iemand van 51 zich zal vereenzelvigen met het beeld dat 'knorrige knar' oproept. Een top 10 waarvan hij overigens de les 'beeld ouderen niet af als oude fossielen' zelf niet heeft opgevolgd. Getuige de in het zand liggende grijsaard op de cover.

Ik mag natuurlijk niet zomaar ongezouten kritiek leveren op het boek van een collega als ik zelf nooit een boek heb geschreven (wel artikelen overigens). Dat beaam ik meteen. Maar zelfs Adformatie trekt als enige slotconclusie 'baat het niet, schaadt het niet'.

En kopt verder:

'spreek ouderen niet expliciet aan op hun leeftijd komt wel erg bekend voor'
'cases komen niet als makkelijk toepasbaar uit de verf'

Uit andere bronnen hoorde ik:

"Het is veel geschreven met 'ik, de ontdekker van 50+ marketing', voorbeelden van TV en andere mensen en niet zozeer van zichzelf, vaak de toevoeging 'ik denk dat de verklaring ligt in het feit dat' en cases waar je je vraagtekens bij kan zetten. On top of it all vertaalt hij letterlijk uit Furlong, Nyren en Stroud waar hij openlijk geen aanhanger van is."

Misschien moet ik dan toch zelf maar eens de pen ter hand nemen. Een kritische verhandeling over het hoe en waarom van het doorbreken van het traditioneel marketingdenken richting een reuze-interessante groep ouder wordende klanten. Met eigen praktijkcases die wel hanteerbaar en meetbaar zijn.

22 juni 2008

Babyboomers zijn online erg traditioneel

Er wordt veel beweerd over ouderen en internetgebruik. En ook veel verschillende dingen. Waar de één nog steeds (onterecht, zo weten wij) beweert dat ouderen niet online zijn, zegt de ander dat ouderen juist meer online doen dan andere generaties onder hen. De waarheid ligt in het midden en biedt ons voorlopig nog wel voer voor onderzoek.


Thirdage en JWT Boom deden zo'n onderzoek. Met leuke resultaten.

Mensen van 40 jaar en ouder zijn vooral actieve 'mond tot mond' verspreiders en doen graag aan persoonlijke aanbevelingen of meningen op basis van hun ervaring. Logisch, het zijn digital immigrants. Toch hebben zij social networking en bloggen nog niet massaal omarmd. Een studie onder 1800 van deze babyboomers toont het volgende:

Social networking op hun eigen manier

Natuurlijk zijn boomers sociale wezens en blijven zij binnen hun eigen communicaties graag op de hoogte van het wel en wee van anderen en en delen ze graag wetenswaardigheden over zichzelf. Maar met meer traditionele online tools dan jongere generaties.

96% gebruikt e-mail
92% onderhoudt contact met familie en vrienden via het net
84% ontvangt foto's van familie en vrienden

Op de vraag of zij sites bezoeken of in de nabije toekomst denken te bezoeken om contact te onderhouden met anderen (zoals social networking sites MySpace, Facebook, Linkedin e.d.) antwoordt:

53% nee
22% ja
26% nee, maar misschien wel in de toekomst

Van die 53% die nee zegt geeft:

47 % te kennen zich zorgen te maken over privacy en persoonlijke gegevens op het
39 % aan te druk te zijn voor dit soort zaken
32% aan geen duidelijk voordeel te zien van het gebruik van deze social networking sites

De ondervraagde babyboomers toonden ook weinig interesse in andere online activiteiten:

67% heeft geen interesse in blogging
63% heeft geen interesse om deel te neme aan algemene sociale netwerksites
62% heeft geen interesse in online gaming
55% heeft geen interesse in podcasting of andere online geluidsfragmenten
44% heeft geen interesse in het downloaden van muziek

Ok, maar wat doen zij dan wel online? Babyboomers nemen deel aan betrouwbare (in hun ogen) sociale netwerken en delen vooral meningen over merken. Ze staan open voor traditonele marketing en e-mail marketing, zolang het bericht maar afkomstig is van een bron die zij vertrouwen. Vandaar ook de hoge clickrates bij sommige e-mailcampagnes die ik vanuit Inthefield heb uitgevoerd.

Maar liefst 75% klikt door als zij een e-mail ontvangt over producten en diensten (mits van een betrouwbare afzender)
Meer dan 55% kocht een product dat in zo'n e-mail werd aangeprezen
93% bezocht ooit een website waarover zijn in een artikel of andere printuiting had gelezen

Enig wantrouwen bij websites

Respondenten geven een aantal zaken aan op basis waarvan ze de betrouwbaarheid van een website beoordeelt. Een expert of een bekend merk dragen daar het meeste aan bij.

83% stelt dat content die van experts of autoriteiten afkomstig is de geloofwaardigheid flink vergroot
66% geeft aan websites te vertrouwen waarvan de content door een bekend bedrijf of merk wordt geleverd.
62% geeft aan dat zij sommige sites op den duur vertrouwen waneer zij er maar vaak genoeg zijn geweest

Een leuk detail tot slot:

80% van de in dit onderzoek bevraagde respondenten heeft thuis een snelle breedbandinternetverbinding.

10 juni 2008

Worden ouderen ook gameverslaafd?


Oei! Oh ja, ouderen blijken intensiever te gamen dan men vaak denkt. Niks stoffige mensen, maar zelfs potentieel verslaafden. Nieuws van EPN vandaag, maar eigenlijk helemaal geen nieuws. In 2002 wisten we dit al......

20 procent van de in het onderzoek bevraagde ouderen meent zelfs het risico te lopen eraan verslaafd te raken. Daarnaast stelt ruim de helft haar computervaardigheden te leren door het spelen van digitale spellen, zo blijkt uit blijkt uit onderzoek van EPN, het platform voor de informatiesamenleving. Ruim de helft van de vijftigplussers in de steekproef zegt onvoldoende kennis te hebben om zelf games te kopen.

Men speelt vooral ‘gratis’ spellen. 43 procent geeft aan gratis games te downloaden van een website. Drie procent maakt wel eens de gang naar een gespecialiseerde gamewinkel.Ondanks dat senioren intensief bezig zijn met games, ziet 85 procent van de vijftigplussers in het onderzoek die regelmatig (minimaal één tot twee maal per week) een spel op de computer spelen zichzelf niet als gamer. Zelfs van de ouderen die dagelijks gamen, noemt 76 procent zichzelf geen gamer.‘De geringe vertrouwdheid van ouderen met de gamecultuur komt doordat de game-industrie hen nog niet goed in het vizier heeft. Ouderen zijn een minder zichtbare groep gamers en hun diverse gamegedrag past niet in de bestaande hokjesindeling van de industrie. Bovendien heeft de gamende vijftigplusser zo zijn eigen ideeën over “gaming”: 63 procent vindt games duur, 89 procent speelt liever geen gewelddadige spellen en zij vinden “games” meer iets voor jongeren. Binnen de game-industrie en de gamecultuur neemt de bekendheid met de gamende vijftigplusser weliswaar toe, maar er moet nog een grote slag gemaakt worden’, aldus EPN.‘Het belang van games neemt toe, niet alleen als vrijetijdsbesteding maar bijvoorbeeld ook in de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven op het vlak van training en opleidingen. Gegeven de vergrijzing en de waarde die games ook voor ouderen kunnen hebben, is het zaak bestaande beeldvorming bij hen over computerspellen - die zouden ontoegankelijk, niet sociaal en gewelddadig zijn -, te veranderen. Termen als “game”, “gamer” en “de game-industrie” moeten breder worden gedefinieerd, stelt onderzoeker van EPN, die ook van mening is dat nader onderzoek naar gamebeleving van andere groepen dan de stereotype jonge gamer gewenst is

Verzekeraars weigeren oudere automobilisten

67% van de verzekeraars weigert oudere automobilisten. En dan hebben we het natuurlijk wel over de echte senioren. Dit concludeert de vergelijkingssite Verzekeringssite.nl. "Bovendien betalen die senioren in veel gevallen een hogere premie." Door de toenemende vergrijzing blijven steeds meer ouderen tot op hoge leeftijd door rijden. Maar mensen van ongeveer 75 jaar zouden het vaakst schade rijden. Door senioren een hogere premie voor te schotelen, te weigeren of een strenger acceptatiebeleid te voeren proberen verzekeraars in de huidige prijzenoorlog premies 'betaalbaar' te houden. Volgens Verzekeringssite.nl kunnen senioren voor een autoverzekering alleen nog terecht bij ANWB, Avéro Achmea, nationale autoverzekering.nl, Delta Lloyd, Ditzo, OHRA, RVS en Unigarant.

Zou dat voor andere sectoren ook zo zijn? Ouderen lopen ook meer risico als zij op reis gaan, zijn wellicht vaker ziek en zo kan ik nog wel even doorgaan. Moeten we op deze manier de vergrijzing gaan betalen?

03 juni 2008

Ford komt met 'ouderentestpak'

Een zogenaamd 'Third age suit'. Met dit pak simuleert Ford hoe oudere consumenten een auto ervaren. De simulatieoutfit houdt het midden tussen een bijenpak en een astronautenpak. De eerste auto die Ford heeft gebouwd met behulp van het third age suit is de nieuwe Ford Focus. Het pak stelt jonge ontwerpers in staat om zich goed in te leven in oudere consumenten. Iets dat je niet kunt wanneer je voornaamste insteek is om voor 'iedereen' te ontwerpen. De Focus is mede door de third age suit-test uitgerust met meer hoofdruimte dan iedere andere auto in zijn klasse.

Ik gniffel stilletjes en weet nog niet of ik het een totaal belachelijk idee moet vinden, of Ford moet roemen om haar innovativiteit en haar zorg voor oudere consumenten.

27 mei 2008

Fountain of youth is ubercool



De fontein van de jeugd; de fountain of youth. Vergrijzing en de trend om er steeds jonger te blijven uitzien zijn volgens de website 'ubercool ' een ubertrend. Met twee generaties die weleens ouder zouden kunnen worden dan 100 gaat deze trend zich volgens de heren en dames trendwatcher alleen maar doorzetten.

Ik kan niet anders dan zwijgzaam knikken.

Werkloze oudere als zelfstandige aan de slag

Goed nieuws op Nu.nl! Amsterdam heeft in twee jaar tijd via het project Eigen Werk al een paar honderd werkloze 40-plussers als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) aan het werk geholpen. Alkmaar heeft de formule inmiddels overgenomen en met een aantal gemeenten lopen hierover gesprekken.

Voor ouderen die werkloos worden, is het een hele toer weer aan de slag te komen. Eigen Werk helpt hen met het opzetten van een onderneming. "Mensen zeggen vaak dat je als ondernemer wordt geboren. Maar dat is een misvatting. Ondernemen kan je leren", zegt projectleider Frans Heessels.


Het project, waarin het Centrum voor Werk in en Inkomen, uitkeringsinstantie UWV en de Dienst Werk en Inkomen Amsterdam samenwerken, begon twee jaar geleden. Inmiddels krijgen in Amsterdam alle 40-plussers die zich als werkzoekende inschrijven de vraag of zij er wel eens aan hebben gedacht voor zichzelf te beginnen. Informatie kunnen zij vinden op http://www.projecteigenwerk.nl/


Proef
Van de 554 mensen die aan het project zijn begonnen, hebben inmiddels 231 mensen geen uitkering meer nodig en draaien 108 mensen "proef" met hun nieuwe onderneming. De ervaring leert dat van hen 70 procent binnen afzienbare tijd ook helemaal in eigen bestaan kan voorzien.

"Oma, vertel eens..."

Het is volgens de Pers van vandaag inmiddels een heuse commerciële hit: het inhuren van een professional om je levensverhaal te laten optekenen. En met de babyboomgeneratie die nu massaal ouder en oud wordt zal die trend volgens mij alleen nog maar doorzetten. Babyboomers hebben veel te verhalen en te vertellen en voelen volgens mijn onderzoeken een drang om die kennis en verhalen over te dragen aan het nageslacht. En dan zijn fotoboeken en video's misschien niet genoeg om 'onsterfelijk' te worden. Wie schrijft die blijft is het credo.

Bedrijven als Mijn Memoires tieren er welig bij. Een simpele stamboom kost zo'n 100 euro, maar een uitgebreid stamboomonderzoek en een serie interviews met ingebonden boekverslag kost al snel zo'n 15.000 à 20.000 Euro. Big business dus.

Wellicht ook een gat in de markt voor bedrijven. Laat een professional interviews afnemen met scheidend managers en pensioenrijpen. Om kennis vast te leggen en in boekvorm/documentvorm voor volgende generaties werknemers vast te leggen.

26 mei 2008

"Vijftigers zijn eigenlijk heel vitale dertigers"

Kopt het AD vanmorgen. Een leuk artikel, waar ik, maar ook Herbert, meermalen in wordt geciteerd. Fijn dat een serieuze krant eindelijk de positieve insteek kiest. Uit de vijftigers-hoek in mijn omgeving heb ik veel positieve reacties ontvangen:

Vijftigers zijn eigenlijk heel vitale dertigers

Door COR HOSPES en MARJOLEIN HENDRIKS

AMSTERDAM - Als je boven de 50 bent, tel je voor adverteerders niet langer mee. In reclame draait het voornamelijk om hippe jongeren, dynamische gezinnen en klauterende peuters.
Bij Pinkpop Classic in Landgraaf komt een publiek van voornamelijk ouderen kijken naar de artiesten voor wie ze een flink aantal jaren geleden ook al naar het popfestival kwamen.

En áls ouderen al zijdelings in commercials voorbijkomen, dan zijn ze dom en dement: Johnny Kraaykamp jr. als een dementerende bazige oma in een bloemetjesjurk in een spotje van Koopmans Pannenkoekenmix. In een spotje van Xilifresh-kauwgom zie je een jongetje met een zwemdiploma alle kamers van een bejaardentehuis aflopen. Weten die seniele oudjes veel dat hij hun kleinzoon niet is. Dus krijgt hij het ene snoepje na het andere. Goedlachse en zonnebankbruine 50-plussers spelen wel de hoofdrol in reclame voor anti-doorlekbroekjes, gehoorapparaten, sta-op comfortstoelen en andere artikelen voor mensen met een gebrek. Alsof alle 50-plussers behalve achterlijk en snauwerig ook nog eens fysiek gemankeerd zijn.

Reclamemakers weten niet beter, zegt Arjan in ’t Veld van het bureau In the Field, dat zich richt op ouderencommunicatie. ,,Als ze praten over 50-plus, dé.’’ Vroeger waren mensen wel echt oud wanneer ze 65 waren, weet In ’t Veld. De huidige senioren zijn van een ander kaliber. ,,Ze hebben geld en veel vrije tijd. Het zijn mensen in de zogeheten derde levensfase.

Terwijl ons land rap vergrijst, blijven adverteerders zich echter vooral richten op de 20- tot 49-jarigen. Druk met carrière, worstelend met de hypotheek en schoolgaande kinderen. Herbert Driessen van het 50-plusbureau Rijp weet hoe dat komt. ,,Bedrijven durven hun merken niet te koppelen aan ouderen. Ze zijn doodsbenauwd dat die een oubollig imago krijgen en dat jongeren ze daarom links laten liggen.’’ Consumenten kiezen voor hun dertigste voor een merk, heet het. Eenmaal gekozen blijven ze dat trouw. Ze laten dat niet snel meer los. Onzin, want consumenten zijn niet merkentrouw. Hun smaak ontwikkelt gedurende hun leven en ouderen hebben een rijker uitgavenpatroon. Daarop zouden bedrijven moeten inspringen. Driessen: ,,Wat beweegt 50-plussers, wat hebben ze meegemaakt, waaraan hebben ze precies behoefte, in welke levensfase zitten ze en hoe gezond en kapitaalkrachtig zijn ze? Ontwerp op basis van die vragen een product dat qua lifestyle en mentaliteit bij hen past.’’Producenten moeten daarbij niet denken in leeftijden, maar in generaties, zegt Driessen. Zo heb je de stille generatie, geboren tussen 1930 en 1945 die ons land hielp met de wederopbouw. Daarna volgen de protestgeneratie (1946-’54), uit de tijd van de flower power, en de verloren generatie (1955-’70), die opgroeide in de nihilistische en economisch inktzwarte jaren ’80. Iedereen uit zo’n generatie herkent de iconen van zijn tijd. Spreek ouderen daarop aan, vindt Driessen. Zoals AXA deed in een spotje voor hun autoverzekering Happy Generation. Daarin zitten referenties aan de hippietijd. ,,Het merk speelt in op een nostalgische herinnering en trekt die door naar het heden en dat spreekt aan.’’Unilever kwam recent met een beautyproduct voor 50-plus vrouwen: Pro Age. Een range deo’s en vochtinbrengende crèmes die de oudere huid wil laten stralen. Heel anders dan de heersende anti-rimpelmentaliteit van cosmeticaproducenten die met hun smeersels ‘de tekenen van het ouder worden’ willen bestrijden. Alsof een hogere leeftijd iets naars is. Integendeel, zegt In ’t Veld. Hij toont de laatste editie van een Amerikaans marketingtijdschrift met op de voorpagina Madonna. ,,Zij wordt in augustus 50 en wordt het icoon van het jonge ouder worden, de derde levensfase. Let op, 50 is straks het nieuwe 30.’’

22 mei 2008

Het is goed en wel met Achmea


Het lijkt wel of Achmea een abonnement heeft op het lanceren van nieuwe gezondheidsportals. Martijn attendeerde me op deze. Goedenwel.nl ; ik vind het goed en wel. Een bejaardenportal waar we er volgens mij al genoeg van hadden. Ben benieuwd naar de bedoeling.

19 mei 2008

Route 50 Plus: "Ouderen bijten niet"


Een boude uitspraak van Claudie Biegel, het gezicht van Route 50 Plus. Een leuk artikel op B2B contact.

Claudia is zelf een vijftiger en werkzaam binnen de vijftigplus marketing wereld.

"....een ideale combinatie zult u zeggen. Dat leek mij aanvankelijk ook. Maar niets is minder waar. Dacht ik altijd over mijzelf en mijn generatiegenoten als gewone mensen die toevallig de vijftig waren gepasseerd. Ik heb nu leren denken in termen van: oudere afwachtenden, behoudzame zorgzamen, stoere prijsbewusten, jongere ruimdenkers en vrijgevochten voorlopers.

Segmentatiemodellen, wat een ramp en wat staan ze ver weg van de realiteit. Nachten lang piekerde ik erover in welke categorie vijftigplussers ik paste en diezelfde vraag wierp ik op voor mijn echtgenoot , vrienden, buren en noem maar op. Slapeloze nachten werden het. Want ik kon noch mijzelf noch enige andere vijftigplussers kwijt in deze met zoveel zorg en op basis van duur onderzoek uitgedachte segmenten.

O arme marketeer die met dit soort modellen moet werken. Maar ook arme vijftigplusser die als een karikatuur van zichzelf in een hokje wordt gestopt. En dan die benamingen! Wie wil er in godsnaam door het leven gaan als een oudere afwachtende of een stoere prijsbewuste.
Wat mij opvalt en verbaast, ik ben nog niet zo heel lang werkzaam binnen deze wereld, is dat er nooit kritiek komt op deze belachelijke stereotype indelingen. Integendeel zelfs. Op symposia en conferenties waar dit soort banaliteit vol trots de zaal in wordt geslingerd, schrijven de toehoorders alles klakkeloos op of het een openbaring betreft.

Eindelijk, zo hoor je in de pauzes, hebben we inzicht gekregen in deze moeilijke doelgroep. Inzicht? Moeilijk? Waarom moeilijk? Maar vragen en laat staan kritische vragen schijnen niet te passen in de marketing wereld.

Tenenkrommend hoor ik tijdens talloze symposia aan wat ‘ze’ (daar val ik dus ook onder) doen in hun vrije tijd, dat ‘ze’ alles al hebben en nu ook nog een erfenis krijgen en dat ‘ze’ wonder boven wonder ook op internet te vinden zijn. Hoera voor de jongere ruimdenkers of gaat het hier om de vrijgevochten voorlopers?

Het zou me niets verbazen, echt ik overdrijf niet, om op een volgend symposium te horen dat vijftigplussers niet bijten en dat je dus niet bang voor ze hoeft te zijn.
Misschien – en dat is ironisch bedoeld- wordt het tijd om die segmentatiemodellen het raam uit te gooien. Marketeer kom uit die ivoren toorn, ga de straat op en praat gewoon eens met vijftigplussers (ze bijten niet). Ik garandeer je dat je daar veel meer van leert dan van welk model dan ook."

Martijn, nog weer een keer: "Bedankt voor de tip". Claudia, ik kan het niet anders dan met je eens zijn. Er moet gewoon iets gebeuren.

"Ouderen weten niet bij wie ze terecht kunnen"

Dat zegt Evelyn Finnema. De ouderenzorg is volgens haar erg gesegmenteerd. Organisaties en instanties moeten beter met elkaar samenwerken, zegt Evelyn Finnema. Samen met Marleen Goumans is zij aangesteld als lector 'Samenhang in de Ouderenzorg' door de Hogeschool Rotterdam. De net aangestelde lectoren gaan zorginnovaties ontwikkelen, onderzoeken en implementeren. De innovaties zijn gericht op bevordering van samenhang in de ouderenzorg in de regio Rotterdam Rijnmond. Het lectoraat is mede opgezet en gefinancierd door ouderenzorgorganisatie Laurens.

Netwerk
De lectoren zijn in maart begonnen. ‘We hebben tot nu toe vooral het huidige netwerk in Rotterdam zichtbaar gemaakt en geïnventariseerd waar de vragen liggen op het gebied van de ouderenzorg. Om voor onszelf de situatie in kaart te brengen en een goede start te kunnen maken.’

Ministerie
Het lectoraat Samenhang in de Ouderenzorg is actueel, vertelt Evelyn Finnema. De vergrijzing, de betaalbaarheid van de zorg, het krijgen en behouden van voldoende en gekwalificeerd personeel en het bieden van een zorg- en ondersteuningsaanbod voor de individuele oudere staan op de maatschappelijke agenda. ‘Toevallig is het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport net gestart met het Nationaal Programma Ouderenzorg.’

Onduidelijkheid
Finnema: ‘Veel ouderen weten bij problemen vaak niet bij wie ze terecht kunnen omdat de zorg erg gesegmenteerd is. Moeten ze naar de huisarts, de specialist, de fysiotherapeut, naar maatschappelijk werkers, zorgorganisaties, intramurale zorg, steunpunt mantelzorg, consultatiebureaus voor ouderen? Die onduidelijkheid moet worden weggewerkt. De ketens in de ouderenzorg zijn vooral gerelateerd aan ziektes als diabetes en CVA (hersenbloeding). Maar als je meerdere gezondheidsproblemen krijgt, waar kan je dan terecht?’

Thema's
Finnema noemt drie belangrijke thema’s waar ze met haar collega tijdens het vier jaar durende lectoraat aan wil werken. ‘De multiculturele samenstelling van de stad is een hot item. Hoe kun je zorg en ondersteuning op maat leveren aan ouderen uit verschillende bevolkingsgroepen? Verder moeten we kijken in hoeverre we mensen keuzes kunnen bieden in hun zorg- en ondersteuningsvraag.'

De ondersteuning is nu toch nog deels aanbodgericht, zegt Finnema, 'Maar wat als iemand zijn of haar eigen schoonmaker mee wil nemen of zelf wil blijven koken in het verzorgingshuis? Die opties moeten mogelijk zijn.’ Een ander belangrijk aandachtspunt is het personeelsprobleem. ‘Hoe kun je met de toenemende vergrijzing voldoende personeel in de zorg krijgen en behouden om de kwaliteit te waarborgen?’ De lectoren willen hier via lokale projecten aan werken.

Unieke kans
Als lectoren zijn Evelyn Finnema en Marleen Goumans de schakels tussen de Hogeschool Rotterdam en de ouderenzorg in de regio Rotterdam. Goumans is adviseur Samenhang Wonen, Diensten, Zorg voor Laurens.Zelf is Finnema directeur van ‘In Hoofdzaken’, een ambulante GGZ-organisatie in Heerenveen, Friesland. Rotterdam ligt dus niet bepaald om de hoek voor haar. ‘Ik heb het er graag voor over om twee dagen per week in Rotterdam te zijn’, vertelt ze. ‘Het is een unieke kans om op dit gebied aan de slag te gaan op het gebied van opleiding, werkveld en onderzoek.’

Bron: Zorg en Welzijn

13 mei 2008

4 juni: De uitdaging van vergrijzing


Ik kan er zelf niet bij zijn de 4e vanwege het Ondernemerscongres, maar Herbert spreekt er wel. 15 Euro voor een praatje. Ik ben benieuwd hoe het niveau is. Wie gaat er nog meer? Verslag is welkom.

10 mei 2008

Leeftijdsloze marketing: "het oranje gevoel" van Zwitserleven


Zwitserleven stuurt in de aanloop naar alle oranje voetbalfestiviteiten van aankomende zomer een nieuwsbrief met daarin een podcast over het oranje gevoel. En als er een gevoel is dat leeftijdsloos is, dan is het wel het 'patriotistische en trotse' gevoel voor 'onze jongens'.


08 mei 2008

Europa is officieel ouderencontinent

Althans, volgens NRC next. Het aantal mensen ouder dan 65 is officieel hoger dan het aantal 14 minners. Twee op de drie huishoudens heeft anno nu geen kinderen. Het nieuws komt uit een gisteren gepresenteerd rapport van het Instituut voor Familie in het Europa (IPFE).

Een leuk feitje om de dag mee af te sluiten. En dan nu eindelijk de zon in.

07 mei 2008

ING zet oude managers in als coach

Bankverzekeraar ING vroeg gepensioneerde managers of ze zin hadden jong talent te coachen. Het enthousiasme bleek groot. En logisch ook. Veel vijftigers en zestigers staan te popelen om hun kennis als mentor over te dragen op jongere generaties. Dan telt hun wijsheid mee.

'Waarom vragen we niet onze pas gepensioneerde managers?' opperde Edith de Jong, voorzitter van het netwerk voor vrouwelijke leidinggevenden van ING. De bankverzekeraar zocht een betaalbare manier om zijn managers te laten coachen. Veel managers tussen de 20 en 50 jaar hadden aangegeven behoefte te hebben aan een coach die hen hielp bij het uitstippelen van hun carrière. Op de oproep aan de vereniging van gepensioneerde ING'ers kwam een onverwacht grote respons. Negentig oud-ING'ers meldden zich: er waren slechts 25 coaches nodig. Ik kijk er zelf overigens niet van op.

LTP Transition, adviesbureau voor personeelszaken, maakte een keuze uit de voormalige managers. 'Sommigen zijn nu eenmaal te eigenwijs om te kunnen coachen,' zegt Daniella Balabanova van LTP Transitions. Wat de pensionado's tijdens hun loopbaan deden, interesseert LTP nauwelijks. De uiteindelijk geselecteerde kandidaten werkten op de automatiserings-, personeelszaken- en communicatieafdeling van ING. Twee dagen lang kregen de 2 vrouwen en 23 mannen van 62 jaar en ouder een stoomcursus coaching.
De pensionado's begeleiden sinds eind oktober grofweg twee managers in zes tot acht gesprekken van anderhalf uur. Ze krijgen alleen een onkostenvergoeding: zo stellen ze hun (pre-)pensioen veilig.

Slim van ING. Ik ben benieuwd wie volgt. Martijn, bedankt wederom voor de tip.

Nederlandse online marketing blog kermis #8


Vandaag vindt alweer de achtste online marketing blog kermis plaats. Enthousiasmeren.nl is vandaag host en presentator van maar liefst 25 meer dan interessante artikelen. Komt dat zien, komt dat zien. Mokkamarketing is gevraagd één van de bijdragen te leveren. Voor de eerste keer. Erg leuk voor dit weblog, maar er is natuurlijk veel meer te zien vandaag.

Een greep uit het gevarieerde programma (met vooral mijn favoriete nummers):

En dus nog 21 erg interessante artikelen over uiteenlopende aspecten van (online) marketing.

Veel plezier vandaag (en morgen en overmorgen waarschijnlijk).

05 mei 2008

Oh lala, Madonna is 50


Niemand kan van deze dame zeggen dat zij oud is. Haar nieuwste clip met Justin Timberlake verraadt nergens sporen van ouderdom. 50 is het nieuwe 30. Madonna is het nieuwe icoon van het jonge ouder worden.

Ouderen moeten vaker in de zon

Ouderen die vaak in de zon komen, hebben minder kans op een depressie dan ouderen die binnen blijven zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc) onder 1282 ouderen. Zo meldt Nu.nl vandaag. Blootstelling van de huid aan zonlicht verhoogt het gehalte vitamine D in het bloed. Deze vitamine blijkt de kans op een depressie te verkleinen.

Aan het onderzoek deelnemende ouderen die last hadden van een depressie, hadden gemiddeld 14 procent minder vitamine D in hun bloed dan ouderen zonder depressie.
Wandelen

Witte Hoogendijk, hoogleraar biologische Psychiatrie bij het VUmc: "Wandelen, fietsen, boodschappen doen en andere buitenactiviteiten vergroten de blootstelling aan zonlicht en kunnen daarmee het risico op een depressie verkleinen."
Van de mensen in de leeftijd van 55 tot 85 jaar heeft circa 13 procent last van depressie.

Maar te hopen dus dat we vandaag veel ouderen buiten zien. Dit weer is goed voor ze. Ben je 55 of ouder, hup naar buiten!

04 mei 2008

Bussemaker: "Wanneer ben je eigenlijk oud?"

Deze toespraak van staatssecretaris Bussemaker is van eind maart, maar desalniettemin helemaal in mijn straatje.

"Goed ouderenbeleid is integraal beleid, beleid waarin verbindingen worden gelegd tussen de zorg aan mensen, hun welzijn en de mogelijkheid tot participeren. Volgens staatssecretaris Bussemaker moeten we daarbij naar iedereen persoonlijk kijken, naar de mogelijkheden die iedereen heeft."

Dames en heren,

Twee weken geleden stond het nog in de krant: ‘Om de 65-plusser hangt een geur van incontinentieluiers en hulpbehoevendheid. Van eenzaamheid, ongeluk en chagrijn.’ In die paar woorden vatte De Volkskrant de resultaten van een enquête samen die onder 751 mensen was gehouden. Het was een representatief onderzoek, en je mag dus zeggen dat de meeste Nederlanders zo over ouderen – en dat ben je voor velen al als je amper de 60 bent gepasseerd - denken.

Die mening van De Nederlander sluit precies aan bij wat de bioloog Midas Dekkers –inmiddels ook al over de 60 - in zijn boek De vergankelijkheid schrijft. Dekkers constateert dat ‘je verstandelijk vermogen wordt geacht op je vijfenzestigste af te nemen.’ En hij voegt er aan toe: ‘Oude mensen leven in een wereld waarvan ze geen deel uitmaken.’

Inmiddels zijn we sinds de Volkskrant-enquête twee weken en een boekenweek van tien dagen verder en hebben we ook heel wat andere gedachten over het ouder worden kunnen lezen. Ik beperk me tot het Boekenweekessay van Renate Dorrestein. In Laat me niet alleen schrijft ze: ‘Betekende het bereiken van een zekere leeftijd vroeger het begin van een leven als een kamerplant, nu vangt op dat moment voor velen een soort tweede jeugd aan.’ Dorrestein, 2 maanden geleden 54 geworden, voegt er nog aan toe: ‘Als je seniorentijdschriften zoals Plus en Midi moet geloven, is er in geen velden of wegen meer een senior te vinden die zomaar voor zichzelf uit lanterfant.’

Uit deze korte citaatjes – en ik kan er nog tientallen aan toevoegen – en uit de enquête blijkt duidelijk dat we ouderen over een kam scheren en dat we ons daarbij graag bedienen van karikaturen. Aan de ene kant de oudere die op zijn kamertje wegkwijnt en de samenleving alleen maar geld kost en aan de andere kant de oudere die er op los leeft en zich in een tweede jeugd waant. Beide karikaturen zijn strijdig met de werkelijkheid én met de menselijke waardigheid. Maar ze zijn wel hardnekkig, zoals uit de Volkskrant- enquête blijkt.

Ik hoop dat wij vanavond een ander beeld schetsen van de oudere. Geen negatieve karikaturen, maar een positief beeld. Zonder dat we aan de kwetsbaarheid van het leven of leeftijd voorbij gaan. Een eerlijk beeld, want als je echt ouder wordt is natuurlijk niet alles zonneschijn.
Dat begint er mee dat we ouderen niet moeten aanspreken vanuit een paternalistisch of financieel perspectief, maar vanuit het perspectief van maatschappelijke participatie, wederkerigheid en burgerschap. We moeten dus - aan de ene kant - de karikatuur van de zielige, buiten de maatschappij levende ouderen ontmaskeren. En aan de andere kant, moeten we het beeld van de luchtbedouderen, de oudere die de hele dag aan de Middellandse zee vertoeft, bijstellen.

Een onlangs verschenen TNS Nipo onderzoek, waaruit blijkt dat de meeste werknemers na hun pensioen vooral willen reizen, lijkt hier haaks op te staan. Maar dan zijn we weer op zoek naar de karikatuur en kijken we niet naar de andere uitkomsten van dit onderzoek. Want daaruit blijkt dat mensen na hun pensioen ook op zoek zijn naar persoonlijke bevrediging dichtbij, zoals hobby’s, het doorbrengen van tijd met familie, vrijwilligerswerk en het uitvoeren van zorgtaken, bijvoorbeeld oppasopa of -oma.

Dat totale beeld – aan de ene kant veel reizen en aan de andere kant je inzetten voor de samenleving – benadert veel realistischer hoe oudere mensen willen leven dan de karikaturale beelden die ik net noemde. Het probleem is alleen dat er nog een discrepantie zit tussen wat mensen willen en wat ze daadwerkelijk gaan doen. Uit het TNS Nipo onderzoek blijkt dat 81% van alle Nederlanders niet alleen wil dromen over de toekomst, maar het ook wil realiseren. Desondanks schat slechts een kleine meerderheid, 58%, in dat het daadwerkelijk zover gaat komen in de toekomst. Ik denk dat het belangrijk is beleid daarop af te stemmen.
In plaats van te kijken naar wat ouderen niet meer kunnen, moet juist gekeken worden naar wat ze nog wel kunnen. Dat is voor de samenleving van belang, maar dat is nóg belangrijker voor de oudere zélf. Want het kan voor niemand een uitdagend perspectief zijn om te weten dat je vanaf je 65 met pensioen gaat en dan niks meer hoeft. Dat niemand meer op je zit te wachten, dat je verdwijnt naar de marge van de samenleving.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat mensen pas echt gelukkig zijn als ze gewaardeerd worden door anderen, als ze iets presteren waar ze met voldoening op kunnen terugkijken. Als ze aan hun dagelijks leven zin kunnen geven. En dat is natuurlijk niet aan leeftijd gebonden. Ook ouderen willen hun leven inhoud geven en zijn daar ook zeer goed toe in staat. Ze beschikken over een schat aan ervaring, informatie, kennis, noem maar op. Bovendien zijn ze lichamelijk vaak ook nog in topconditie. Til Gardeniers, die u zojuist zag, is daar een goed voorbeeld van. Hetzelfde geldt voor Hanny van Leeuwen en Hedy d’Ancona. Oudere vrouwen met veel passie en energie.

Vanuit dit perspectief gezien, kan ook wat van de ouder zelf worden verwacht. Actief en zelfbewust oud(er) worden is een opdracht voor elke individuele burger. Iedereen moet zich naar zijn mogelijkheden voorbereiden op zijn eigen toekomst. Het is toch eigenlijk raar dat we het heel normaal vinden dat mensen op relatief jonge leeftijd zich al druk maken over hun financiële situatie ná hun pensionering, maar niet nadenken over hun sociale leven.
Ik vind dan ook dat ouderenbeleid dat zich uitsluitend richt op ouderen ‘te laat beleid’ is. Goed ouderenbeleid begint bij jongeren. Daarmee wil ik niet alleen zeggen dat ouderenbeleid moet gaan om een evenwichtige verdeling van lasten tussen en binnen generaties en dat het gaat om solidariteit tussen arm en rijk, tussen ziek en gezond. Goed ouderenbeleid moet er ook op gericht zijn dat mensen zich al op jonge leeftijd bewust zijn dat ze ouder worden en dat het leven boven de 65 niet ophoudt. En dat we daarom niet alleen in een goede financiële gezondheid moeten investeren, maar ook in een goede fysieke en geestelijke gezondheid. Anders gezegd: Een slimme man of meid van 40 is op zijn of haar toekomst voorbereid.

Is het eigenlijk niet raar dat we kinderen jarenlang naar school laten gaan en als ze werknemers zijn stimuleren om zich bij te scholen, terwijl we ons helemaal niet voorbereiden op wat ons na het pensioen te wachten staat? Toekomstig ouderenbeleid kan daarom misschien beter generatiebeleid of levensloopbeleid worden genoemd.

Waar het, samengevat, om gaat, is dat ouderenbeleid er op gericht moet zijn ouderen te stimuleren deel te blijven nemen aan de samenleving én dat de samenleving anders leert te kijken naar ouderen. Ouderdom niet zien als een last, maar als een lust. Dat betekent ook dat het oude ‘ontziebeleid’ - meer vrije uren, minder belasting van ouderen, gratis openbaar vervoer – eigenlijk moet omslaan in een beleid gericht op het versterken van de productieve en betrokken ouderen.

Wat betekent dit nu in de praktijk?

Ik noemde zojuist al het benutten van de positieve kracht van ouderen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door deeltijd pensioen. Maar het kan ook door mantelzorg en vrijwilligersbeleid aantrekkelijker te maken. Door te zorgen voor goede ondersteuning van mantelzorgers. De WMO moet daar aan bijdragen. Als gevolg van deze wet zijn bijvoorbeeld verschillende gemeenten, zoals de gemeente Breda, gestart met een steunpunt voor mantelzorgers. Vrijwilligers kunnen bij het steunpunt terecht voor allerlei hulpvragen. Ook is het mogelijk om via het steunpunt een beroep te doen op een vrijwilliger die ondersteuning biedt en soms de mantelzorger vervangt.

Duidelijk moet in ieder geval voor iedereen zijn dat veel ouderen de samenleving erg veel te bieden hebben en dat moeten we ons niet laten ontglippen. Dit sluit ook aan bij het onderscheid dat er steeds meer valt te maken tussen de 3e en de 4e levensfase. Uit cijfers blijkt dat ouderen vooral na hun 75ste of 80ste pas gebreken krijgen waardoor ze structurele ondersteuning nodig hebben. Maar in hun derde levensfase, grofweg tussen de 60 en 80 jaar, zijn veel ouderen nauwelijks nog hulpbehoevend en dus goed instaat een bijdrage te leveren aan de samenleving. Gegevens van het Longitudinal Aging Study Amsterdam laten zien dat van de 75-jarige mannen ongeveer nog 90% goed fysiek en 89% goed cognitief functioneert. Tien jaar later geldt dat nog maar voor respectievelijk 63% en 70%, waarbij we moeten bedenken dat door overlijden of andere uitval uit het onderzoek deze schattingen een te positief beeld geven.

Hiermee wil ik niet voorbij gaan aan de verplichtingen die we hebben tegenover kwetsbare ouderen, ouderen met een slechte gezondheid of dementie- zij hebben recht op zorg. Daar wil ik het vanavond ook met u over hebben. Voor de mensen die de nadelige gevolgen van het ouder worden ondervinden moet de zorg goed georganiseerd zijn en op de persoon zijn toegesneden. Dat betekent in mijn visie niet dat we ze moeten wegstoppen in onpersoonlijke tehuizen aan de randen van onze samenleving. Ook zij moeten midden in de samenleving kunnen blijven leven.
Om die reden heb ik ook samen met minister Vogelaar van WWI het actieplan opgesteld: “Beter (t)huis in de buurt. Samenwerken aan wonen, welzijn en zorg”. Het gaat erom dat mensen in staat worden gesteld zo lang mogelijk zelfstandig te wonen in de eigen buurt en kunnen blijven deelnemen aan het sociale leven. Gelukkig komen er in woonwijken steeds meer kleinschalige wooneenheden voor zowel gezonde als hulpbehoevende ouderen.

Overigens kunnen ook ouderen met gebreken zich nog inzetten voor de samenleving. Niet de ziekte of de aandoening moet het uitgangspunt zijn in het leven van ouderen, maar wat mensen nog wel kunnen. Je bent namelijk niet je ziekte, je hebt een ziekte. Initiatieven zoals van Humanitas verdienen dan ook ondersteuning, vind ik. Humanitas heeft bedacht dat oudere mensen, die door lichamelijke beperkingen aan huis gebonden zijn, heel goed kunnen ´chatten´ met mensen die maatschappelijk in de knel zitten, of geïsoleerd zijn, of willen afkomen van een verslaving. De mogelijkheden van mensen in plaats de beperkingen staan hier centraal.
Een ander voorbeeld van hoe het volgens mij zou moeten is het woonzorgcentrum Laurens De Schutse in te Rotterdam. Hier is op een simpele manier een ontmoetingsplein gecreëerd met een grote verscheidenheid aan voorzieningen zoals een winkel, restaurant, internetcorner, bibliotheek en fitnesscentrum. Daarvan kunnen zowel de bewoners van “Laurens De Schutse” als ouderen uit de wijk gebruik maken. Hierdoor ontstaat een grote mate van interactie en betrokkenheid op elkaar, die ertoe leidt dat ouderen een veilige ontmoetingsplek hebben en als vrijwilliger zin geven aan hun leven. Vrijwilligers tussen de 60 en 80 zorgen voor ouderen van 80 jaar en ouder!

Hiermee kom ik aan de kern van het ouderenbeleid dat ik voorsta. Ouderen in hun derde levensfase moeten zoveel mogelijk gestimuleerd worden deel te blijven nemen aan de samenleving en voor zichzelf te zorgen. Ouderen die kwetsbaar zijn en de vervelende aspecten van het ouder worden wél ervaren, moeten kunnen rekenen op goede, op de persoon gerichte zorg. En ik vind het een goede ontwikkeling als de vitale oudere de kwetsbare oudere daarbij ondersteunt.

Dames en heren, ik sluit af.

Ik wil graag het woord aan de andere sprekers en aan u geven. Wat ik u alvast heb willen meegeven is dat we ons in de discussie over ouder worden niet moeten beperken tot karikaturale beelden. Om de simpele reden dat we daar ver weg de meeste ouderen geen recht mee doen. De meeste ouderen van nu en van de toekomst zijn mensen die met hun beide benen in de samenleving willen blijven staan. Ze willen niet als afgedankt en versleten worden behandeld en er niet meer toe doen. Ouderen willen natuurlijk – als het kan – leuke dingen doen. Maar ze willen ook – en daarop mogen we ze ook aanspreken – hun ervaringen en kennis gebruiken voor de samenleving. Bovendien mogen ze solidair zijn met de ouderen die het minder getroffen hebben en hulpbehoevend.

Centraal staat daarbij dat een goed ouderenbeleid een integraal beleid is; een beleid waarin verbindingen worden gelegd tussen de zorg aan mensen, hun welzijn en de mogelijkheid tot participeren. En daarbij moeten we naar iedereen persoonlijk kijken, naar de mogelijkheden die iedereen heeft. Nogmaals: de oudere bestaat niet. Het is mij heel wat waard als we niet generaliserend over ouderen praten en proberen van hun deskundigheid gebruik te maken.

01 mei 2008

50+ minder ondernemend dan jongeren

Een boeiend onderwerp. Naast ouderenmarketing is ook ondernemerschap één van mijn interessegebieden. Wat beweegt mensen om te ondernemen en welke verschillen zijn er waarneembaar tussen verschillende groepen ondernemers? En ook de combinatie is interessant. Veel 50'ers hebben nog ergens de passie of de droom om iets voor zichzelf te beginnen.En met de huidige ZZP-trend is er veel over te doen. De Kamer van Koophandel onderzocht de ondernemendheid van jongeren ten opzichte van 50 plussers. Martijn, bedankt voor de tip. De resultaten zijn erg interessant.

"50-plussers zijn, ondanks hun jarenlange kennis en ervaring, beduidend minder ondernemend ingesteld dan jongere generaties. Minder dan één op de vijf (18%) 50-plussers heeft wel eens overwogen voor zichzelf te beginnen. Jongere generaties voelen de ondernemerskriebel vaker: gemiddeld denkt ruim een kwart (27%) van de ondervraagden wel eens aan het starten van een eigen bedrijf. Thijs Wöltgens, voorzitter Kamer van Koophandel Nederland presenteerde deze resultaten tijdens het Jaarcongres van de KvK op 22 april in Scheveningen.

Leeftijd en goede baan belemmeringen voor 50-plusser

50-plussers ervaren over het algemeen meer en sterkere belemmeringen bij de overweging om voor zich zelf te beginnen. Zo is de veiligheid van een vaste baan in loondienst of een goed salaris voor de helft van de 50- plussers de belangrijkste reden om het ondernemerschap niet te overwegen. 'Dat verrast me niet, ' aldus Wöltgens. 'De oudere generatie is opgegroeid in een periode dat een vast contract nog zekerheid bood. Maar tegenwoordig worden reorganisaties steeds vaker op basis van afspiegelingsprincipes geëffectueerd. Het is niet langer last-in-first-out. 50-plussers hebben meer moeite dan jongeren om weer een baan in loondienst te vinden en zijn dus extra kwetsbaar bij reorganisaties. Juist zij zouden hun kennis en ervaring meer te gelde kunnen maken als ondernemer'. Een trend die je ziet is dat medewerkers door werkgevers gestimuleerd worden zich zelf breder inzetbaar te maken, meer employabel. Volgens Wöltgens past in dat kader ook de overweging om voor jezelf te beginnen. Dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met hoge investeringen. Toch zie je het ondernemerschap in de categorie startende 50-plussers vaker als noodgedwongen keuze. 'Maar als de oud-werkgever een handje helpt dan kan dat het heel goed uit pakken. De vele succesverhalen bewijzen het’, aldus Wöltgens."

Waarom zetten we die gedwongen ondernemende houding niet om ten behoeve van ons eigen bedrijf? Onze oudere medewerkers willen en kunnen dus nog van veel waarde zijn. Gebuik die waarde dan ook.

29 april 2008

Reclamevrij internetten

Een slim idee van Vijftigplusser.nl. Vanaf vandaag is het mogelijk om reclamevrij gebruik te maken van de netwerksite voor 50 plussers. Daarmee spelen ze handig in op de wens van de klant. Ik roep het maar al te vaak. De oude ouderen, maar ook de jonge ouderen zitten niet te wachten op schreeuwende banners en reclame in iedere hoek van de pagina. Het stoort ze. Veel van die banners werken zelfs averechts en veroorzaken een afkeer van een bepaald merk of product.

Vijftigplusser.nl verwoordt het als volgt:

"Veel leden storen zich aan de reclamebanners op de Vijftigplusser.nl. Om aan uw wensen tegemoet te komen, presenteren wij vandaag het bannervrij lidmaatschap.Bannervrij internetten voor de maandelijkse prijs van 1 kop koffie

U kunt kiezen tussen het gratis lidmaatschap met reclamebanners, of een bannervrij lidmaatschap voor 2,50 euro per maand. U logt in en de banners verdwijnen. Zijn meerdere gezinsleden op hetzelfde adres lid? Dan betaalt u dit bedrag maar 1 keer. Activeer uw bannervrij lidmaatschap. Maak een (terugkerende) jaarlijkse betaling van 30 euro over aan 3017835 ter name van Vijftigplusser.nl te Hilversum. Betalingskenmerk: uw gebruikersnaam, bannervrij. Wij hopen hiermee aan uw wensen tegemoet te komen.

De toekomst van onze economie

Niks bijzonders te doen komende vrijdag? Mooi! Tv kijken dus. Trendwatcher Adjiedj Bakas presenteert samen met Sven Kockelmann De Toekomst is nu, een tiendelige serie over de toekomst. Over waar we naartoe gaan en welke rol we daar zelf in zullen spelen.

Vrijdag 2 mei een aflevering over de toekomst van de economie. Hebben we in de toekomst nog wel een portemonnee nodig of betalen we gewoon met onze vinger of ogen? Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit? Bij wie gaan we geld lenen en waar gaat de Nederlandse economie op draaien? In de Toekomst van de economie antwoord op deze vragen en nog veel meer.

Leuk om te volgen.

Vrijdag 2 mei 2008 – 19.25 uur – Nederland 2

28 april 2008

Familieband.nl: de nieuwe Zooof?


Zelf presenteren ze het als 'hét nieuwe online netwerk voor familiebanden, stambonen enz.'. Familieband.nl. Leuk idee, maar ik vraag me meteen af wat er met het vorige met veel bombarie aangekondigde familiecommunitynetwerk is gebeurd. Weet iemand of Zooof succesvol is geworden? Ik zie dat inmiddels bijna 200.000 mensen in het netwerk lid zijn. En 8.760 mensen bouwen aan een familiecommunity. De site is wereldwijd actief, dus dat valt reuze tegen denk ik. Meer statistieken vind je hier. Vanaf deze plek alle succeswensen voor Familieband.nl. Ik registreer me deze keer niet.