29 augustus 2008

Voorleeshulp op websites wint terrein

Of het nou echt nieuws is kan ik niet zo goed beoordelen. Ik vind het wel opvallend dat veel websites de functies van Axendo integreren. Een andere bericht dan het nieuws dat veel websites ouderen negeren. En er staan best aardige namen in dit rijtje:

"Deze week heeft Axendo de honderdste website voorzien van de voorleeshulp BrowseAloud. De Regelingenbank van de gemeente Stadskanaal viel de eer te beurt. De Regelingenbank is de eerste website in Nederland die volledig voldoet aan de Webrichtlijnen voor overheidssites. Die richtlijnen zijn vooral bedoeld om internet toegankelijk te maken voor blinden, slechtzienden en mensen met motorische handicaps. Met de toevoeging van de BrowseAloud voorleeshulp is de Regelingenbank ook toegankelijk geworden voor iedereen die niet beschikt over de technische leesvaardigheid die nodig is om een tekst te kunnen begrijpen. Voor deze mensen is gesproken tekst onmisbaar. Het gaat om ongeveer 2 miljoen personen die laaggeletterd zijn, last hebben van dyslexie (woordblindheid) of voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Met de gratis te downloaden BrowseAloud software kunnen zij de tekst van geabonneerde websites beluisteren. Diverse gemeenten, bibliotheken, zorginstellingen, bedrijven en uitgevers hebben al een abonnement genomen. Organisaties beseffen steeds beter hoe belangrijk het is gesproken websites aan te bieden om mensen met een leeshandicap te kunnen bereiken.. Het belang van gesproken websites werd onlangs ook nog door de Europese Commissie onderstreept. In de communicatie "Commissie wil een web dat beter is afgestemd op gehandicapten" stelt EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, Viviane Reding: "Er bestaan zulke simpele oplossingen - waarom is het dan dat zo weinig webuitgevers ze toepassen?".
De eenvoudige oplossingen die de Commissie voorstelt om internet toegankelijker te maken zijn: - grotere lettertypes op de browser, - gesproken tekst van beeldschermtekst met behulp van ondersteunende software, - internetnavigatie met behulp van toetsen in plaats van met de muis. Reding doet de dringende oproep: "Ik vraag de webuitgevers en de overheidsinstanties dan ook zich meer vastberaden in te zetten om te maken dat het web toegankelijk is voor iedereen." Enkele andere websites die sinds kort BrowseAloud aanbieden zijn: goudengids.nl, nationaletelefoongids.nl, nu.nl, gemeente Aa en Hunze, gemeente Amersfoort, gemeente Bergen, stadsbibliotheek Haarlem, bibliotheek Amsterdam, oudervereniging Balans, Steunpunt dyslexie, ROC Rijn IJssel, de Rivas Zorggroep, alle Zorgbelang organisaties in Nederland, de alfabetiseringswebsites van de Stichting Lezen & Schrijven: weekvandealfabetisering.nl, taalkrachtvoorbedrijven.nl, "

3 opmerkingen:

Anoniem zei

...en dan hebben ze PlusOnline nog niet eens genoemd.

Anoniem zei

Misschien goed deze weblog tegen het licht van dit artikel te houden. De kopje in licht groen tegen een witte achtergrond maakt het voor visueel gehandicapte onleesbaar

Arjan in't Veld zei

Piet, helemaal mee eens. Dit is dan ook geen weblog dat bestemd is voor een oudere doelgroep, meer voor college marketeers. Maar je hebt een goed punt aangaande de leesbaarheid van groen op wit. Diapositief is eigenlijk uit den boze.