01 mei 2008

50+ minder ondernemend dan jongeren

Een boeiend onderwerp. Naast ouderenmarketing is ook ondernemerschap één van mijn interessegebieden. Wat beweegt mensen om te ondernemen en welke verschillen zijn er waarneembaar tussen verschillende groepen ondernemers? En ook de combinatie is interessant. Veel 50'ers hebben nog ergens de passie of de droom om iets voor zichzelf te beginnen.En met de huidige ZZP-trend is er veel over te doen. De Kamer van Koophandel onderzocht de ondernemendheid van jongeren ten opzichte van 50 plussers. Martijn, bedankt voor de tip. De resultaten zijn erg interessant.

"50-plussers zijn, ondanks hun jarenlange kennis en ervaring, beduidend minder ondernemend ingesteld dan jongere generaties. Minder dan één op de vijf (18%) 50-plussers heeft wel eens overwogen voor zichzelf te beginnen. Jongere generaties voelen de ondernemerskriebel vaker: gemiddeld denkt ruim een kwart (27%) van de ondervraagden wel eens aan het starten van een eigen bedrijf. Thijs Wöltgens, voorzitter Kamer van Koophandel Nederland presenteerde deze resultaten tijdens het Jaarcongres van de KvK op 22 april in Scheveningen.

Leeftijd en goede baan belemmeringen voor 50-plusser

50-plussers ervaren over het algemeen meer en sterkere belemmeringen bij de overweging om voor zich zelf te beginnen. Zo is de veiligheid van een vaste baan in loondienst of een goed salaris voor de helft van de 50- plussers de belangrijkste reden om het ondernemerschap niet te overwegen. 'Dat verrast me niet, ' aldus Wöltgens. 'De oudere generatie is opgegroeid in een periode dat een vast contract nog zekerheid bood. Maar tegenwoordig worden reorganisaties steeds vaker op basis van afspiegelingsprincipes geëffectueerd. Het is niet langer last-in-first-out. 50-plussers hebben meer moeite dan jongeren om weer een baan in loondienst te vinden en zijn dus extra kwetsbaar bij reorganisaties. Juist zij zouden hun kennis en ervaring meer te gelde kunnen maken als ondernemer'. Een trend die je ziet is dat medewerkers door werkgevers gestimuleerd worden zich zelf breder inzetbaar te maken, meer employabel. Volgens Wöltgens past in dat kader ook de overweging om voor jezelf te beginnen. Dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met hoge investeringen. Toch zie je het ondernemerschap in de categorie startende 50-plussers vaker als noodgedwongen keuze. 'Maar als de oud-werkgever een handje helpt dan kan dat het heel goed uit pakken. De vele succesverhalen bewijzen het’, aldus Wöltgens."

Waarom zetten we die gedwongen ondernemende houding niet om ten behoeve van ons eigen bedrijf? Onze oudere medewerkers willen en kunnen dus nog van veel waarde zijn. Gebuik die waarde dan ook.

Geen opmerkingen: