- Myboomerplace.com
- Pastfifty.net
- Grownups (Nieuw Zeeland, met een banner van de Rabobank)
- Boomertowne
Maar goed, gelukkig ben ik niet de enige die zijn twijfels heeft bij deze boomer explosie.
Over 50-plus trends, 50-plus marketing en communicatie, golden age marketing, babyboomers, youngtimers, mature marketing, age neutrality, segmentering, seniorenmarketing, 50-plus doelgroepen, senioren, onderzoek, ouder worden, advertising, creatie, innovatie, inspiratie, reclame, bureauvijftig, welzijn, kwaliteit van leven, consumenten en de juiste mix.....
Maar goed, gelukkig ben ik niet de enige die zijn twijfels heeft bij deze boomer explosie.
En ja hoor, weer de negatieve insteek. Het lijkt wel een trend om berichten voor en over ouderen negatief te beginnen om de aandacht te trekken en vervolgens het bericht gaandeweg om te buigen in een positief slot over de mooie aspecten van ouder worden. Deze zogenaamde 'Orange' ouderenspecial richt zich met name op de oude ouderen, als bedoelt men dat eigenlijk niet zo. Men heeft het over pensioen, stoppen met werken, uitgaan met de kleinkinderen. Orange noemt dit de 'nieuwe ouderen'. En dan een lijstje met links naar de ANBO en andere ouderenorganisaties, advies over aanpassingen in en om het huis en het geijkte luieren, vrijwilligerswerk doen en uit eten gaan. Een bedrijf dat met zulke mooie reclames op tv verschijnt en een imago hoog houdt dat mensen van alle leeftijden aanspreekt brandt hier toch lelijk de billen. De nieuwe moderne oudere is niet de huidige bejaarde. Het ledenbestand van de ANBO bestaat voornamelijk uit 65 plussers, lang niet alle ouderen hebben kleinkinderen en ook het vrijwilligerswerk wordt niet door iedereen omarmd. Ik mis in deze special de mooie kwaliteitsproducten, de internetservice van Orange, de extra service, de flexibele tarieven, het meer tijd hebben voor nieuwe hobby's, actieve vakanties, auto's enzovoorts. Alles waar de moderne oudere van houdt. We hebben hiet hier niet meer over mensen die ooit achter de geraniums hebben gezeten en dat nu niet meer willen, we hebben het over babyboomers die ooit bij hun ouders de geraniums uit het raam hebben gegooid en daar zelf nooit en te nimmer achter zullen gaan zitten.
Ik vond één leuke zin:
*Begin met de aanschaf van een agenda: het wordt druk!
Juist, daar zit de insteek die Orange hier had moeten kiezen. Je gaat niet zitten kniezen omdat je ouder wordt, je blijft met beide benen in het leven en genieten van iedere dag. Daar horen echter niet de bovennoemde dingen bij, maar juist een actief leven midden in de 'gewone' maatschappij. Alleen met veel meer tijd, bijvoorbeeld voor een stukje zelfontwikkeling. De titel van het artikel had kunnen zijn: Koop een agenda, je gaat het druk krijgen!
Alhoewel, social network, het lijkt erop. Het idee achter 50 plus kring is het vragen stellen aan elkaar. Zeker interactief karakter, maar weinig anders dan een forum.
"MijnKring is een online encyclopedie over de dagelijkse zaken waar we allemaal in het leven tegenaan lopen. Wonen, klussen, geld, gezondheid, auto's, mannen- en vrouwenzaken, kinderen, huisdieren en al het andere wat maar met ons dagelijks leven te maken heeft.We weten helaas niet alles en zitten vaak met vragen. MijnKring is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar antwoorden of zelf goede tips heeft voor andere Kringleden. "
Eén van de tabbladen van mijnkring.nl is een tabblad 50 plus. Je kunt het beschouwen als een stapje in de juiste richting. Maar waarom niet alle tabbladen van Mijn Kring onder 50 plus hangen, het 50 plus veranderen in een pakkende titel en daar dan het eerste 'echte' online netwerk voor babyboomers van maken? Zo moeilijk is het niet.
Echt Hollands dus dit, maar nog niet af.
En er zijn ook resultaten die vooral webmarketeers interessant zullen vinden:
Indrukwekkende cijfers vind ik. Ik vraag me dan alleen nog maar meer af waarom we er hier in Nederland nog zo weinig mee doen. Stuur die e-mail, promote die website bij de doelgroep en zie eindelijk wat voor kansen er liggen.
Meer dan de helft van de 200 respondenten gaf aan de gezondheid wel thuis te willen testen. 90 procent van hen heeft echter wel nog alle vertrouwen in de huisarts en de medisch specialisten. Maar, als ze daar niet naartoe hoeven, dan liever niet. Doorvragen leerde dat gemak en autonomie hierbij belangrijke factoren zijn. 30 procent van de respondenten gelooft niet in het Nederlands zorgsysteem en maar liefst 40 procent niet in de Nederlandse zorgverzekeraars. En ook in Nederland geeft een kleine 40 procent aan de alternatieve geneeskunsten te vertrouwen.
Alle reden dus voor nieuwe manieren om onze gezondheid te monitoren. We kennen al de total body scan, nu is er ook een uitgebreid scala aan gecertificeerde thuistests.
De denkbare verklaringen voor de drang om zelf de gezondheid te monitoren zijn eigenlijk vrij logisch en misschien zelfs open deuren;
Babyboomers zijn ten eerste gewend zelf de touwtjes in handen te hebben. Ze genieten van hun vrijheid, maar weten ook dat die niet oneindig is. Bij het ouder worden komt de gezondheid in het gedrang. Als je weet waar je aan toe bent kun je op tijd in actie komen. Artsen doen niet altijd aan preventieve 'checks'. Daarbij, de huidige artsen zijn vaak jonger dan de babyboomers zelf. Soms zijn het zelfs leeftijdsgenoten van hun eigen kinderen. Het is voor hen soms moelijk om van mensen van de leeftijd die zij hebben opgevoed iets aan te nemen. Een andere logische reden is de opkomst en de toegankelijkheid van medische informatie op het internet. Het is ook voor babyboomers kinderlijke eenvoudig om 'even te Googlen' wat er precies aan hen mankeert. Men gaat vaak al met een zelf gestelde diagnose naar een arts. Waarom dan niet met die zelfgestelde diagnose zelf de test uitvoeren?
Omdat niet iedereen geschikt is voor het ondernemersschap, wordt de oudere werkloze nog wel onderworpen aan een ondernemerstest van het CWI.