27 april 2007

Een officiële plaag


Ik kan het er niet vaak genoeg over hebben. Ze schieten als paddestoelen uit de grond, dat constateerde ik hier al eerder. Maar dat het zo hard zou gaan had ik ook niet kunnen voorspellen. De oogst van 1 week vind je hieronder (en dan heb ik er misschien nog een paar gemist). Misschien moet ik gaan overwegen om dit blog alleen aan social networks en portals gericht op de babyboomer doelgroep te wijden. Alleen daar zou ik al dagelijks een posting van kunnen maken. Ongelofelijk welk een stortvloed aan initiatieven er wordt gelanceerd. Waar houdt dit op?

Maar goed, gelukkig ben ik niet de enige die zijn twijfels heeft bij deze boomer explosie.


24 april 2007

Nog een blije doos

Er waren er al een paar. Deze van Boxvitaal en die andere van onze zuiderburen van Belona. Het blijkt toch een populaire marketingtruc, getuige dit zojuist geplaatste bericht op Marketingfacts.

"Naast de blije doos, Box for Two en de Secretaressebox is er nu ook een doos voor vijftigers; de Abraham/Sarahbox. Dit gratis cadeau kan iedere Nederlander op of rond zijn vijftigste verjaardag ontvangen. De box is gevuld met geschenken en aanbiedingen. Op de website www.stichtingslim.nl kunnen mensen voor zichzelf of voor een ander die vijftig wordt een Abraham- of Sarahbox aanvragen. De eerste boxen worden in juli verspreid. Vooraf heeft initiatiefnemer Brand Support Services de doelgroep uitvoerig onder de loep genomen. Ze hebben een representatieve groep Nederlanders ondervraagd die het afgelopen halfjaar 50 jaar werd of dat het komende halfjaar gaat worden. Hieruit blijkt dat vijftigers in de kracht van hun leven zijn. Zij zien hun vijftigste verjaardag als één van de paar belangrijke mijlpalen in je leven. Ze vieren hun vijftigste verjaardag dan ook uitgebreid.
Interessant is het community-concept dat Stichting SLIM (Selectief Leeftijd Inspiratie Medium) aan de boxen koppelt. Ontvangers van de Abraham- of Sarahbox kunnen zich aansluiten bij dit platform voor leeftijdgenoten. Stichting SLIM wil mensen van dezelfde leeftijd met elkaar in contact brengen, omdat ze meer met elkaar gemeen hebben dan alleen hun leeftijd. Vijftigers voelen zich jong en gezond en hebben meer tijd en financiële middelen voor vakanties, hobby’s en andere activiteiten. Lode Broekman schreef begin dit jaar op Marketingfacts over het stijgende aantal ‘silver surfers’ naar aanleiding van een onderzoek van Deloitte. De grootste financieel-zakelijke dienstverlener van Nederland verwacht dat het aantal sociaal netwerkende vijftigplussers dit jaar zal oplopen van 1 naar 20 miljoen. Resultlog meldde vorige week al over de Abraham/Sarahbox. Uit de reacties blijkt dat de meningen over de kans van slagen verdeeld zijn, net als over de keuze voor de naam. De naam zou verkeerde associaties oproepen: oubollig en saai. En dat terwijl de vijftigers van tegenwoordig juist jong en dynamisch zijn. Uit het onderzoek van Brand Support Services blijkt echter dat Abraham en Sarah geen negatieve gevoelens oproepen bij de doelgroep en niet als oubollig en achterhaald worden gezien. Persoonlijk vind ik het een slim concept. Veel marketeers zijn op zoek naar mogelijkheden om op het juiste moment en via het juiste kanaal hun boodschap over te brengen. En wat is een beter en persoonlijker moment dan hun eigen verjaardag? Bovendien ervaren mensen die vijftig worden dit als een bijzonder moment en vieren zij hun vijftigste verjaardag uitgebreid. Zo’n box past daar wat mij betreft prima bij. "

Orange heeft het niet begrepen

Toen Wanadoo Orange werd was mijn eerste gedachte louter positief. De look en feel van het merk Orange spreekt me wel aan. Het ziet er in ieder geval mooi en consistent uit. Vooral die commercials. Juiste muziek, juiste beelden, prachtig. Het is een merk waar ik me best wel mee verbonden voel. Orange is helder, makkelijk, alles uit één bundel, goede klantenservice en een frisse uitstraling. Daarom is mijn verbazing over de laatste nieuwsbrief juist zo groot.

Wat ik daarin las vond ik verre van 'Orange'.



En ja hoor, weer de negatieve insteek. Het lijkt wel een trend om berichten voor en over ouderen negatief te beginnen om de aandacht te trekken en vervolgens het bericht gaandeweg om te buigen in een positief slot over de mooie aspecten van ouder worden. Deze zogenaamde 'Orange' ouderenspecial richt zich met name op de oude ouderen, als bedoelt men dat eigenlijk niet zo. Men heeft het over pensioen, stoppen met werken, uitgaan met de kleinkinderen. Orange noemt dit de 'nieuwe ouderen'. En dan een lijstje met links naar de ANBO en andere ouderenorganisaties, advies over aanpassingen in en om het huis en het geijkte luieren, vrijwilligerswerk doen en uit eten gaan. Een bedrijf dat met zulke mooie reclames op tv verschijnt en een imago hoog houdt dat mensen van alle leeftijden aanspreekt brandt hier toch lelijk de billen. De nieuwe moderne oudere is niet de huidige bejaarde. Het ledenbestand van de ANBO bestaat voornamelijk uit 65 plussers, lang niet alle ouderen hebben kleinkinderen en ook het vrijwilligerswerk wordt niet door iedereen omarmd. Ik mis in deze special de mooie kwaliteitsproducten, de internetservice van Orange, de extra service, de flexibele tarieven, het meer tijd hebben voor nieuwe hobby's, actieve vakanties, auto's enzovoorts. Alles waar de moderne oudere van houdt. We hebben hiet hier niet meer over mensen die ooit achter de geraniums hebben gezeten en dat nu niet meer willen, we hebben het over babyboomers die ooit bij hun ouders de geraniums uit het raam hebben gegooid en daar zelf nooit en te nimmer achter zullen gaan zitten.

Ik vond één leuke zin:

*Begin met de aanschaf van een agenda: het wordt druk!

Juist, daar zit de insteek die Orange hier had moeten kiezen. Je gaat niet zitten kniezen omdat je ouder wordt, je blijft met beide benen in het leven en genieten van iedere dag. Daar horen echter niet de bovennoemde dingen bij, maar juist een actief leven midden in de 'gewone' maatschappij. Alleen met veel meer tijd, bijvoorbeeld voor een stukje zelfontwikkeling. De titel van het artikel had kunnen zijn: Koop een agenda, je gaat het druk krijgen!

Bedrijfsleven niet goed voorbereid op vergrijzing

De vergrijzing biedt volop kansen, dat mag van dit blog inmiddels wel duidelijk worden. Toch is het Nederlands bedrijfsleven nog lang niet zo ver dat deze kansen worden gezien, laat staan gegrepen. Inderdaad, door sommige bedrijven wel, maar het gros is 'ignorant'. En ook het personeels- en bedrijfsbeleid is niet ingesteld op de mogelijke gevolgen die de vergrijzing in Nederland veroorzaakt.

Getuige dit artikel op Marketingonline.

"Nederlandse bedrijven nemen vandaag nog onvoldoende maatregelen om de vergrijzing van de werkende bevolking op te vangen. Dat blijkt uit een Europese studie.

Het Adecco Institute onderzocht acht landen middels de ‘Demografic Fitness Index (DFX)’ om te meten hoe sterk Europese bedrijven staan in vijf cruciale domeinen om met de toenemende vergrijzing om te gaan. In de Index werd gekeken naar

  • het begeleiden van het personeel in de carrière
  • levenslang leren
  • het stimuleren van gezondheid op de werkvloer
  • kennisbeheer
  • diversiteit op het vlak van leeftijd
De onderzoekers keken vervolgens welke specifieke instrumenten bedrijven inzetten ter verbetering van al die aspecten van een personeelsbeleid dat optimaal rekening houdt met een verouderende bevolking. De bevraagde bedrijven (In Nederland 500 bedrijven uit de dienstensector, de industrie en de handel) kre-gen scores van 100 (minimum) tot 400 (maximum), met de meeste punten voor bedrijven die alle gedefinieerde instrumenten in alle gebieden inzetten.

De resultaten:

54 procent van de Nederlandse bedrijven beschouwt demografische veranderingen als de belangrijkste uitdaging vandaag, meer dan globalisering (41 procent), technologische vooruitgang (37 procent) en politiek/sociale veranderingen (32 procent).

Echter: Europese bedrijven plannen hun personeelsnoden op erg korte termijn. Nederlandse bedrijven plan-nen evenwel hun personeelsbeheer gemiddeld 12 maanden op voorhand, het Europese gemiddelde. Wat de categorie “professionals and executives” betreft, plant Nederland zelfs op nog kortere termijn dan het Europese gemiddelde.

Nederlandse bedrijven scoren gemiddeld 181 punten (op 400) in de DFX


Dat is in absolute termen erg laag: volgens de onderzoekers is Nederland nog onvoldoende voorbereid op de vergrijzing van de werkende bevolking.
Nederland scoort slechter dan het Europese gemiddelde van 182 punten. Spanje en België behalen 185 punten, het VK scoort scoort het best met 189 punten. Frankrijk behaalt slechts 172 (laagste score). Ongeveer tweederde van de Nederlandse bedrijven scoren 200 punten of minder.

Het betere nieuws is dat 27 procent van de Nederlandse bedrijven al tussen de 201 en de 250 punten scoort, bijna dubbel zoveel als gemiddeld in Europa.

De volledige resulaten van de studie kunnen worden opgevraagd worden bij Adecco Institute.

Podcast over 50 plus en mobiele data

Hier een podcast van Dick Stroud over 50 plus marketing en mobiele data. De podcast werd opgenomen tijdens een recente Women in mobile data meeting. Dit event werd georganiseerd om marketeers te stimuleren zich meer bezig te gaan houden met mobiele content voor vrouwen en andere ondergewaardeerde doelgroepen, zoals de babyboomers of 50 plusserst. De bijeenkomsten worden enkele malen per jaar in formele en informele setting georganiseerd en hebben vooral een leerdoel. Het is de bedoeling dat men van elkaars dagelijke praktijk leert en elkaar daarbij gaat helpen.

23 april 2007

50 Plus Kring: eindelijk iets Hollands

Ik zou eigenlijk op deze plaats een klein excuuswoordje aan lezers van dit blog moeten richten. Waar ik altijd beweer dat er in Nederland nog geen enkel online social network is (behalve de vaak genoemde vijftigplusser.nl en seniorweb), blijkt dat er wel degelijk kleinschalige initiatieven worden ondernomen.

Alhoewel, social network, het lijkt erop. Het idee achter 50 plus kring is het vragen stellen aan elkaar. Zeker interactief karakter, maar weinig anders dan een forum.

"MijnKring is een online encyclopedie over de dagelijkse zaken waar we allemaal in het leven tegenaan lopen. Wonen, klussen, geld, gezondheid, auto's, mannen- en vrouwenzaken, kinderen, huisdieren en al het andere wat maar met ons dagelijks leven te maken heeft.We weten helaas niet alles en zitten vaak met vragen. MijnKring is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar antwoorden of zelf goede tips heeft voor andere Kringleden. "

Eén van de tabbladen van mijnkring.nl is een tabblad 50 plus. Je kunt het beschouwen als een stapje in de juiste richting. Maar waarom niet alle tabbladen van Mijn Kring onder 50 plus hangen, het 50 plus veranderen in een pakkende titel en daar dan het eerste 'echte' online netwerk voor babyboomers van maken? Zo moeilijk is het niet.

Echt Hollands dus dit, maar nog niet af.

20 april 2007

Talking about my generation

"I hope I die before I get old". Veel babyboomers kennen deze legendarische regel van The Who maar al te goed. Gitarist Pete Townshend schreef de regel voor het nummer 'My generation'. Voor velen was dit het motto van de sixties, van hun jeugd. De song over hun generatie. Zij wilden zich nooit oud gaan voelen. Jong blijven was het ideaal. Talking about their generation

Vandaag kreeg ik een leuke tip van een trouwe bezoeker van dit weblog. De herkomst van de opname en het doel ervan is me niet duidelijk, maar leuk is ie wel. Deze ga ik zeker nog eens gebruiken in een presentatie.

19 april 2007

Classic rock voor babyboomers


Babyboomers die willen luisteren naar oude radio-opnames van hun vroegere rockhelden als Joe Cocker, the Rolling Stones, Stephen Stills, Tom Petty of Van Halen kunnen hun hart ophalen bij Classic Rock Central. Op deze site zijn oude opnames te vinden, foto's te downloaden en is informatie te vinden over een schat aan artiesten. Radio on demand. De luisteraar bepaalt online via streaming audio welke uitzendingen of opnames hij nog eens zou willen horen. Ideaal om je eens een zondagmiddag in onder te dompelen.

One down, daar gaan we....

"Live life to the full" was (en is) het motto van 50 connect. De grootste en meest bekende portal voor 50 plussers in Engeland is gesloten. De reden lijkt een ruzie tussen twee reguliere posters van het forum. Dit social network staat in de top 20 van Engelse social networks, met maar liefst 55.000 actieve leden.


Grappig om te zien dat de beheerders hier in de comments proberen te achterhalen hoe het verhaal de wereld in is geholpen. Navraag leert dat het forum echt dicht is. Terwijl ik in eerste instantie dacht dat het een publiciteitsstunt was. Want dan was ie namelijk goed geslaagd. Ik vraag me af of dit dan een eerste voorbode is van wat andere networks in de toekomst gaat overkomen. Ruzie op forums is moeilijk in de hand te houden en kan immers overal ontstaan. En ruzie is nog het minst erge dat kan gebeuren. Of is dat doemdenken en wil ik te graag bewijzen dat een groot aantal networks het niet gaat redden?






12 april 2007

Nieuwe reclame van Centrum Silver



Ik vind hem leuk, maar of de doelgroep het grapje waardeert?

Drumtable.com; het zoveelste social network


Het was al een weekje stil in social network land. Maar lang kan het niet duren voor een stel internetondernemers (voorheen nog pioniers, maar bij de zoveelste launch ben je meer een volger) het gat in de markt denkt te hebben gevonden. Drumtable.com is een idee van 2 babyboomers die andere boomers willen stimuleren en motiveren hun levensverhalen 'up to drummen'. Met hun idee denken de mannen 76 miljoen babyboomers te kunnen bereiken.

Meer rijdende ouderen

Goed nieuws voor de auto-branche. Oudere doelgroepen en vrouwen worden hun nieuwe focus . Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat steeds meer vrouwen en oudere mensen een rijbewijs hebben.

In 2005 waren ongeveer 10 miljoen Nederlanders in het bezit van een rijbewijs. Opvallend aan de cijfers in 2005 is het toenemend aantal vrouwen in de leeftijdsgroepen ouder dan 45 dat in het bezit was van een roze papiertje. Maar ook het aantal oudere mannen dat een rijbewijs bezit is flink toegenomen.
Naast dat deze doelgroep de grootste groep eigen auto 'bezitters' is, zijn er dus ook steeds meer die een rijbewijs bezitten. Ik ben benieuwd naar de verkoopcijfers van autofabrikanten verdeeld naar leeftijdsgroep.

09 april 2007

Bereik babyboomers met online marketing



De samenwerking tussen JWT boom en Thirdage werpt al vlot zijn vruchten af. Tijdens de Beyond the numbers: boomer marketing summit in Vegas voerden zij gezamelijk een online onderzoek uit onder 1210 bezoekende 40-plussers. Met als voornaamste doel om aan te tonen dat deze enorme doelgroep verre van technofoob is. En met resultaat:
  • 82% gebruikt een desktop, 17% een laptop om mee het internet op te gaan
  • 73% van de ondervraagden heeft toegang tot het internet via een breedbandverbinding
  • 92% zoekt vooral informatie, 95% blijft via internet in contact met vrienden en 73% koopt online
  • viral marketing en 'word of mouth' worden vooral in verband gebracht met jongeren. Onterecht, ook deze doelgroep deelt graag informatie over allerlei nieuwe ontdekkingen met familie, vrienden, kinderen of collega's
  • 82% gebruik het internet om informatie te zoeken over gezondheid en welzijn, terwijl maar 69% daarvoor een specialist raadpleegt

En er zijn ook resultaten die vooral webmarketeers interessant zullen vinden:

  • 79% zou reageren op promotionele e-mails over producten en diensten
  • 92% heeft weleens iets gelezen over een website (in een krant en/of magazine) en is die website later gaan bezoeken
  • 89% heeft weleens een advertentie gezien en later de daarin aangekondigde website bezocht
  • 83% heeft weleens een website bezocht die in een televisiereclame werd aangekondigd
  • 65% zou een website bezoeken als die op de radio werd aangekondigd

Indrukwekkende cijfers vind ik. Ik vraag me dan alleen nog maar meer af waarom we er hier in Nederland nog zo weinig mee doen. Stuur die e-mail, promote die website bij de doelgroep en zie eindelijk wat voor kansen er liggen.

60 + reclame van Specsavers

Via Dick deze Engelse advertentie van Specsavers. Tsja.... ik zie eigenlijk het verschil niet zo met een 50 plus of 65 plus korting. En deze man is in het geheel geen 60, toch? Ik vraag me af of we deze in Nederland ook gaan zien.

07 april 2007

Zelfmedicatie de nieuwe trend?

Amerikaans onderzoek wijst uit dat steeds meer babyboomers hun heil zoeken in alternatieve geneeswijzen, gebedsgenezing, homeopatie en wondermiddeltjes. Blijkens dit onderzoek neemt hun vertrouwen in de reguliere gezondheidszorg langzaam af.

Amerika is natuurlijk wel even anders dan Nederland waar het gaat om gezondheidszorg. Het Nederlandse stelsel laat doorgaans meer ruimte over voor oprecht vertrouwen in huisarts of medisch specialist. En iedereen heeft sinds de basisverzekering recht op hetzelfde standaardniveau. Toch zeggen de resultaten van dit onderzoek ook iets over Nederland.

Vertrouwen dus. Althans, dat zou je denken. Veel babyboomers geven echter anders aan. Ik heb vorig jaar in een enquete onder 200 babyboomers (100 mannen en 100 vrouwen) de volgende eenvoudige vragen over hun vertrouwen in medisch specialisme gesteld:
  1. Zou u als dat medisch verantwoord is thuis uw gezondheid willen testen?
  2. Heeft u vertrouwen in uw huisarts?
  3. Heeft u vertrouwen in de specialisten in uw ziekenhuis?
  4. Heeft u vertrouwen in het zorgsysteem in Nederland?
  5. Heeft u vertrouwen in alernatieve geneeswijzen?
  6. Heeft u vertrouwen in de zorgverzekeraars?

Meer dan de helft van de 200 respondenten gaf aan de gezondheid wel thuis te willen testen. 90 procent van hen heeft echter wel nog alle vertrouwen in de huisarts en de medisch specialisten. Maar, als ze daar niet naartoe hoeven, dan liever niet. Doorvragen leerde dat gemak en autonomie hierbij belangrijke factoren zijn. 30 procent van de respondenten gelooft niet in het Nederlands zorgsysteem en maar liefst 40 procent niet in de Nederlandse zorgverzekeraars. En ook in Nederland geeft een kleine 40 procent aan de alternatieve geneeskunsten te vertrouwen.

Alle reden dus voor nieuwe manieren om onze gezondheid te monitoren. We kennen al de total body scan, nu is er ook een uitgebreid scala aan gecertificeerde thuistests.

De denkbare verklaringen voor de drang om zelf de gezondheid te monitoren zijn eigenlijk vrij logisch en misschien zelfs open deuren;

Babyboomers zijn ten eerste gewend zelf de touwtjes in handen te hebben. Ze genieten van hun vrijheid, maar weten ook dat die niet oneindig is. Bij het ouder worden komt de gezondheid in het gedrang. Als je weet waar je aan toe bent kun je op tijd in actie komen. Artsen doen niet altijd aan preventieve 'checks'. Daarbij, de huidige artsen zijn vaak jonger dan de babyboomers zelf. Soms zijn het zelfs leeftijdsgenoten van hun eigen kinderen. Het is voor hen soms moelijk om van mensen van de leeftijd die zij hebben opgevoed iets aan te nemen. Een andere logische reden is de opkomst en de toegankelijkheid van medische informatie op het internet. Het is ook voor babyboomers kinderlijke eenvoudig om 'even te Googlen' wat er precies aan hen mankeert. Men gaat vaak al met een zelf gestelde diagnose naar een arts. Waarom dan niet met die zelfgestelde diagnose zelf de test uitvoeren?

05 april 2007

Hangouderen een vergeten groep in de samenleving?

Vandaag in De Pers een bericht dat onderzoeksbureau Movisie namens drie landelijke ouderenfondsen een onderzoek gaat uitvoeren bij hangouderen. Ik heb het persbericht er even bijgezocht. Het bureau wil de leefwereld van ouderen in beeld brengen om te zien of het fenomeen hangouderen een maatschappelijk probleem is. Met de uitkomsten van het onderzoek wil Movisie gemeenten informeren over zin en onzin van maatregelen op dit gebied.

Sommige zeggen dat de hangouderen een vergeten groep zijn die zich niet aangesloten voelen door het bestaande aanbod van lokale vrijetijdsvoorzieningen. Anderen hebben het beeld van een verguisde groep, die wordt opgejaagd of uitgejouwd door het publiek. Weer anderen vinden het allemaal maar vergezocht: een opgeklopte mediahype. Echter een geluid ontbrak in de publieke discussie: namelijk dat van de hangouderen zelf.

Nuttig maar nog niet compleet
Het lijkt mij een nuttig en welkom onderzoek. Wellicht dat hangouderen zich zelf niet als een probleemgroep zien, maar gewoon als een groep mensen die er voor kiezen buiten het bestaande vrijetijdaanbod met andere ouderen in contact te komen. Is dat aanbod dan niet goed? Stigmatiseert en betuttelt dat aanbod de ouderen alleen maar als hulp en zorgbehoevend? Vinden ouderen een bejaardensoos benauwend of mist men het contact met de samenleving die natuurlijk ook uit andere generaties bestaat? Of heeft de hangplek met ouderen bij Albert Heyn gewoon betere koffie? De antwoorden kunnen een beeld geven waarmee de maatschappij beter kan anticiperen op de grote toename van ouderen en hun behoefte aan welzijn en vrijetijdsvoorzieningen. Echter Movisie onderzoekt slechts een kleine groep van huidige hangouderen. Hoe zit het dan met de andere ouderen die niet rondhangen? Kennelijk heeft Movisie de veronderstelling dat die ouderen wel tevreden zijn met de bestaande vrijetijdsvoorzieningen. Het is mijn overtuiging dat die aanname niet klopt en dat er voor de toekomst nog veel te verbeteren valt. Maar dat zal dit onderzoek niet duidelijk maken.

Raakvlakken met Trefkade
In dat opzicht sluit dit onderzoek ook enigzins aan op het grotere nationale Trefkade-onderzoek bij toekomstige ouderen naar de behoefte aan vernieuwende vrijetijdsvoorzieningen en gemaksdiensten binnen een overkoepelend centrum. Daarover heeft Mokkamarketing al recent hier bericht. Het is een onderzoek dat advies en ingenieursbureau DHV samen met concept & seniorenmarketingbureau Rijp gaat uitvoeren in samenwerking met het IVA van de Universiteit van Tilburg. Ik ben er dus vanuit Rijp ook zelf bij betrokken. Het onderzoek wordt ondersteund door de Provincie Noord-Brabant en de Europese Commmissie in het kader van het stimuleringsprogramma IAB3, innovatieve acties Brabant. Als straks beide onderzoeken zijn afgerond is er een behoorlijk beeld over de bestaande voorzieningen en behoefte aan verbetering voor de toekomst en kunnen o.a gemeenten, woningbouw corporaties, welzijnsorganisaties en anderen hier hun beleid en initiatieven op afstemmen.

Herbert Driessen

04 april 2007

De jaren '60 komen tot leven in Den Haag

Een tijdje geleden kondigde ik de tentoonstelling al aan. Veel te laat op daar pas nu op terug te komen natuurlijk. Terwijl die tentoonstelling al vanaf 20 januari dit jaar te zien was in het Gemeentemuseum in Den Haag. Gelukkig is ie er nog tot 29 april, dus mag ik er nog lovend over schrijvend. Je hebt nog een week of drie. Ik heb het over Sixties!, een tentoonstelling over, hoe kan het anders, de jaren ’60. En of het lot ermee speelde, nadat ik de uitnodiging van de directie en medewerkers van bureau Years om mee te gaan naar Den Haag had geaccepteerd werd ik keer op keer geconfronteerd met, oneerbiedig gezegd, restanten uit de jaren ’60. Een goede vriend kwam met een Marilyn Monroe van Warhol aanzetten, een ander attendeerde me op het prachtige fotoboek ‘Amsterdam’ van fotograaf Ed van der Elsken, weer een ander liet me luisteren naar oude opnames van the Beatles, waarin een stoned giechelende Paul aan John een mooi pianostukje laat horen. Kortom: ik was goed in de stemming om me onder te dompelen in de sixties. Als tachtiger ben ik natuurlijk niet zo bekend met de emoties die die tijd met zich mee brengen. Ik ben, zoals men dat noemt, geïnteresseerd van horen zeggen. Mijn ouders, dat zijn babyboomers en echte jaren ’60 kenners.

Als ouderenmarketeer moet je natuurlijk wel weten hoe je doelgroep denkt, voelt, doet en leeft, maar vooral heeft geleefd. De jaren ’60 zijn bepalend geweest voor de vorming van het waardenpatroon waarop deze doelgroep van youngtimers en babyboomers hun keuzes maakt. Consumentengedrag is te voorspellen op basis van deze vastliggende waarden. Dit patroon wordt ruwweg tussen het 15e en 25e levensjaar gevormd. Voor hen dus tijdens het luisteren naar de Beatles, het zien van de eerste modeontwerpen van Frans Molenaar, de protesten tegen de Vietnam oorlog, ‘I had a dream’ van Martin Luther King in ’63, de eerste man op de maan in ’69, hair peace bed peace, de verkiezingsoverwinning van D’66 in ’67, de Nieuwe realisten, de Rolling Stones in het Kurhaus, de schilderijen van Warhol, de foto’s van van den Elsken en de eerste Puchjes en Solexen.

De tentoonstelling viel me in dat opzicht een beetje tegen. Met woorden kun je er een fantastisch beleving van maken, maar behalve de geijkte foto’s, plaatjes en beelden was er weinig echt vernieuwend aan. Misschien logisch, die tijd is geweest en de belangrijke gebeurtenissen uit het verleden veranderen niet meer. Ik had het wel leuk gevonden als men wat andere invalshoeken had gezocht.

Hier wat impressies:












Catherine nu al uitverkocht


Het eerste nummer van tijdschrift Catherine, de glossy van presentatrice Catherine Keyl, is uitverkocht. Uitgever AM Media heeft besloten bij te drukken. De eerste Catherine lag sinds vrijdag 16 maart in de winkel in een oplage van 100.000 exemplaren en is dus binnen ruim twee weken uitverkocht. ´Een unieke situatie´, zegt uitgever Annemarie van Gaal. ´Winkeliers smeken zo hard om meer ‘Catherine’, dat wij besloten hebben om bij te drukken. Het is een unicum in de Nederlandse tijdschrifthistorie. Het eerste nummer van Linda. is ook bijgedrukt, maar daar was de beginoplage veel kleiner.´ Liefhebbers moeten nog tot 18 mei wachten voor de tweede editie van het blad.

Slechte reclame: Reizen voor de actieve 50 plusser

Bij de tekst gaat het in deze advertentie eigenlijk al mis. Het voorbeeld heb ik niet helemaal zelf gevonden, maar mijn gedachte is dezelfde. Jarenlang doen reisorganisaties, zoals in dit geval de Adventure Company , bijna krampachtig hun uiterste best om vijftig plussers of senioren aan zich te binden met reizen die speciaal voor hen zijn georganiseerd en ingericht. De reden geven ze in hun brochure:

"Until now, the choice of holidays for the over 50s has primarily been limited to large coach tours and sterile hotel-based packages, where opportunities to interact with local cultures are limited, if not restrained. "

En ik blijf me verbazen. Soms heb ik het idee dat dit soort bedrijven dit soort uitingen gebruiken om maar iets te doen met 'die groeiende groep 50 plussers'. Ze lezen dat vijftigers steeds actiever zijn en graag avontuurlijke reizen maken en willen daar graag op inspelen. Waarom zou je om die reden 50 plussers in een hokje stoppen en reizen aanbieden die alleen voor hen zijn bedoeld? In feite plaats je een hek om je bedrijf en zegt daarmee dat alleen 'oudjes' mee mogen doen. Ik kan me voorstellen en weet uit ervaring dat veel babyboomers het prettig vinden in een divers en bont gezelschap te reizen. En ik weet ook dat zij liever niet apart worden behandeld. Waarom niet 'inspirational holidays for the actives'? Dan kunnen de babyboomers hun kinderen en kleinkinderen meenemen op een inspirerende en avontuurlijke reis.

03 april 2007

Meer weten? Zoek het op met Ageline

Ik zeg het steeds vaker, wellicht ten overvloede, maar helaas is het toch echt zo; in Amerika lopen de ouderenmarketeers net een paar stappen harder dan hier in Nederland en in de rest van Europa. Want, wat weten we nu hier nu eigenlijk van de groeiende ouderenpopulatie? We denken vaak dat we met open deuren als "ze hebben geld", "ze willen mooie dingen", "hun vrijheid is een groot goed" und so weiter dat we weten hoe we de doelgroep moeten gaan benaderen. Denken te weten, want om dat te kunnen doen moet je de doelgroep goed kennen.

Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je de beschikking hebt over kennis. Feitenkennis, kennis van de doelgroep en kennis van marketing. Kennis over de doelgroep kun je natuurlijk zelf verzamelen. Er is immers nog veel onderzoek te verrichten. Maar voor sommige zaken zou ik toch de bestaande kennisbronnen eens raadplegen. In Nederland is natuurlijk in de loop der tijd heus wel wat onderzoek verricht. Het 50 plus expertisecentrum publiceerde inmiddels twee onderzoeken en ook Motivaction doet geregeld onderzoek.

Maar als je echt data wilt over miljoenen 50 plussers, ga dan eens naar Ageline. Harde data weliswaar, want Ageline is een zeer uitgebreide database van de stichting AARP, een Amerikaanse verzekeraar, met tijdschriftartikelen over ouder worden in het algemeen en senioren als bevolkingsgroep in het bijzonder. Deze database zal lang niet voor iedereen interessant zijn maar kan goed van pas komen bij onderzoek naar de immer uitdijende groep vijftigplussers. Juist omdat deze bevolkingsgroep zo hard groeit, zal de behoefte aan informatie over deze groep ook toenemen.

Met dank aan Floris Spin voor de tip, via ZBDigitaal.

02 april 2007

Net buiten de Marcom top 100


Het lijkt wel alsof het me niet gegund is. Ondanks de boost van HetNet, de vele posts de afgelopen maand, het toenemend aantal bezoekers en de toenemende populariteit van ouderenmarketing is het me nog steeds niet gegund om de ooit behaalde plek in de marcom top 100 terug te verdienen. We blijven deze maand met Mokkamarketing steken op plekje 107.

Stemmen allemaal dus voor volgende maand! Dan beloof ik plechtig om te streven naar tenminste 1 leuke post per dag.

Oudere werkloze, ga ondernemen!

Vandaag op Sprout. Starten vanuit een uitkering. Dat is hét alternatief voor ouderen die moeilijk aan een baan komen, vindt het CWI. En er zijn nog meer redenen voor ouderen om een eigen zaak te beginnen. Een leuk lijstje:

  • 45-plussers zijn misschien te duur voor de arbeidsmarkt, maar dragen een flinke dosis ervaring met zich mee.
  • Grijze haren wekken direct vertrouwen bij klanten.
  • Kinderen van 45-plussers staan op eigen benen en verdienen hun eigen geld. Financiële risico's hebben minder zware consequenties.


Omdat niet iedereen geschikt is voor het ondernemersschap, wordt de oudere werkloze nog wel onderworpen aan een ondernemerstest van het CWI.