20 september 2011
Koefnoen op de 50+ Beurs
03 juli 2011
Als je gekopieerd wordt, dan tel je pas echt mee
04 april 2011
Nooit te oud om te dromen
23 maart 2011
"Surfende senioren snuiven cultuur via Ipad"
- Wees echt en realistisch.
- Maak het leuk en verrassend.
- Vermijd leeftijden en toon generaties.
- Bied service en houd contact.
- Communiceer helder en gericht.
De Renovatiegeneratie komt eraan
"Wie is de vijftigplusser?" is de vraag die de onderzoekers zich stelden. Ze kwamen tot 7 kenmerken:
De vijftigplusser:
1. Renoveert massaal
Een groot deel is van plan de komende jaren behoorlijk wat tijd en geld te investeren in het opknappen van de eigen woning. 69 procent gaat schilderen, 48 procent gaat behangen en 46 procent wil de interieurinrichting aanpakken.
Ignace Glorieux, hoogleraar sociologie aan de VUB: '50-plussers zitten vaker thuis, dus willen ze er een knus nest van maken. Ze wonen ook in huizen die al dertig jaar hetzelfde zijn. Voordien hadden ze geen tijd om het op te knappen door hun werk en door de kinderen. Nu ze door hun anciënniteit wat meer verdienen en de kinderen het huis uit zijn, kunnen ze gaan renoveren. Ze hebben ook het nu-of-nooit-gevoel. Als we zeventig zijn, dan is het misschien te laat, klinkt het.'
2. Ontdekt sociale netwerksites
42,5 procent is lid van een sociaal netwerk op het internet zoals Facebook of LinkedIn. En dat terwijl twee op de drie zestigplussers in 2006 nog nooit een computer had gebruikt.
Glorieux: 'Vijftigplussers staan nog volop in het leven en voor hen is de stap naar netwerksites heel klein. Ze zijn ook de eerste generatie die echt massaal hoogopgeleid is. Zestig- en zeventigplussers gaan vooral op die sites om in contact te blijven met kinderen en kleinkinderen. Zeker als die wat verder van huis wonen. Ze willen zo ook nieuwe mensen ontmoeten. Als je werk wegvalt, is dat niet meer zo evident. Ook het gevoel van er nog bij te horen, is belangrijk. Een nieuw soort Facebook voor 50-plussers heeft zeker kans op slagen.'
3. Vindt bewegen niet gemakkelijk
Wondermiddeltjes om jong en gezond te blijven? Ze gebruiken ze misschien, maar weten wel beter. Voldoende slapen, evenwichtig eten en voldoende bewegen. Dat is volgens zestig procent van de vijftigplussers het gezondst. Anti-rimpelcrèmes vindt slecht één op negen de moeite waard. Gezond eten werkt volgens hen wel. En dat lukt ook. Maar dat bewegen, daar hebben toch vier op de tien mensen moeite mee.
Glorieux: 'In de boekjes lees je vaak over actieve ouderen, maar in werkelijkheid zitten heel veel van hen minstens drie uur per dag voor de tv. Toch weten ze dat bewegen heel belangrijk wordt, omdat ze vanaf die leeftijd last krijgen van cholesterol, bloeddruk of suikerziekte. Of omdat iemand uit hun omgeving er mee te maken heeft. Als je jonger bent, sta je daar veel minder bij stil.'
4. Reist graag binnen Europa
Reizen is meer dan ooit de favoriete tijdsbesteding. De focus ligt op cultuur, vooral bij vrouwen. 63 procent verkiest vakanties binnen Europa. 31 procent waagt nog een verre reis.
Glorieux: 'Reizen als je kinderen hebt en carrière maakt, is niet zo evident. Zijn de kinderen het huis uit, dan komen 50-plussers los van een aantal verplichtingen. Deze generatie heeft vroeger, voor ze kinderen had, ook al veel gereisd. Nu pikt ze de draad weer op. Waarom in Europa? Omdat het onbekende toch nog wat schrik aanjaagt en omdat comfort belangrijk is.'
5. Houdt van vrijwilligerswerk en goede doelen
Een derde van hen neemt zich voor om dit jaar vrijwilligerswerk te doen. Driekwart van de 50-plussers zal geld storten aan een goed doel.
Glorieux: 'Je moet als vijftigplusser niet elke euro drie keer omdraaien. Je wordt ook wat weker en rijper. Het draait niet allemaal meer om jezelf. Je hebt de tijd om rond te kijken en dingen in perspectief te plaatsen. Je krijgt ook meer last van een schuldgevoel. Je staat dan ook veel meer open om geld aan een goed doel te geven.'
6. Koopt biologische producten
Driekwart van de vijftigplussers koopt biologische producten.
Glorieux: 'Logisch. Dit is de generatie die de biologische producten al kent uit de jaren zestig en zeventig. Toen was er ook al een biotrend. Omdat zij nu meer geld hebben, vinden ze het ook normaal om wat dieper in de buidel te tasten. Ook hun gezondheid wordt belangrijker, dus is de stap naar bioproducten niet zo groot.'
7. Kijkt uit naar pensioen
De meeste vijftigplussers kijken uit naar hun pensioen. 42 procent ziet het pensioen niét zitten. Fijne collega's maken het vooral moeilijk om afscheid te nemen.
Glorieux: 'Dus 58 procent kijkt wel uit naar zijn pensioen. Hierbij heb je twee categorieën. Je hebt mensen die het echt beu zijn. De zoveelste verandering, de zoveelste baas die het warm water uitvindt en al dat jonge geweld hoeft niet meer. Maar de andere categorie zou het liefst nog lang doorgaan. Reden: werk zorgt voor erkenning. Valt dat weg, dan gaapt het zwarte gat.'
27 februari 2011
De BIG MAC; 40 jaar in Nederland. Tijd voor een terugblik.
10 februari 2011
Trouw bijlage : 50-plus trends voor 2011
Dagblad Trouw presenteerde op 31 december 2010 zoals altijd haar jaarlijkse trendbijlage. Dit jaar was het de eer aan mij om namens Bureauvijftig een aantal algemene trends op de 50-plus markt te benoemen. Een waagstuk, want zo'n grote doelgroep is maar moeilijk in een paar trends te vatten. We onderscheiden er doorgaans per branche al een vijftal.
Toch zijn er overstijgende trends die makkelijk door te vertalen zijn naar meerdere branches, producten en uiteindelijk merken. Waarbij digitalisering natuurlijk de meest voor de hand liggende is. Hoe bereiken wij 50-plussers online is een vaak gehoorde vraag? De iPad is in opkomst, social media neemt overhand aan populariteit toe, maar de keerzijde van babyboomers en 50-plussers die het niet kunnen 'bijbenen' is inmiddels ook zichtbaar.
Beslist een uitdaging om gezamenlijk mee om te leren gaan. Meer weten over 50-plus trends? Mail me gerust.
50-plusser eet nog wel witlof, dus wat is het probleem?
Slechts 4 op de 10 jongeren kopen de groente, tegen 9 op de 10 ouderen. Een flinke kloof zo wordt gemeld. Een kloof die vooral door onduidelijkheid over bereidingswijze is ontstaan. Jonge mensen weten minder goed hoe ze met de groente moeten omgaan en kopen het daarom niet of minder vaak. Zo weten veel consumenten bijvoorbeeld niet dat witlof heel eenvoudig te wokken is, en ook gekookt snel klaar is. Of dat witlof ook in salades rauw erg gezond is. Met meer en eenvoudige recepten in combinatie met voorlichting denkt men een stap te kunnen zetten de kloof te dichten.
Dat is nog niet eens hetgeen mij nou zo triggerde in dit onderzoek, noch in het persbericht.
Ik verbaas me zoals wel vaker over die sterke focus op jongeren. Alsof alleen de jeugd de toekomst heeft. Natuurlijk wil het Productschap ervoor zorgen dat de jeugd meer witlof gaat eten. Ook voor de toekomst moet de groente, de teelt en de industrie eromheen behouden blijven. Heel logisch gedacht.
Maar is het ook niet zo dat:
- Wij naarmate ons leven vordert bittere smaken meer gaan waarderen?
- De jeugd gewoon minder tijd aan eten en koken besteed en voor gemak gaat?
- Er nu 5,7 miljoen ouderen zijn en straks 7 miljoen. En er dus een nog grotere groep witlofeters is/bijkomt.
- We hoe ouder we worden, meer tijd gaan besteden aan de keuken. We hebben er meer tijd voor, vaak een groter huis en een gezin.
- En we hoe ouder we worden ook kennis over eten en koken gaan overdragen op kinderen en kleinkinderen?
15 januari 2011
Rekenfoutje van Kuoni?
Soms zie je van die advertenties waar je eerst een keer of 3 naar moet kijken, nog eens de tekst moet lezen, om te begrijpen wat er nou impliciet staat. En dan begrijp je het soms nog niet helemaal. Dat had ik bij deze advertentie van Kuoni travel. Zag hem vorige week ook al in het FD. En dacht meteen: slim, 50-plus en inderdaad prima voor het FD magazine. Spot on 50+ doelgroep met geld. Toch blijft de tekst in het midden me intrigeren.... over 40 jaar? Het lijkt op een rekenfoutje.