02 januari 2007

Meer video en seniorenmarketing over een andere boeg

Na wederom een teleurstellende plaats net buiten de Marcom top 100 ga ik het vanaf nu maar over een andere boeg gooien. Met plaats 117 of lager is de lol er snel af. En in m'n eentje wordt het waarschijnlijk niet veel beter. Na herhaaldelijk oproepen hier zal ik ook actief potentiële bloggers benaderen en hun medewerking vragen. (ik denk aan Herbert Driessen, Gerard Teuben e.a.) Hoe meer input, des te leuker het wordt om hier te komen. Dan kunnen we eind 2007 die top 50 gaan bestormen. De nieuwjaarswensen zijn achter de rug, nu is het tijd voor de goede voornemens. Blijkbaar heb ik al die tijd dat ik nu met dit blog bezig ben nog niet de indruk gegeven dat mijn visie op marketing en communicatie gericht op oudere doelgroepen afwijkt van die van anderen.


In een notedop zie ik het zo:
Al veel te lang zijn we met z'n allen bezig ouderen te schofferen en te kleineren. We beschouwen ze als uitgerangeerde grijsaards die er eigenlijk alleen maar voor gaan zorgen dat wij straks met z'n allen krom moeten liggen als zij oud worden. De vergrijzing vinden we een groot probleem. Ouderen beelden we steevast grijs, stoffig en saai af en in reclames worden ze standaard voor lul gezet. Daar win je geen klanten mee. En dat lijkt vaak ook niet de bedoeling. Reclame is gericht op de jeugd. Men denkt dat oudere consumenten toch wel merk trouw zijn. Niet is minder waar. Het is tijd dat we het anders gaan aanpakken.


Sterk overdreven natuurlijk, maar zo staat het er op veel fronten voor. Ik sluit me aan bij de positieve insteek. Een insteek die er vanuit gaat dat juist de ouderen van de toekomst een gigantisch marktpotentieel vormen en daarmee nieuwe banen en bedrijven creëeren. Een potentieel waar we met z'n allen iets aan en mee moeten doen. Vergrijzing biedt kansen. En daarbij, we benaderen ouder wordende consumenten niet zoals zij zichzelf zien. Het zijn niet allemaal zeilers, golfers, grijsaards en pensionado's. Veeleer zijn zij werkend, levenslustig en nog lang niet toe aan pensioen en luxe cruises. Ze zijn volwassen en serieus en zo willen ze door ons worden benaderd.


Wat ik dus het komend jaar hier ga doen.

  • -Meer interactiviteit. Ouderen zijn bij uitstek de doelgroep om met interactieve marketing te benaderen. Wat we nu nog niet begrijpen is dat we ze anders moeten gaan benaderen. De context die hun kinderen hebben aangeleerd (die zijn geboren met een muis in de hand) moeten we hen nog even bijbrengen, maar met een beetje extra aandacht is weldra iedereen online te bereiken.
  • Social networking. Deze maand wordt Mydecide gelanceerd. Het eerste online netwerk dat speciaal is gericht op babyboomers. Ik ga op de voet volgen wat dit teweeg gaat brengen.
  • Meer contact met marketing, communicatie en reclameprofessionals die zich bezig houden met oudere consumenten. Het zijn er in Nederland niet zo veel, dus alle beetjes helpen.
  • En vooral, meer beeld, geluid en video. YouTube biedt een schat aan leuke reclamefilmpjes en her en der elders op het internet komen talloze goede en slechte reclameuitingen voorbij. En dan ga ik vooral het verschil aangeven tussen die goede en slechte reclames. Een slechte is bijvoorbeeld deze Portugese.Oud omaatje wordt jong door het drinken van bier. Duidelijk gericht op jonge consumenten en totaal onvriendelijk voor oudere consumenten.

Een andere boeg dus, met meer interactie, fun en bruikbare tips. We gaan hier kleur geven aan de vergrijzing.

6 opmerkingen:

Polle de Maagt zei

Mooi voornemen! Succes met al het moois wat dit jaar gaat brengen!

Arjan in't Veld zei

Dankjewel. Laten we hopen dat de goede voornemens zich omzetten in goede resultaten.

Anoniem zei

Op zich een goed voornemen. Maar wat ik me afvraag: is je visie echt afwijkend? Jouw beeld van 'de senior' is mijns inziens inmiddels aardig geaccepteerd. Of ben ik te optimistisch?

Arjan in't Veld zei

@Leon: Dankjewel voor je reactie. Je hebt inderdaad een goed punt. In zoverre afwijkend dat nog veel organisaties ouderen en 'de senior' verkeerd benaderen. Met jou en mij zijn er natuurlijk genoeg anderen die inmiddels ditzelfde beeld hebben geaccepteerd. Maar dan nog zijn er in de praktijk te weinig organisaties die daar daadwerkelijk ook iets mee doen. Er is een proces van acceptatie aan de gang, maar mijns inziens gebeurt er nog te weinig. Misschien ben je dan iets te optimistisch, of zie ik alles te negatief. Dat zal het komend jaar gaan uitwijzen. Mocht je dus mooie filmpjes o.i.d. tegenkomen op het web die voor of tegen succesvolle seniorenmarketing pleiten, dan hou ik me hier zeker aanbevolen.

Herbert Driessen zei

Arjan,

ik hoop dat je dit jaar met je blog bereikt wat je voor ogen staat. Ik zal proberen te helpen of een bijdrage te leveren wanneer mogelijk. Op dit moment is je blog nog altijd een mooi initaitief op het gebied van seniorenmarketing. En om in te haken op de opmerking van Leon en jouw reactie daarop moet ik je zeggen dat ik je standpunt deel dat er nog veel te weinig wordt gedaan ook al wordt er tegenwoordig al serieuzer tegen seniorenmarketing en de vergrijzing aangekeken.

Arjan in't Veld zei

@Herbert. Ik zie je bijdragen met belangstelling tegemoet.