22 maart 2007

Hoe ziet Nederland eruit in 2020?

Niets is zo leuk als voorspellen wat de toekomst gaat brengen. Het is immers tasten in het duister. En niemand heeft de waarheid in pacht. Zo is het eigenlijk ook met de vergrijzing in Nederland. We voorspellen wat er gaat gebeuren, verzinnen oplossingen, filosoferen over levensvraagstukken enzovoorts, maar echt honderd procent zeker weten we nog niet wat er gaat gebeuren.

Futuroloog Marcel Bullinga maakte een filmpje over Europa en Nederland in 2020 en hoe ons leven er dan gaat uitzien. Als we Marcel moeten geloven komen die vreselijke seniorensteden er wel.....hij waagt zich zelfs aan voorspellingen over ouder zijn en worden.Zijn belangrijkste voorspellingen zijn (inderdaad ook veel open deuren):

  1. We hebben warme winters en seniorensteden;
  2. Er is sprake van leeftijd verwarring, ouderen zien er jong uit en jongeren zijn eerder volwassen;
  3. Vlees wordt erg duur en we kunnen ons moeilijk verbergen;
  4. We werken tot onze dood;
  5. Alles is software;
  6. Er is minder armoede maar sex blijft gelijk;
  7. We hebben te maken met enorme energie en fileproblemen;
  8. We voorzien meer en meer zelf in onze energie (huis en auto);
  9. De drie nieuwe boosters voor welvaart zijn transparantie, virtuele wereld en intelligentie (intelligent world);
  10. Producten printen we thuis uit de thuisprinter.

Op de site van Marcel vond ik ook een aantal artikelen, waaronder eentje over 'De zilveren eeuw: trends in zorgvraag en -aanbod". Interessant om te lezen dat Marcel regelmatig door zorggerelateerde bedrijven, maar ook door zorginstellingen wordt uitgenodigd om te spreken over de toekomst. Men denkt dus klaarblijkelijk ook in de zorg met open vizier, gericht op innovatie en de toekomst.

Geen opmerkingen: