19 maart 2007

Eerste Europese Senior Games in Zeeland

Ton Kienhuis van Stichting SportZeeland haalde deze week het Nrc.next omdat hij zich heeft ingespannen de Senior Games naar Zeeland te halen. En het is hem gelukt. Over twee jaar in de provincie Zeeland gastheer van dit evenement. Volgens Kienhuis besteden de sportbonden in Nederland te weinig aandacht aan sporters op leeftijd.

Kienkhuis wordt overstelpt met cliché vragen. Een leuk kort interview:

Rimpelspelen – wordt dat vooral bridgen, wandelen en golfen?
“Hehe, daar heb je weer zo’n journalist. In de Verenigde Staten zijn Senior Games al heel groot. Vanuit de babyboomgeneratie komen heel veel sporters-op-leeftijd tevoorschijn die nog op niveau sporten. Atletiek, roeien, hockey, volleybal, noem maar op. Nee, bij het volleybal wordt niet onderhands geserveerd en het net hangt niet lager. Het is recreatief sporten op wedstrijdniveau. Ik kom net van Senior Games in Pittsburgh. Daar waren 12.500 deelnemers! Ik zag een tennisfinale tussen twee mannen van 93 en 95. Langzaam, ja. Maar een beleving, fantastisch.”

En een gekkenhuis op de tribune?
“Naar zo’n tennispartij kijkt geen hond. Maar wat zegt dat? Bij het EK indoor atletiek in Birmingham twee weken geleden waren de tribunes ook leeg. Het gaat om de deelnemers. In Zeeland verwachten we er minstens 3.500 uit zeker twaalf landen.”

Waarom is de provincie zo verheugd over zo’n klein evenment?
“De economische en publicitaire waarde is groot. Het is de eerste keer dat we zulke spelen in Europa organiseren. Hopelijk groeit het uit tot een reguliere competitie.”

Met welk onderdeel doet u zelf mee?
Lachend:”Ik heb vroeger op hoog niveau gehandbald. Daar heb ik helaas verrotte heupen aan over gehouden. Maar er is ook een bijprogramma, met dammes en jeu de boules.”

Geen opmerkingen: