27 februari 2011

De BIG MAC; 40 jaar in Nederland. Tijd voor een terugblik.

Leuk gedaan van McDonald's. Hoewel de Big Mac in 2007 al 40 werd, is hij pas sinds 1971 in Nederland verkrijgbaar. En wie 40 wordt, wil weleens wat geks doen. Bungee jumpen? Een knipoogje naar de midlife wellicht? In ieder geval flitst het leven in luttele seconden aan je voorbij. En overal was de Big Mac er. Als troost, als herkenningspunt in den vreemde, met je vrienden of na een avondje stappen. Prettige nostalgie werkt. Een Sunday ijsje erbij voor 40 cent overigens ook...

10 februari 2011

Trouw bijlage : 50-plus trends voor 2011


Dagblad Trouw presenteerde op 31 december 2010 zoals altijd haar jaarlijkse trendbijlage. Dit jaar was het de eer aan mij om namens Bureauvijftig een aantal algemene trends op de 50-plus markt te benoemen. Een waagstuk, want zo'n grote doelgroep is maar moeilijk in een paar trends te vatten. We onderscheiden er doorgaans per branche al een vijftal.

Toch zijn er overstijgende trends die makkelijk door te vertalen zijn naar meerdere branches, producten en uiteindelijk merken. Waarbij digitalisering natuurlijk de meest voor de hand liggende is. Hoe bereiken wij 50-plussers online is een vaak gehoorde vraag? De iPad is in opkomst, social media neemt overhand aan populariteit toe, maar de keerzijde van babyboomers en 50-plussers die het niet kunnen 'bijbenen' is inmiddels ook zichtbaar.

Beslist een uitdaging om gezamenlijk mee om te leren gaan. Meer weten over 50-plus trends? Mail me gerust.

50-plusser eet nog wel witlof, dus wat is het probleem?

Het Productschap Tuinbouw publiceerde deze week een onderzoek met de conclusie dat witlof een vergrijzende fanbase heeft. En dat is volgens de onderzoekers niet goed.

Slechts 4 op de 10 jongeren kopen de groente, tegen 9 op de 10 ouderen. Een flinke kloof zo wordt gemeld. Een kloof die vooral door onduidelijkheid over bereidingswijze is ontstaan. Jonge mensen weten minder goed hoe ze met de groente moeten omgaan en kopen het daarom niet of minder vaak. Zo weten veel consumenten bijvoorbeeld niet dat witlof heel eenvoudig te wokken is, en ook gekookt snel klaar is. Of dat witlof ook in salades rauw erg gezond is. Met meer en eenvoudige recepten in combinatie met voorlichting denkt men een stap te kunnen zetten de kloof te dichten.

Dat is nog niet eens hetgeen mij nou zo triggerde in dit onderzoek, noch in het persbericht.

Ik verbaas me zoals wel vaker over die sterke focus op jongeren. Alsof alleen de jeugd de toekomst heeft. Natuurlijk wil het Productschap ervoor zorgen dat de jeugd meer witlof gaat eten. Ook voor de toekomst moet de groente, de teelt en de industrie eromheen behouden blijven. Heel logisch gedacht.

Maar is het ook niet zo dat:

  • Wij naarmate ons leven vordert bittere smaken meer gaan waarderen?
  • De jeugd gewoon minder tijd aan eten en koken besteed en voor gemak gaat?
  • Er nu 5,7 miljoen ouderen zijn en straks 7 miljoen. En er dus een nog grotere groep witlofeters is/bijkomt.
  • We hoe ouder we worden, meer tijd gaan besteden aan de keuken. We hebben er meer tijd voor, vaak een groter huis en een gezin. 
  • En we hoe ouder we worden ook kennis over eten en koken gaan overdragen op kinderen en kleinkinderen?
Het Productschap doet er mijns inziens goed aan om die grijze fanbase te koesteren, aan te moedigen om te varieren met witlof en die te stimuleren in familieverband wat vaker de witlof op tafel te zetten. Dan komt het vanzelf goed.