25 september 2007

Open brief aan social network bouwers

Deze brief kwam ik tegen bij Polle de Maagt. Hij verwoordt precies waar het om gaat. En ik zie het daar met name bij oudere doelgroepen op spaak lopen. What's in it for me? Zolang een netwerk geen duidelijke functie heeft of een tastbaar profijt oplevert zal men niet bereidt zijn te delen, uploaden, verspreiden enzovoorts. En dan kan zoiets ontstaan als de voorgestelde betalingsstructuur.

Hier de open brief die Polle aan social network en media bouwend Nederland richt. (hij baseert zich overigens op Steven Frank)

--------------------------------------------------
Geachte dames en heren social netwerk ontwikkelaars,

Er zijn gewoon teveel sociale netwerken. Voor het delen van foto's, video's en andere onzin en het opzoeken van oude vrienden ben ik al meer dan voorzien in mijn netwerken. Ik beschouw me dan ook wel semi-professioneel netwerker.
Ik realiseerde me dat jullie waarschijnlijk meer profiteren als ik lid wordt van jullie netwerk dan ik zelf. Per slot, de echte waarde van een sociaal netwerk zit in het aantal gebruikers, nietwaar?Ik ben ook de beroerdste niet en help graag een nieuwe ontwikkelaar en een nieuw netwerk uit de zorgen.

Op basis van de waarde die ik toevoeg aan jullie netwerk stel ik de volgende onkostenvergoedingen voor:

Startvergoeding: Euro 25

Voor slechts 25 euro ben ik een blije nieuwe gebruiker van jullie nieuwe (ongetwijfeld geweldige) sociale netwerk en maak ik met alle liefde een nieuw, basic, profiel aan.

Uitgebreid profiel: Euro 10

Voor een extra vergoeding overweeg ik graag mijn profiel verder aan te vullen met hobby’s, favoriete muziek en andere volledig triviale informatie.

Geaccepteerde vrienden: Euro 1 per stuk

Een basisvergoeding voor elke geaccepteerde vriend. Meer vrienden is meer nodes is meer activiteit is meer traffic is meer omzet, toch? Echte vrienden, spammers, het maakt me allemaal niet uit. Vrienden zijn vrienden.

Blog Posts: 1 Euro per regel (minimum 5 regels)

Volledig naar mijn eigen invulling vanzelfsprekend.

Foto’s: 5 Euro per stuk

Ik ben mega fotogeniek. Echt.

Profiel Updates: 5 Euro per keer

Verouderde profiel informatie verkoopt slecht. Ik ben dan ook graag bereid mijn profiel up to date te houden voor 5 euro per keer. Ik wissel namelijk nog al eens van hagelslagmerk of favoriete band.

Vroegtijdige beeindiging contract: 200 Euro

Mocht jullie sociaal netwerk een vroegtijdige dood sterven (dat zal dan in ieder geval niet aan mij hebben gelegen), dan lijkt het me niet meer dan redelijk dat ik voor alle vergeefse moeite die ik in jullie netwerk heb gestoken een bescheiden vergoeding krijg.

Jaarlijkse vernieuwing: 15 Euro

Om het af te ronden.

Als jullie denken aan de waarde die dit alles toevoegt aan het netwerk is dit helemaal geen onredelijke deal. Mijn rekeningnummer is 897XXXX en jullie kunnen me altijd mailen voor verdere details.
Dank voor jullie interesse in mij als nieuw lid van jullie netwerk.

Geen opmerkingen: