02 oktober 2007

Ouderen drinken teveel

Opmerkelijk nieuws gisteren in de Pers. Waar ik altijd dacht dat studenten de zuiperds bij uitstek waren (ik was er zelf ook een, dus spreek uit ervaring) blijken het vooral ook de ouderen van nu te zijn die regelmatig te diep in het glaasje kijken. Maar liefst 6200 55 plussers zochten dit jaar hulp bij verslavingsinstellingen. Dat waren er 10 jaar geleden nog maar 2900. Dezelfde Pers levert ook het bewijs. In Drenthe werd een vijftiger opgepakt die 2 deuren naast zijn eigen huis de buurman verwelkomde bij thuiskomst. De ladderzatte man was in de veronderstelling in zijn eigen huis te zijn, maar vond het wel wat vreemd dat hij de ruit in de keuken moest inslaan om binnen te komen.

Het begint vaak onschuldig bij een paar glaasjes wijn bij het eten, het eindigt in gebroken heupen als gevolg van valpartijen. Ik dacht meteen ‘er zijn toch ook meer ouderen?’. Zelfs na correctie voor toename van het aantal ouderen in Nederland blijkt een stijging te zijn van maar liefst 80 procent ten opzichte van 10 jaar geleden. Volgens het NIGZ komt dat vooral omdat ouderen anno 2007 meer vrije tijd hebben en meer geld te besteden. In combinatie met medicijnen slaat alcohol vaak in als een bom.

Het NIGZ zoekt de oplossing vooral in een zinvolle dagbesteding. Alcohol blijkt vaak een vlucht uit de eenzaamheid. Geniet dus, maar drink ook als je ouder wordt met mate. Al bij 4 glazen per dag gedurende 21 dagen per maand ligt de grens voor probleemdrinkers.

Wie lang wil leven, gezond wil blijven, lekker wil slapen, geen heupen wil breuken en geen problemen wil tijdens medicijngebruik beperkt dus zijn drankgebruik.

Geen opmerkingen: