09 oktober 2006

Ouderenmarketing in Nederland in de kinderschoenen?

Volgens Marketingtribune lopen de Nederlandse (senioren)marketeers achter op hun buitenlandse collega’s. Niet geheel onterecht gezien het feit dat van Nederlandse hand slechts 1 respectabele boek over seniorenmarketing is verschreven (Edgar Keehnen’s “Ervaren maar veranderlijk”) en internationaal inmiddels al een flinke lijst met relevante titels:

Uitgangspunt in het Marketing Tribune artikel is de lancering van Touch Generations van Nintendo. Deze spelcomputer is bedoeld als geheugentraining voor ouderen. En met succes. In Japan werden al 3 miljoen exemplaren verkocht en ook in Europa zijn in de eerste maanden al zo’n 500.000 exemplaren afgezet.

In Nederland kunnen we nog veel kunnen leren van dit initiatief. Hier komt de introductie van dergelijke producten maar mondjesmaat op gang. Het Nederlandse bedrijf Zylom games vindt het ‘een interessante benadering, maar gebruikt tot op heden nog niet die therepeutische insteek’ Dit bedrijf richt zich voornamelijk op vrouwen tot vijftig jaar. Waarschijnlijk bang om als eerste de vingers te branden. En daarin zijn zij niet het enige bedrijf.

Volgens Edgar Keehnen van Agewise komt dat door de moeilijkheid van het vak. Het gaat om een zeer specifieke doelgroep waarvan de gemiddelde marketeer bij een bedrijf en de creatief bij het reclamebureau maar weinig afweet. “ouderen zijn wel jong geweest, maar jongeren nog niet oud”. In communicatie met ouderen moet je bijvoorbeeld altijd positief houden. Je moet oplossingsgericht denken in plaats van in problemen. Niet de gevolgen van geen geheugentraining benadrukken, maar juist de positieve effecten van geheugentraining.
Volgens Herbert Driessen van RIJP zal de seniorenmarketing in Nederland een vlucht nemen zodra een grote speler met een grote campagne komt die zich richt op ouderen consumenten. Een goede aanzet daarvoor is gegeven door Dove. Wellicht dat Ikea, die in Duitsland haar formule al omgooide, dat ook in Nederland gaat doen.
Ik geloof er zelf wel in. Als we al die kennis die in de Verenigde Staten en in Japan is verzameld vertalen naar de Nederlandse situatie zijn we al een heel eind op weg.

Update 11/10/2006: Inmiddels is naar aanleiding van dit artikel uit marketingtribune een leuke discussie gaande op Molblog.

Geen opmerkingen: