04 april 2010

Vraag naar senioren huurwoningen stijgt

De Amsterdamse woningcorporatie Ymere verwacht de komende jaren 2.500 koop- en huurwoningen per jaar te bouwen, waarvan een paar honderd voor de vrije sector huurmarkt. Vooral senioren vormen een goede afzetmarkt, merkt woningbedrijf.

Steeds meer senioren verkopen hun woning en kiezen voor een huurwoning. Vermoedelijk om van het vrijkomende kapitaal te kunnen leven. Men kiest volgens Ymere vaak voor een drie- of vierkamerhuurwoning met een huur tussen de 650 en 900 euro. De organisatie deed zelf marktonderzoek.

Ouderen verkopen hun woning in de prijsklasse 200.000-250.000 euro en willen daar een ruime, kant-en-klare huurwoning met buitenruimte voor terughebben. "Het zou kunnen dat zij de overwaarde van hun woning willen verzilveren, en tegelijkertijd een woning willen die beter past bij een nieuwe levensfase", verklaart Dennis van der Burgt, manager wonen en stijl bij Ymere de groeiende vraag van de 55-plussers. "Dat hun volgende woning een huurwoning kan zijn, is voor hen blijkbaar een serieuze optie." Inspraak willen de senioren volgens hem alleen als het gaat om de stijl van de keuken. De woning moet zo'n 90 vierkante meter groot zijn. De 55-plussers willen ook graag dat hun woning in een rustige buurt staat en gemakkelijk te bereiken is. Verder is het prettig als het huis niet te ver van het dorpshart of winkelcentrum ligt.

Eerder deze week publiceerde het ministerie van VROM een onderzoek waaruit blijkt dat senioren steeds rijker worden en dat ze in grote, gelijkvloerse, liefst grondgebonden woningen wensen te wonen.

Geen opmerkingen: