De proefpersonen bij het onderzoek kregen op een scherm een aantal artikelen te lezen, waarbij werd verteld dat ze geen tijd genoeg hadden om alles te kunnen lezen. Ze moesten de voor hen interessante artikelen eruit kiezen.
Elk artikel ging over een bepaald persoon, maar van elk van die artikelen waren twee versies: één met een positief en één met een negatief eind. De proefpersonen kregen maar één van de twee versies aangeboden. Ouderen kozen vooral negatieve artikelen over jongeren. Bij artikelen over mensen van hun eigen leeftijd lieten ze geen voorkeur zien voor positieve of negatieve verhalen.
De jongeren daarentegen hadden totaal geen interesse in verhalen over ouderen, ongeacht of ze positief of negatief waren. Over mensen van hun eigen leeftijd lazen zij het liefst de positieve verhalen. Achteraf moesten de deelnemers een vragenlijst invullen om hun zelfbeeld te meten. Jongeren lieten geen verandering in zelfbeeld zien na het lezen van de artikelen. De ouderen wel; hoe meer negatieve verhalen over jongeren zij hadden gelezen, hoe beter hun zelfbeeld was.
Ik ben ook wel benieuwd waarom dit gedrag zo duidelijk werd gemeten. Hebben ouderen een hekel aan de jeugd? Of willen ze de jeugd zien falen? Misschien is het jaloezie? Of voelen ouderen zich niet gewaardeerd door jongeren?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten