28 mei 2010

Motorsector vaart wel bij ouderen

Het motorbezit onder 50-plussers neemt toe, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Waar jongeren afzien van een motor, daar schaffen steeds meer ouderen er eentje aan. Op 1 januari 2009 hadden particulieren ruim 595.000 motorfietsen in bezit, anderhalf keer zo veel als in 2000.

De stijging komt doordat steeds meer 50-plussers een motor aanschaffen. Was negen jaar geleden nog maar 15% van de motorbezitters 50-plus, inmiddels is dat een derde. Het aantal jongeren dat een motor bezit is daarentegen afgenomen. Op 1 januari 2009 was nog maar 10% van de motorbezitters jonger dan 30. De gemiddelde leeftijd van motorrijders is sinds 2000 opgelopen van 39 naar 45 jaar.

Afgezien van het plezier dat iemand van motorrijden kan hebben, is de algemene aanname dat veel senioren hun midlife op het asfalt willen botvieren door een motor te kopen. Of ze zich daarmee een jeugdiger imago verwerven, is overigens hoogst onwaarschijnlijk. Volgens het CBS heeft motorrijden namelijk zijn jeugdige imago verloren. Een gegeven dat natuurlijk alleen maar verergert naarmate meer ouderen het stalen ros bestijgen.

Geen opmerkingen: