31 mei 2010

Babyboomers boeren goed

Babyboomers zijn relatief welvarend. Huishoudens met een kostwinner tussen de 50 en 65 jaar zijn goed vertegenwoordigd in de hoogste inkomensregionen en hebben vaker dan gemiddeld een groot vermogen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag presenteerde.

Iets meer dan een kwart van alle huishoudens had in 2008 een babyboomer als kostwinner. Van de 10 procent hoogste inkomens maakten deze huishoudens zelfs 43 procent uit. Deze huishoudens hadden gemiddeld een besteedbaar inkomen van 88.000 euro. Ook in de op een na hoogste inkomensgroep deden mensen die in de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog geboren zijn het met een aandeel van ruim een derde goed.

Het CBS becijferde dat mensen in de hoogste inkomensgroepen de zwaarste lasten dragen. In 2008 kwam ruim de helft van het totale bedrag aan premies en inkomstenbelasting voor rekening van de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens. Hun bruto-inkomen bedroeg gemiddeld bijna 126.000 euro. Deze huishoudens droegen daarvan ongeveer 45 procent af aan premies en belasting.

Geen opmerkingen: