05 mei 2010

Kennis van oudere werknemers?


"Oudere bezit technisch geheugen bedrijf" is de kop van een interessant artikel in De TECHNOLOGIEkrant. De auteur stelt terecht dat met het pensioneren van de babyboomers er veel technische kennis verdwijnt en dat dit probleem nog maar weinig wordt onderkend. Geen nieuws zult u denken, en dat klopt; voor ons is het ook regelmatig een onderwerp van klanten, blogs en presentaties.
Aardig in dit artikel is een tegengeluid van de kennismanagementexpert Prof.dr.ir. Weggeman die stelt dat 80% van de ouderen vroeg of laat het mentaal niet meer opbrengt om iets nieuws te leren. De andere 20% gaat daarentegen eindeloos door met leren. Hij geeft ook aan dat deze 20% vaak excentriek is en goed in staat om een meester-gezelrelatie te onderhouden. Dit wijkt af van de norm in Nederland waar ouderen juist vaker van de idee├źn van jongeren leren.
Toch deelt hij de mening van de auteur dat oudere ingenieurs meer fundamentele kennis bezitten dan hun jongere praktisch opgeleide collega's. Als er iets grondig mis gaat, is de oudere ingenieur degene die als enige de onderliggende techniek kent. Op dit moment doet hij onderzoek naar de mentale vitaliteit van ouderen en hun leerstijlen.
Iets om in de gaten te houden want steeds meer bedrijven zullen zich (aldaniet te laat) realiseren dat de kennis van ouderen fundamenteel voor het voortbestaan is.

Geen opmerkingen: