08 juni 2010

56-plusser wordt niet ontzien bij hervorming pensioenen


Ah, daar konden we op wachten. Waar vorige week nog leek alsof de rijkste groep ouderen (de babyboomers) zouden worden ontzien in de nieuwe plannen, blijkt nu dat ook werknemers vanaf 56 jaar volgens het akkoord van vakbonden en werkgevers moeten inleveren als het gaat om de oudedagsvoorzieningen. Zij krijgen volgens de plannen vanaf hun 65ste een lagere pensioenuitkering dan waarvoor zij nu rechten opbouwen, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. In het akkoord staat dat de AOW-leeftijd in 2020 wordt verhoogd naar 66 jaar. Daarmee zouden 56-plussers eigenlijk worden 'ontzien'.

Deskundigen uit de pensioensector noemen de lagere pensioenuitkering volgens het dagblad daarom een bezuinigingsmaatregel voor 56-plussers. Dat zou alleen niet zo worden gezegd omdat het gevoelig ligt bij de achterban van vakcentrale FNV. De lagere uitkering komt doordat de pensioenfondsen al vanaf volgend jaar uitgaan van een pensioenleeftijd vanaf 66 jaar. Wie eerder met pensioen gaat, moet inleveren. Een 56-jarige die over negen jaar dertigduizend euro dacht te ontvangen, moet het met 540 euro per jaar minder doen. Om zijn volledig pensioen te behouden moet hij na zijn 65e drie maanden doorwerken. Dat kan vaak niet, omdat in veel cao's is afgesproken dat iemand met zijn 65e verjaardag wordt ontslagen.

Het kalf is overigens nog niet verdronken. Het beruchte akkoord moet nog door de leden van de vakbonden worden goedgekeurd.

Geen opmerkingen: