10 juli 2007

Grijs en gretig bij de NCRV


Deze leuke tip kreeg ik vandaag van Martijn de Haas van Actived . De NCRV stelt ht programma Netwerk vrijdagavond 13 juli onder de noemer ‘grijs en gretig’ van de vergrijzing in Nederland. Een dag later besteed ook GRIM van de NCRV aandacht aan dit thema. Op maandag 16 juli volgt Frans Bromet het oudere verliefde stel Annemarie en Henk in NCRV Dokument Late liefde. Op de radio staan Stand.nl, Stand.café en Casa luna op Radio 1 in het teken van dit fenomeen. Op zoek naar de andere kant van de vergrijzing. Nederland vergrijst. Daar is iedereen van doordrongen. Vergrijzing staat vooral synoniem voor probleem. Maar is dat wel terecht? Ben je als oudere alleen maar een last voor de samenleving? Zijn ze grijs en grauw of grijs én gretig?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wonen in 2030 vier miljoen inwoners van 65 jaar en ouder in Nederland. Een grote verandering ten opzichte van nu. En dat heeft negatieve, maar ook positieve gevolgen. De oudere is niet alleen maar een probleem. Oud worden heeft ook veel aangename kanten en voordelen voor de maatschappij. Vergrijzen klinkt iets te veel als versterven, alsof je bent afgeschreven. Daarom spreken veel ouderen zelf liever over verzilvering. Verzilveren van levenservaring, van geld, van kennis en van levensvreugde. Ze zijn kapitaalkrachtig, hebben veel vrije tijd en betekenen in die zin veel voor de economie. En ouderen doen relatief veel aan vrijwilligerswerk en mantelzorg. Ouderen vragen zorg maar bieden ook zorghulp. Kortom, een niet te onderschatten groep van gretige grijsaards.

Leuk, ik ga zeker even kijken. Ik hoop dat de NCRV, waarvan een groot deel van de leden tot de doelgroep behoort, hier een 'leuk' programma van maakt. Al ben ik altijd een klein beetje bang voor een bejaardenprogramma als het onderwerp vergrijzing aan bod komt.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Arjan zei: "Al ben ik altijd een klein beetje bang voor een bejaardenprogramma als het onderwerp vergrijzing aan bod komt."

Ik deel deze mening. Dit komt deels omdat het over 65+ gaat maar vooral door de verdedigende en verontschuldigende manier waarop het persbericht geschreven is. Het leest als:
"Sorry dat we uw televisiezender vullen met dit thema."
Uiteraard is het voor de leeftijdsgroep bedoeld en niet voor beroepsmatige kijkers. We moeten dus zelf onze lessen ontdekken wanneer Bromet op zijn eigenzinnige wijze de subjecten aan een kruisverhoor onderwerpt. Wellicht kunnen we hier volgende week een korte nabespreking houden.

Arjan in't Veld zei

En dat vind ik zeker voor een omroep als de NCRV een kwalijke zaak. Zij zouden bij uitstek moeten 'opkomen' voor hun leden. Ondanks dat het niet voor beroepsmatige kijkers is bedoeld zal ook bij de doelgroep een gevoel van onbehagen ontstaan wanneer de uitzending een 'bejaardengevoel' ademt. Ik ben benieuwd hoe ze een en ander gaan brengen. Kom ik zeker volgende week nog op terug.

Anoniem zei

Wellicht is het een verschil van inzicht tussen de persafdeling en de programmamakers dus laten we het beste hopen.

Anoniem zei

Het eerste uurtje van Standpunt was in mijn ogen wel informatief maar ook het negativisme klonk door. De interviewer Frank du Mosch deed het objecteif en ontving eerst de staatssecretaris Bussemaker. Zij had het over de kansen maar kon het echter niet nalaten om het woord 'ook' te gebruiken en de negatieve aspecten hard naar voren te laten komen.
De vertegenwoordigers van 50plusmagazine en omroep Max vertelde vol enthousiasme over hun pioniersfase en successen en bevestigde veel beroepsmatige feiten.
Echter het algehele gevoel van verontschuldiging en verdediging bleef.

Aan het percentage van 87% stemmers die positief reageerde op de stelling dat 'Ouderen onderschat worden' kan men een redelijke indruk opdoen van de type luisteraars van StandpuntNL.

Arjan in't Veld zei

http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=5018828&md5=c1274139bae82c20f26d851de889435c

De uitzending Grijs en gretig van gisteravond. Wederom Frank du Mosch in de voice-over. Dit gaat niet zozeer over ons vakgebied, maar over stokoud worden en de verklaringen daarvoor. Ze hebben zich bij Netwerk erg behoudend opgesteld. En weer Rudi Westendorp als 'autoriteit'. Ik hoopte dat ze over beeldvorming zouden praten.