01 mei 2007

Senioren online even actief als tiener

Met de koninginnedag erbij was het een erg lang weekend. Met m'n ogen inmiddels weer open en het zonnetje op mijn balkon ga ik vol goede moed weer aan de slag. Helaas was dit wel een weekend waarin ik veel dingen over het hoofd heb gezien. Geen levensbedreigende, maar wel een aantal nieuwtjes. Sommige zijn inmiddels achterhaald, andere al door anderen opgepikt. Daarom deze maar even via Emerce. Het biedt perspectieven. Een bevestiging dat ouderen actief zijn op het internet houdt net zoveel in als concluderen dat je ouderen kunt bereiken via het internet. En dat is nu juist hetgeen veel bedrijven tot nog toe angstig hebben vermeden. Ondernemers en managers van Nederland opgelet: ouderen zijn dus wel degelijk via het web te bereiken.

Senioren van SeniorWeb, een van de grootste seniorwebsites in Nederland, internetten net zo vaak als tieners. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in samenwerking met SeniorWeb, dat zo'n 75.000 actieve leden telt.
58 procent van de ondervraagde senioren (vijftigplussers) geeft aan dagelijks meerdere malen online te zijn, bij tieners is dit 61 procent. Er is wel verschil in internetgebruik. Senioren geven sterk de voorkeur aan mailen (96 procent), bij tieners is dit 82 procent. Gewoon wat surfen op internet doen beide groepen eens of vaker per week: 76 procent van de tieners en 60 procent van de senioren. Op andere vlakken zijn er wel verschillen. Tieners besteden hun tijd het liefst aan msn'en (95 procent) terwijl slechts 25 procent van de SeniorWeb senioren msn't. Voor beide doelgroepen geldt dat vrouwen vaker msn'en dan mannen. Een andere typische tieneractiviteit is het downloaden van muziek, 71 procent doet dit wekelijks of vaker. Bij senioren is dit wat minder, namelijk 25 procent.In september zullen alle feiten uit het onderzoek worden gepresenteerd tijdens een seminar in Media Plaza in Utrecht. Dan verschijnt er ook een boek waarin de onderzoeksresultaten zijn opgenomen. “We gaan het onderzoek verder uitdiepen,” zegt woordvoerster Carola van den Berg van SeniorWeb. “We willen nog meer inzicht zien te krijgen in het internetgebruik van ouderen en bijvoorbeeld zien te achterhalen wat de digitale hangplekken van ouderen zijn.”“Senioren zijn superactief,”zegt Thijs van Halteren van Vijftigplusser.nl. “Het is nu bijna dertig graden buiten, maar bij ons zijn de senioren druk aan het chatten. De laatste maanden hebben senioren bij ons honderden weblogs aangemaakt en zo’n 1800 artikelen gepubliceerd, naast fotoalbums.”De belangrijkheid van senioren op het heb was al eerder aangetoond door het Stir-onderzoek. Senioren bleken, volgens dat onderzoek, de snelst groeiende groep internetgebruikers te zijn. In het jaar 2005 bracht een senior 2,1 uur per week door achter de computer. Afgelopen jaar groeide dat met 48 procent tot 3,1 uur. Een aantal bedrijven speelt al handig in op de groeiende markt van online senioren. “We zien een duidelijke interesse van de kant van adverteerders,”zegt Carola van den Berg van SeniorWeb. “Adverteerders richten zich momenteel erg op vrouwen, maar met name de laatste twee jaar neemt de aandacht voor senioren sterk toe,” zegt ook Thijs van Halteren van Vijftigplusser.nl.

Geen opmerkingen: