12 mei 2007

Nederlandse webcommunity voor 50-plussers


Ik beschrijf hier regelmatig de trends op het gebeid van online communities gericht op oudere doelgroepen. Ze schieten internationaal als paddestoelen uit de grond, maar Nederland blijft flink achter. De enige die we hier kennen is Vijftigplusser.nl . Geen stoere miljoenencijfers zoals bij Eons, maar een bescheiden en degelijk Nederlands project. "Vijftigplusser.nl is de eerste en grootste Nederlandse online community voor de actieve 50-plusser van nu." Wat begon als een 50 plus portal ontwikkelt zich in rap tempo tot een volwassen community.

De website is in oktober 2006 officieel van start gegaan en ziet zijn bezoekersaantallen sindsdien iedere twee maanden verdubbelen. De kracht van Vijftigplusser ligt volgens oprichter Thijs van Halteren in het aanpassen van de site aan de wensen en behoeften van de doelgroep. Volgens hem willen zijn leden bruikbare toepassingen in een aantrekkelijk jasje. Resultaat: een website met frisse en uitdagende mogelijkheden voor de oudere internetgebruiker van nu. Gebruikers en leden kunnen de site gebruiken om elkaar te ontmoeten in de chat of op het forum, cursussen volgen, artikelen plaatsen, nieuws lezen, spelletjes spelen, e-cards versturen of een weblog beginnen met eigen fotoboek en gastenboek. De teller staat na de eerste twee maanden op 450 weblogs, 2200 artikelen en 417 fotoboeken.

In september 2006 rees op Marketingfacts al de vraag of de doelgroep zich herkent in de propositie van de site en of de look and feel van de site niet te karig was. Voelt de doelgroep zich vijftigplusser of herkent zij zich meer in de benaming babyboomer of youngtimer? Vragen die ik voor Vijftigplusser nog niet kan beantwoorden.
Er is sindsdien een hoop veranderd, maar de site is nog lang niet af. Van Halteren zet 2007 in het teken van het ontwikkelen van nieuwe uitdagende modules:
  • een agenda op de weblogs
  • publicatiemogelijkheden voor eigen familiestamboom
  • een eigen marktplaats
  • implementeren van een social network

Vooral die laatste ontwikkeling mis ik op de huidige site. Het is een community met leden, maar qua functionaliteiten lijkt de site nog teveel op een portal. Juist door het toevoegen van een social network kan Vijftigplusser meedoen met de grote internationale jongens. En dat zijn er veel. Het topje van de ijsberg:

Het is nu wachten tot er in Nederland een tweede speler komt. Dan pas zal vijftigplusser concurrentie gaan krijgen.


Geen opmerkingen: