05 mei 2007

Ouderen verzieken Amsterdam

In het Parool las ik deze week een opmerkelijk stuk over Amsterdamse yuppen. Volgens de redacteur bederft de oudere YUP de sfeer in Amsterdam. Het aantal yuppen in Amsterdam breidt zich uit van de binnenstad naar de oude 19de eeuwse wijken zoals De Pijp en de Baarsjes. Op zich niks ernstigs dacht ik zo. Yuppen zijn vaak tweeverdienend en willen hun geld wel uitgeven in de vele caf├ę's en restaurants. Harde werkers, maar big spenders in hun vrije tijd.

Demograaf Marcel Jansen van de Amsterdamse Dienst Onderzoek en Statistiek waarschuwt echter voor dit optimisme. De groep yuppen waar het hier om gaat is ook de groep die in toenemende mate bezwaar maakt tegen herrie en festivals in de stad. Zij wonen in het stadscentrum, maar klagen bij overlast. Het gaat hier om de welgestelde vijftigers die gehecht zijn aan hun woning in het centrum, maar wel gauw klagen en daarmee een bedreiging vormen voor de gezelligheid in de binnenstad. Het wordt een stuk suffer in de hoofdstad.

Volgens Jansen is de oplossing dat deze mensen naar de andere kant van IJ verhuizing, waar nieuwe appartementen zijn gebouwd. Maar ja, daar woon je weer niet zo mooi als in de binnenstad. Het zijn de mooie pandjes die mensen daar houden.

Geen opmerkingen: