31 maart 2010

Benidorm Bastards - bejaarden slaan terug



Het is de omkering van het verwachtingspatroon dat de verwarring en humor schept in de Belgische verborgen camera serie 'Benidorm Bastards'. In verschillende scenes met verborgen camera's zetten ze overal jongeren op het verkeerde been. Markant is dat het op een zender draait, 2BE, die zich vooral op jongere mensen richt en waarvan de adverteerders de ouderen als doelgroep compleet negeren.

Met Benidorm Bastards willen de bejaarden aantonen dat ze nog lang niet uitgeblust zijn. Dat lukt ze aardig, en zoals we op de beelden in De Wereld Draait Door al zagen, zijn er veel mensen die er hard om kunnen lachen. Het enige puntje van kritiek dat ik heb, is dat het provocerende soms erg plat is. Wellicht is dat de manier om het op TV te krijgen maar het kan er ook voor zorgen dat het programma niet zo populair is als dat het mijns inziens moet zijn. Het verandert immers op briljante wijze de beeldvorming van ouderen.

UPDATE
Gisterenavond waren ze zelfs te gast bij de Wereld Draait Door met 2 Amsterdamse grappen. Bekijk de video hier.

15 maart 2010

Eerste online magazine voor 50-plussers: ENNU


ENNU is daarmee een van de grootste 50-plus titels van Nederland. Het magazine is door de makers bedoeld als een positieve online gids voor mensen van pakweg een jaar of 50, die met een frisse blik op het leven iedere dag plukken. Vaste pijlers van het blad zijn politiek, sport, , gezondheid, vrije tijd, reizen, cultuur, financiën en wonen. De opzet en indeling is interactief en moedigt lezers aan zelf deel te nemen. Editie 1 wordt dinsdag 16 maart gepresenteerd in het Spoorwegmuseum en krijgt het thema Lente Liefde mee. ENNU is via www.ennumagazine.nl voor iedereen gratis beschikbaar. Deze maand presenteert ENNU een uitgebreid persoonlijk video- interview met de net 65 geworden Herman van Veen, Margreet Blanken over Medisch Centrum West, een dag uit het drukke leven van Gerdi Verbeet: voorzitter van de Tweede Kamer, lekkere lenterecepten, de boeken top 5, tips voor digitaal fotograferen, alles over online dating en de eerste aflevering van de docusoap over 45-plus voetballers. Ondersteund door visuele effecten en mooie muziek.

Redactionele online bladformule
ENNU magazine zal vanaf 16 maart maandelijks verschijnen en louter digitaal worden verspreid. Lezers kunnen zich gratis abonneren, zonder verdere verplichtingen. Naast de maandedities zullen rondom bepaalde thema’s specials worden uitgebracht. ENNU is de eerste redactionele bladformule die op deze manier online wordt gemaakt. De techniek om online magazines te maken wordt tot dusver alleen door bedrijven ingezet voor eigen klandizie.

A-merk adverteerders

ENNU is een initiatief van bureauvijftig, een bureau gespecialiseerd in 50-plus marketing en communicatie en Dutch Giraffe communications, dat zich specialiseert in het uigeven van online magazines. Voor deze eerste uitgave wisten de samenwerkende partijen een groot aantal A-merk adverteerders te interesseren: Unilever, selexyz, de Tweede Kamer, KNVB en het WNF. Daarmee onderstrepen zij de groeiende belangstelling voor de doelgroep 50-plus en hoe die succesvol te bereiken. Om de juiste toon te handhaven is een hoofdredactrice betrokken en wordt actief met tekstschrijvers en vormgevers gewerkt, die soms zelf tot de doelgroep behoren.

10 maart 2010

50% van de autoverzekeraars discrimineert 65-plussers


65-plussers kunnen slechts bij 14 van de 46 autoverzekeraars terecht voor het afsluiten van een nieuwe verzekering zonder leeftijdstoeslag. Bij 23 bedrijven kan een 65-plusser zich helemaal niet verzekeren. Zij kunnen dus niet profiteren van de overstapkortingen waarmee aanbieders adverteren. Dit is het resultaat van een onderzoek van productvergelijker Verzekeringssite.nl die in voorgaande jaren tot dezelfde conclusies kwam.

Slechts veertien verzekeraars accepteren alle senioren zonder dat zij een premietoeslag berekenen. Het gaat hierbij om de autoverzekeringen van de ANWB, De Nationale Autoverzekering, Europeesche, Generali, HDI, InShared, Kruidvat, OHRA, Orion Direct, Polis Direct, RVS, Unigarant, Univé en ZLM. Tercht concludeert de directeur van verzekeren.nl dat ouderen niet meer brokken maken dan jongeren. Het blijft een raadsel waarom men op basis van de leeftijd waarop mensen nog wel doorwerken, zich niet meer kunnen verzekeren bij de onderzochten maatschappijen. Waarschijnlijk kunnen ze na hun 64e er dan ook niet meer werken of worden ze door collega's opgehaald? De slimme verzekeraars weten dat het aantal 65-plussers hard groeit en deze markt veel potentieel biedt. Op 6 januari 2010 kopte het CBS nog 'Fors meer 65-plussers hebben een auto'

Op de 'Wat U Zegt' pagina van de Telegraaf geeft al 94% van de stellingdeelnemers aan dat het weigeren van senioren door verzekeraars discriminerend is. Leeftijd is nou eenmaal een slechte raadgever.

08 maart 2010

Bereidheid tot grote aankopen onder jongeren en 65-plussers stijgt

Nederlandse 65-plussers en jongeren tot 25 jaar zullen in 2010 meer grote aankopen gaan doen, zoals van huizen, auto’s en meubels. Maar de middengroepen tussen de 35 en 64 jaar blijven pessimistisch en hun koopbereidheid is verder gedaald. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van de Tilburg Consumer Outlook Monitor (Tilcom) van de Universiteit van Tilburg en CentERdata onder 2000 Nederlanders.

Huizen nodig voor senioren en starters
Het zullen vooral de senioren en jongeren zijn die in 2010 meer huizen gaan kopen. Alleen onder 65-plussers en jongeren onder 25 is de bereidheid voor het kopen van een huis gestegen. Voor alle andere leeftijdsgroepen is de aankoopkans juist gedaald ten opzichte van september. Het zijn nog wel steeds de jonge Nederlanders die de meeste koopplannen hebben op huizengebied; ongeveer 10% van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar en 12% van de jongeren tussen 25 en 34 jaar geeft aan een huis te willen gaan kopen in 2010 - dat was een kwartaal geleden nog respectievelijk 9% en 14%.

Middengroepen kopen minder auto’s en meubels
Nederlanders schatten de kans om een nieuwe auto te kopen in 2010 op 7,4%; voor het kopen van grote interieurobjecten geldt een aankoopkans van 16,8%. In beide branches zien we een toename bij de jongeren tot 25 jaar en 65-plussers, de groep 55-64 jarigen gaat alleen meer auto’s kopen. Teruggang in de bereidheid tot aankoop van auto’s en meubels zien we bij alle andere leeftijdsgroepen, met veruit de sterkste daling bij personen tussen 35 en 44 jaar. Jonge Nederlanders tot 35 jaar blijven de meeste auto’s en meubels kopen, maar onder 65-plussers neemt de koopbereidheid het sterkst toe.

Levensfase verandert koopgedrag
De koopmotivatie van de 65-plussers laat zich raden. Ik vermoed dat het financiële vermogen en de nieuwe levensfasen zoals stoppen met werken en kinderen die zelfstandig gaan wonen de belangrijkste drivers zijn. Hieruit ontstaat de behoefte aan een passend huis of een kleinere auto. Ook het wegvallen van de lease-auto kan een belangrijke reden voor de aankoop van een nieuwe zijn. Diegenen die leeftijdsloze communicatie die de doelgroepen op veranderende levensfasen aanspreekt, is spekkoper.

Succes!