29 juni 2007

"Oudere Nederlanders zijn schatrijk"

Zo kopte vandaag een artikel in FEM business. Een klein, maar interessant stukje over één van de grote vergrijzingsproblemen; het uitbetalen van pensioenen. Ik heb het artikel hieronder integraal overgenomen.

-- Het Europese probleem van de komende decennia in het kort: de pensioenen dreigen onbetaalbaar te worden. Op uitnodiging van het Duitse economisch instituut CESifo en BMW foundation Herbert Quandt kwamen afgelopen week experts uit de academische en politieke wereld in München bijeen om te praten hoe dat geld op te brengen.

Ervoor zorgen dat meer mensen werken, en zo meer premies afdragen, is een deel van de oplossing. Die mensen moeten ook nog eens meer uren per week, meer weken per jaar en meer jaren in hun leven werken dan nu het geval is. Omdat jongeren, volgens een 'generatieafspraak' verplicht zijn de ouderen te onderhouden.

Dat impliceert dat ouderen arm zijn en onderhouden moeten worden. Het is de vraag of dat juist is. "In Nederland komt het steeds vaker voor dat gepensioneerden hun kinderen financieel ondersteunen dan andersom het geval is.", stelde Paul Schnabel, directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau. Hij durfde het aan in München een paar alternatieve vragen te stellen.

Hij vroeg zich af of het echt nodig is dat de pensioenuitkering 70 procent van het laatstverdiende inkomen bedraagt. En of ouderen nog andere bronnen van inkomsten hebben, naast hun pensioen. "In Nederland bijvoorbeeld is de helft van de bevolking die tussen 55 en 65 jaar oud is, huiseigenaar", stelde hij. Waarschijnlijk kochten velen hun huis decennia geleden, wat inhoudt dat de procentuele waardestijging een driecijferig getal is. "Bovendien hebben ze gemiddeld 90.000 euro hun spaarrekening staan. --

Geen opmerkingen: