15 juli 2010

Dé mantelzorger bestaat niet. Maar hoe vind je 'm dan?

Op de site van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorg en vrijwilligerszorg, staat een interessant stukje van Cora in haar dagboek. Zij stelt dat dé mantelzorger niet bestaat. En daar heeft ze helemaal gelijk in.


Ze noemt een heel mooi voorbeeld: het mantelzorgcompliment.

Iedere mantelzorger kan voor deze vergoeding van €250 in aanmerking komen. Maar dit bedrag heeft, voor iemand die 7 dagen in de week en 24 uur per dag mantelzorger is voor zijn of haar partner, een hele andere waarde en symboliek dan voor iemand die 1 dag in de week voor een dementerende moeder zorgt.


Iedere situatie is weer anders. Niet dat de ene minder waardevol is dan de ander. Maar uit haar stukje blijkt wel dat overheden moeite hebben om goed op deze diversiteit in te spelen. Overheden willen namelijk graag eenduidige regels. Strak, makkelijk toe te passen en objectiveerbaar.


Maar dat strookt niet met de werkelijkheid. Moet de werkelijkheid zich dan maar aanpassen aan de overheid? Dat lijkt mij niet! Volgens mij kunnen wij 2 dingen doen. Ten eerste kunnen we faciliteren dat mantelzorgers controle hebben over de situatie. Dit wordt vooral gerealiseerd als het makkelijk is om hulp in allerlei vorm (familie, vrienden, buren, collega’s, vrijwilligers, professionele hulp) te mobiliseren. Ten tweede is het belangrijk dat allerlei instellingen die met mantelzorg te maken hebben meer en beter inzicht hebben in dat wat de mantelzorger daadwerkelijk doet en nodig heeft. Bijkomend probleem is dat dergelijke instellingen vaak alleen met een klein deel van de mantelzorgers te maken heeft. Meestal de “zwaardere gevallen” en de minder redzamen.


Sinds kort is er een gratis online applicatie die het bovenstaande mooi weet samen te voegen. Deze applicatie heet www.helpjemee.nl. Je kan daar een eigen online agenda maken en vervolgens kan de mantelzorger, of de zorgvrager zelf, helpers uitnodigen (familie, vrienden, buren, collega’s of vrijwilligers). Ook zij krijgen dan inzicht in de agenda van de zorgvrager en kunnen op deze manier allerlei taken makkelijk oppakken. Je bepaalt dus zelf welke taken je wilt oppakken en wanneer. Elkaar helpen wordt op deze manier heel vanzelfsprekend. Ook is het mogelijk om onderling berichten uit te wisselen en kun je een gratis SMS als herinnering ontvangen als je een taak hebt opgepakt. Omdat de applicatie “digitaal” gekoppeld is aan het plaatselijke steunpunt mantelzorg en/of het gemeentelijke WMO loket, biedt het de gemeente of het steunpunt inzicht in de behoeften van mantelzorgers en zorgvragers.


Helpjemee.nl is natuurlijk niet dé oplossing voor alle mantelzorg-problemen. Maar alle kleine beetjes helpen vanzelfsprekend.

Geen opmerkingen: