22 juni 2007

De preventiepil voor een lang en gezond leven

Gerard Teuben attendeerde me vanmorgen op een radio 1 interview met VU hoogleraar klinische cardiologie prof. dr. Ron Peters, die de zogenaamde preventiepil (polypil) promootte. Helaas was ik zelf te laat om te luisteren, maar Gerard geeft een kort impressie.

Wat is die preventiepil dan? Dat is een pil die een preventie biedt voor alle mogelijke vormen van hart- en vaatziekten. Zijn voorstel: deel deze pillen uit aan alle 50+ers van Nederland. Of stop ze in een pakket speciaal voor deze doelgroep. Een pakket dat kan worden weggegeven bij 'het Kruidvat ofzo'.

Peters wilde subsidie aanvragen om uitgebreid onderzoek te doen naar deze pil. Toen een Tweede kamerlid van het CDA (Janneke Schermers) telefonisch werd gevraagd of dat een goed idee was bitste ze: "Nou, ik vind dat de mensen er zelf maar voor moeten zorgen dat ze gezond leven door genoeg te bewegen en gezond te eten". "Jamaar", zo sprak de hoogleraar: "de overheid spendeert miljoenen aan campagnes voor meer bewegen maar het helt niet echt. Daarbij komt: de pil is natuurlijk een aanvulling op gezond leven. Niet in plaats van!"

Nou, kamerlid Schermers zou toch andere prioriteiten hebben als het om subsidie gaat. Het CDA vindt de doelgroep in ieder geval niet zo belangrijk, dat is duidelijk.

Ongelofelijk eigenlijk dat in een land waar vergrijzing een feit is en hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn, een initiatief als dit door onze volksvertegenwoordiging in de kiem wordt gesmoord. Zeker omdat hun eigen campagnes inderdaad weinig effect sorteren. Ik denk dat Peters zich niet zo snel uit het veld zal laten slaan.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Toevallig hoorde ik het interview ook en het was niet echt een enerverend debat. De mening van een hoogleraar ("subsidie zal de Nederlandse maatschappij helpen") tegen die van een CDA kamerlid ("eerst meer onderzoek naar de gevolgen van zo'n introductie") gaven slecht de verschillende belangen weer.
De waarschijnlijke opzet van de hoogeleraar is gelukt en dat is aandacht krijgen voor de pil. Het zal me dan ook niet verbazen als het commercieel als supplement door een bedrijf wordt opgepakt. Het gevolg hiervan is natuurlijk dat mensen juist gaan denken dat het vervangend is ipv aanvullend.

Een wat minder politiek correcte vraag komt dan in mij op en dat is: "wil de overheid meewerken aan verdere vergrijzing door preventiepillen en anti-rookcampagnes?"
Mijn vermoeden is "Ja" aangezien korte termijn besparingen op de zorg nog altijd opwegen tegen de lange termijn visie op vergrijzing.
Echter kunnen de uitspraken van het kamerlid wel door andere partijen tegen en het CDA gebruikt worden wanneer het om de oudere kiezer gaat.

Het bedrijf dat de pil commercialiseert heeft mijns inziens goud in handen mits ze geloofwaardig over kan komen.

Arjan in't Veld zei

Ik ben het niet helemaal met je eens. Mijns inziens is zo'n pil juist iets dat perfect in het huidige overheidsbeleid past. Vergrijzing is een onomkeerbaar feit. Bedrijven pakken kansen die hier liggen (zie straks het bedrijf dat de pil commercieel aan gaat bieden) en de overheid zorgt dat de gevolgen beperkt blijven. Een middel om mensen langer in gezondheid en zelfstandig in hun eigen huis te laten wonen (een van de targets in de Nota Ouderenbeleid) is zo'n preventiepil. Of zit ik er nu naast?

Anoniem zei

Ik ben bang dat ik niet helemaal begrijp waar je het niet mee eens bent.

Arjan in't Veld zei

Hmm, misschien begrijp ik jou dan verkeerd? Je stelt dat de overheid wil meewerken aan 'verdere vergrijzing'? En dat dit product een korte termijn besparing is. Ik zie het als een middel om lange termijn oplossingen te vergemakkelijken. We kunnen anders de discussie vrijdag afmaken (of verduidelijken)

Anoniem zei

Haha, wellicht voor een derde beter als we hem hier afmaken. Het was meer een vraag dan een stelling.

De pil is met zijn onderzoek en ontwikkeling inderdaad voor een lange termijn dus daar ben ik wat verwarrend. Een kleine toelichting:
Het uitgeven van zorggeld in de vorm van subsidies is een korte termijnbeslissing en zal direct op het budget van de zorg afgerekend worden. De pil zal Nederland nog verder vergrijzen omdat mensen langer blijven leven.
Het is in mijn vraag dus een kwestie van welke visie de overheid hanteert. Ze zullen in de Nota Ouderenbeleid wel niet over het terugdringen van het aantal ouderen spreken :-)

In politiek bestaat er tussen gelijk hebben en gelijk krijgen een groot verschil dus van beide sprekers was de aanpak niet zo handig.

Ik vermoed dat de overheid zich niet zal willen branden aan de ontwikkeling vanuit de politieke risico's. De gemiddelde kiezer zal het snel met medicijnen verwarren en dan barsten de ethische, moralistische en religieuze discussies ook nog eens los.

Ik zie het niet gebeuren dat de politiek hier direct in gaat stappen maar misschien wel als men slechts garanties voor de toekomst hoeft af te geven.

Hopelijk zo iets duidelijker.

Anoniem zei

Wondermiddel maakt depressief

De firma Sanofi-Aventis presenteerde een paar jaar geleden een middel 'Acomplia', tegen obesitas (sterk overgewicht). Naar nu blijkt is in veel gevallen de bijwerking depressiviteit.

De werkzame stof van Acomplia, rimonabant, werd op sommige sites een 'wondermiddel' genoemd. Het zou zelfs moeten worden toegepast in een zogenaamde 'polypil' die volgens sommigen, zoals prof. dr. Ron Peters, preventief zou moeten worden voorgeschreven aan 55 + ers. De aan het AMC verbonden onderzoeker Kastelein werkt(e) aan een middel, (rimonabant), waarmee het mogelijk is om zowel rook-, cannabis-, als eetverslaving aan te pakken, want dat zou allemaal via dezelfde receptor lopen. Het zou al bekend zijn dat rimonabant 30 procent van de rokers van hun verslaving af kan helpen.

De toepassing tegen rook- en cannabisverslaving is echter nooit erkend door de beoordelers van medicijnen, zoals de Amerikaanse FDA of het Europese EMEA.
Acomplia wordt in Nederland voorgeschreven als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging voor de behandeling van patiënten met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactor(en), zoals diabetes type 2 of dyslipidemie. Nu blijkt, dat bij meer dan de helft van de patiënten dergelijke reacties binnen één maand na het starten van de behandeling optraden en bij 80% van de patiënten binnen drie maanden.

Wonderpillen bestaan niet.

Zie ook:

Psychiatrische stoornissen bij gebruik van Acomplia http://www.pharma.nl/v3/html/nieuws.asp?ID=9138

Polypil 'de enige oplossing' http://www.biopolitiek.nl/pivot/entry.php?id=369