28 november 2006

50+ expertise award

Lazen we deze week nog dat er een reclamebureau gericht op 50 plussers komt, nu is het 50 plus expertisecentrum de hoofdrolspeler in het nieuws van de dag. Deze instantie komt met de eerste 50 Plus Expertise Award. Op Marketingfacts schreef ik er vanmorgen het volgende over:

De genomineerden voor de 50+ Expertise Award, de prijs voor de reclame-uiting die het best aansluit bij de belevingswereld van 50+ers, zijn bekend. De award is een initiatief van het 50+ Expertisecentrum. Zij voerde in samenwerking met bureau Veldkamp grootschalig marktonderzoek uit naar de elementen die 50 plussers wel en niet waarderen in reclame-uitingen. Op basis van dit onderzoek en het oordeel van een deskundige vakjury zijn vijf finalisten overgebleven: Hertog IJs (Unilever), Transavia.com (Transavia), Calvé Mayonaise (Unilever), Triodos Bank (Triodos Bank) en Nivea Vital (Beiersdorf Nederland). De vijf genomineerde advertenties scoren volgens de vakjury hoog op factoren als echtheid, inhaken op persoonlijke situaties, herkenbaarheid, humor en goede smaak; elementen waar 50+ers een goed gevoel bij krijgen."De vakjury bestaat uit juryvoorzitter Chris Fentener van Vlissingen (NCRV) en de juryleden Mary Hoogerbrugge (FHV BBDO), Nico Hilhorst (M2Media), Carl Rohde (Signs of the Time) en Rob van Vuure (Sanoma Uitgevers).

Het 50 plus expetisecentrum is een initiatief van de NCRV, tijdschrift ZIN en omroepblad de NCRV Gids. Drie ervaren organisaties die zich dagelijks richten op de 50+ doelgroep. Belangrijkste doelstelling van het 50+ Expertisecentrum is het emanciperen van deze doelgroep en het beschikbaar maken van kennis over 50+ers voor redacties, marketeers, overheden, non-profitorganisaties, mediabureaus en adverteerders. De 50+ Expertise Award zal op 7 december (tot 18:30 uur, dus voor aanvang van de Marketingfactsborrel) tijdens het 50+ event worden uitgereikt. Tijdens dit evenement worden tevens de onderzoeksresultaten van het '50+: speciale communicatie een must?´ onderzoek gepresenteerd. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat bij communicatie gericht op 50 plussers een enthousiasmerende boodschap en humor goed werken. Daarnaast geeft de 50+er aan zich te willen herkennen in een uiting. Men wil geen bekende Nederlanders zien, maar 'gewone' mensen die een afspiegeling zijn van de maatschappij. Ook vaagheden worden niet gewaardeerd. Reclame moet snel te begrijpen en informatief zijn, en bij voorkeur het product tonen.De tijdens het event aanwezige marketingprofessionals bepalen uiteindelijk wie van de vijf kanshebbers de winnaar wordt. De winnaar ontvangt tijdens dit event de eerste 50+ Expertise Award uit uit handen van juryvoorzitter Fentener van Vlissingen. De presentatie is in handen van Sjors Fröhlich
Het onderzoek naar de reclamebeleving van 50+ers volgt op het onderzoek ´50+: hoezo homogeen?´, dat begin 2006 is uitgevoerd. Dit leverde vijf typologieën 50+ers op.

26 november 2006

Marketingfacts update de Marcom top 100

Marco Derksen van Marketingfacts is al een eind op weg. Deze week voltooit hij de hell of a job om de honderd blogs uit de huidige Marcom top 100 en de velle afvallers en nieuwkomers te bekijken en beoordelen. Ik ontdekte dat Mokkamarketing.nl op nummer 97 van de lijst prijkt. En dat terwijl we nog maar een paar maanden bezig zijn. Keep up the good work!

Het streven is om volgend jaar rond deze tijd op zijn minst de top vijftig te halen. Seniorenmarketing wint in Nederland flink aan populariteit. Bij mijn weten zijn er geen andere Nederlandstalige blogs op dit gebied, dus waarom niet? Iemand moet de eerste zijn die een blog inzet als platform voor kennis op ons vakgebied. Daarvoor heb ik wel de steun van trouwe lezers nodig.

Ik roep niet direct op tot stemmen, maar mocht je van mening zijn dat Mokkamarketing nog steeds in de Marcom top 100 thuis hoort, stem dan!

Interesse om ook hier te bloggen, mail dan naar info@mokkamarketing.nl!

Logitech richt zich op 'machtige' vrouwen

Ik ben al een tijdje bezig in het boek BOOM - marketing to the ultimate power consumer - the babyboomer woman , een aanrader waarvan uiteraard de recensie en samenvatting hier nog volgen. Interessant om te lezen dat van de grote groep babyboomers in de wereld vooral de vrouwen de macht in handen hebben. Niet verwonderlijk: in deze leeftijdscategorie zijn het de vrouwen die de aankopen voor hun man en vaak ook voor hun kinderen bepalen. Mannen zeggen weleens gekscherend dat hun vrouw de broek aanheeft, maar vaak is dat geen woord gelogen. Als je als marketeer deze vrouw weet te bereiken dan heb je de gouden formule in handen. Belangrijk om te weten.
Leuk dat ik terwijl ik in het boek zit te lezen op dit bericht stuit. Logitech, producent van allerhande computertoebehoren heeft de vrouw als klant strak in het vizier. Helaas kan ik er alleen deze advertentie van vinden. Mocht iemand andere beelden uit deze campagne hebben, ik houd me aanbevolen. Het geeft een aardig beeld van de benadering die Logitech kiest. Techniek is niet eng, maar kan ook sexy zijn. De webcam ziet eruit als een lipstick, een modeaccessoire. Een goede move van Logitech als je het mij vraagt.
Natuurlijk is Logitech niet het eerste bedrijf met een succesvolle campagne. Eerder behandelde ik hier de campagne van Dove waarin echte vrouwen in beeld worden gebracht. Ik ben benieuwd welke bedrijven volgen. Een cosmeticabedrijf en een computerbedrijf vormen volgens mij wel de uitersten in een continuum.

25 november 2006

Nieuw reclamebureau voor 50 plus consumenten

Gerard Teuben, voormalig creatief directeur van Rappcollins start per 1 januari met een nieuw reclamebureau dat zich richt op 50 plus consumenten. Een nieuwe concurrent in seniorenmarketingveld. De naam van het bureau wordt door Adformatie nog niet vermeld. Iemand die me dit kan vertellen?

Teuben heeft zij sporen in het reclamevak wel verdiend. Zo werd hij onder andere bekroond met de titel actiemarketingcreatief van het jaar. Mokkamarketing wenst Gerard veel succes met zijn missie. Wellicht dat hij kan samenwerken met InTheField en Rijp, ook twee nieuwe starters in de seniorenmarketing.

Update: Inmiddels is op Marketingfacts een leuke discussie ontstaan. Zo blijkt dat het relatief nieuwe vakgebied vaak veel discussie teweeg brengt. Ik ben zelf ook van mening dat de aanpak van Gerard niet helemaal juist is. In het op Marketingfacts gepubliceerde mini-interview met Karel Bolb van Feeder geeft Teuben aan zich te richten op 50 plussers. Dat is vloeken in de kerk. Als er iets is hoe je de groep niet aanspreekt, dan is het met 50 plussers. Maar misschien moet ik dat niet al te hard roepen. Teuben heeft wel meer ervaring in het marketingvak dan ik.

16 november 2006

Minder armoede door rijke ouderen

Normaal maak ik als marketeer liever niet teveel woorden vuil aan de financiële gevolgen van vergrijzing. Wie voor wie moet betalen en hoeveel ouderen moeten bijdragen aan hun eigen AOW zijn voor mij politieke issues. Issues die weliswaar van invloed zijn op marketing, maar niet direct. Wat voor mij van belang is, is het feit dat ouderen veel te besteden hebben.

Nu.nl kopte hem vanmorgen mooi in: vooral door rijkere 65-plussers daalt de armoede. Dit jaar neemt het aantal huishoudens dat als arm te boek staat, voor het eerst sinds 2002 af.
In 2006 moet 9,7 procent van de huishoudens rondkomen van een laag inkomen. Dat daalt door de verwachte koopkrachtverbetering van gepensioneerden waarschijnlijk verder tot 8,8 procent volgend jaar.
Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Eind vorig jaar maakten de onderzoeksinstituten al bekend dat de negatieve trend dit jaar zou ombuigen.

Volgend jaar komt volgens de verwachtingen van CBS en SCP het aantal huishoudens dat moet rondkomen van een bedrag onder de lage-inkomensgrens onder het niveau van 2002 uit. Toen leefden 596.000 gezinnen, ofwel 9,1 procent van de huishoudens, in armoede en dat was het laagste aantal sinds 1990. Na 2002 steeg de armoede tot 11,1 procent in 2005.
Volgens CBS en SCP verbetert de inkomenspositie van 65-plussers sinds 2000. Zo daalde het aandeel gepensioneerden met een laag inkomen tussen 2000 en 2004 van 12 naar 7 procent. Volgens de ramingen zal dit in 2007 verder zijn afgenomen tot ruim 3 procent.

Vergeer stelt dat 65-plussers minder last hebben gehad van de economische neergang, onder meer dankzij fiscale maatregelen van het kabinet. "Ook kennen steeds meer ouderen een aanvullend pensioen en wordt de groep mensen die alleen van AOW moet rondkomen steeds kleiner", stelde hij.

Goed nieuws voor ons marketeers. De doelgroep waar wij ons op richten blijkt ook echt koopkrachtig te zijn.

14 november 2006

Uit de oude doos: Interview met Dick Stroud

Ter introductie (door de auteur van dit blog)
Dick Stroud levert met zijn blog over 50 plus en seniorenmarketing een positieve bijdrage aan de Europese kennis op het gebied van seniorenmarketing. Samen met de Nederlanders Edgar Keehnen en Carl Rhode en de Fransman Jean-Paul Tréguer geldt hij als autoriteit op het gebied van marketing gericht op oudere consumentendoelgroepen. In Marketingtribune verscheen in september van dit jaar een interview met deze goeroe. Interviewer van Woensel-Kooy gaat in op het boek dat Stroud schreef:

Interview Marketingtribune:
Geld verdienen aan grijsaards? Het kan, met bakken. Dick Stroud, oprichter van marketing consultancy 20plus30, is gespecialiseerd in business opportunities op de seniorenmarkt. Hij schreef er recent een bestseller over vol adviezen.
Een vergeten doelgroep, dat is de eerste reden waarom de Brit Dick Stroud (56) zijn boek The 50-plus market schreef. In Groot-Brittannië vormen de 50-plussers nu al 40 procent van de volwassen bevolking. Het komende decennium groeit hun generatie maar liefst negen maal sneller in aantal dan die van hun kinderen en kleinkinderen in de leeftijd van 15 tot 34. Volgens Stroud is de impact van deze grijze golf voor marketeers van dezelfde orde als de komst van internet. De tweede reden om het boek te schrijven is een grootscheeps representatief onderzoek (n=1.000) dat mediaketen OMD in Frankrijk, Australië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Tsjechië hield. De uitkomsten, aangevuld met input van senior marketeers van onder meer Honda, Orange en Diageo, vormen de basis voor Strouds creatie.

Kunt u drie hoogtepunten noemen uit het OMD-onderzoek dat u in The 50-plus market gebruikt?

Jazeker. Dat onderzoek toonde allereerst aan dat er significante verschillen zijn in de manier van ouder worden in verschillende landen. Australiërs op leeftijd raken bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in andere merken, worden op-gewonden van nieuwe technologie en zijn positief over nieuwe ervaringen. De ouder wordende Fransman staat daar diametraal tegenover. Tweede hoogtepunt is dat wordt bewezen dat houding en gedrag van volwassenen meestal leeftijdsonafhankelijk is. Waar er verschillen bestaan, zijn die te klein om een aparte marketingbenadering te rechtvaardigen. Dit geldt niet voor jongvolwassenen onder de 20 of voor 75-plussers. Een derde bevinding is dat de 50-plussers een erg bonte club mensen vormen, met een zeer gevarieerde kijk op merken, reclame en marketingkanalen. Het OMD-onderzoek toont aan dat de aantrekkelijkste categorie voor marketeers bestaat uit rijken die wij de Livewires noemen. Die vind je in bijna elk Europees land en bestaat uit zo’n 10 tot 15 procent der 50-plussers.

Segmenteren op leeftijd is dom, schrijft u. Maar jongere mensen zijn vaak minder rijk, meer geïnteresseerd in seks en moeten zich meestal nog bewijzen. Moeten deze verschillen worden genegeerd?

Het is van cruciaal belang dat age neutral marketing leeftijd niet als variabele overboord gooit. Er zijn vaak goede redenen om een leeftijdsklasse los te benaderen. Ik pleit juist tegen een confectieaanpak. Age neutral marketing betekent dat je marketingprincipes toepast zonder stereotypes. Vergeet niet dat het meest winstgevende onderdeel van internetdating wordt bepaald door 50-plussers. Rond de 50 is er een piek aan scheidingen en veel mensen reageren hierop met het gedrag van tieners. Ik hamer erop dat als je je alleen maar op jongeren richt, je daar ook gegronde redenen voor moet hebben.

Hoe houd je bij productontwikkeling rekening met senioren?

Veroudering heeft grote impact op waarneming van kleur, van animatie, navigatie en woordgrootte. Maak dus bijvoorbeeld je website seniorvriendelijk. Slim is Vodafone met zijn simpele seniorentoestel. Als je weet dat 80 procent van de 50-plussers een mobieltje heeft, is het verbijsterend dat wij hier zo lang op hebben moeten wachten! Ik voorspel de komende tien jaar een bonanza aan nieuwe financiële pensioen- en zorgproducten. In Amerika zie je dat skipistes worden afgevlakt. Een inspirerende website vol seniorenconcepten is www.smartsilvers.com.

Waarin verschilt 50-plus marketing in de VS van die in Europa?

Europa vergrijst veel harder dan Amerika. Bovendien verschijnt er nu juist in Amerika een stortvloed aan generational marketing-boeken over babyboomers. Hier nog niet.

In uw boek wordt de term ‘charmed generation’ geïntroduceerd. Wat is er zo charmant aan 50-plussers?

Ik bedoel daarmee dat ze zelf ongewoon veel mazzel hebben gehad. Dat betekent niet automatisch dat ze aardig zijn. De charmed generation verschilt veel tussen de landen, maar deelt een aantal kenmerken. Zo zal iedere 50-plusser een flink pensioen opstrijken. Ze profiteren flink van de gestegen vastgoedprijzen. Datzelfde geldt voor hun ouders, van wie ze nog eens extra zullen erven. En ze zijn bijna allemaal schuldvrij. Binnen tien tot vijftien jaar zijn de condities waarvan deze generatie bovenmatig profiteert grotendeels verdwenen. Dat betekent dat marketeers een eenmalige kans krijgen om dit ongewoon rijke cohort mensen te targeten.

Welk cohort staat daar tegenover?

In Groot-Brittannië een generatie van 18 tot 35 jaar die de iPod-generatie wordt genoemd, in de Verenigde Staten heet deze de Generation Broke. Waarom? Omdat die jongeren meer onder druk staan, zwaarder belast worden, opgroeien in onzekerheid met vele schulden. De druk groeit alleen maar wanneer deze slinkende groep jongvolwassenen ook nog eens extra moet gaan betalen voor de exploderende groep grijsaards.

U noemt senioren ‘charmed’, maar zo te zien is deze grijze golf vaak eerder egoïstisch en narcistisch, met hebzuchtige trekjes. Ze laten een rommeltje achter en jongvolwassenen betalen de rekening wel. Asociaal, vindt u niet?

Ik ben het daar meer mee eens dan je misschien denkt! Als marketeer weet je dat je generaties niet kunt generaliseren. Mijn generatie heeft een eerlijk aandeel opgeleverd wat betreft egoïsten en narcisten, misschien meer dan andere generaties. Maar wij hebben daar geen monopolie op. Als het gaat om het milieu dat wij achterlaten en de manier waarop wij profiteren van economisch voordeel en sociale zekerheid, dan is mijn generatie erg egoïstisch geweest. Ik denk dat nog weinig 20- tot 30-jarigen zich bewust zijn van de enorme belastingen die zij straks moeten ophoesten voor ouderen. Ik sluit niet uit dat daaruit alsnog een generatieconflict ontstaat.

De rellen in Frankrijk duiden op groot onbegrip tussen multiculturele generaties. Eens?

Je ziet daar een mix van sociale hopeloosheid, religie en miscommunicatie tussen moslimgeneraties in een westers land. Betrek er de internationale spanningen bij en je hebt een kruitvat. Je kunt een worst case-scenario bedenken dat niet aan één generatie verbonden is. Wel zie je dat met name jongeren weer de klos zijn, want die wonen vooral in de probleemwijken.

Bestaat het bejaardenhuis nog in 2020?

Ik voorspel meer communeachtige huizen, waar groepjes ouderen zelf de leiding nemen, vooral gevestigd in het Verre Oosten, India en misschien China. Wat niet zal veranderen is dat de rijkere senioren het beter hebben en de arme slecht. De zorg die een 80-jarige nu in Nederland krijgt is in 2020 zeker een stuk minder.

Uw beste advies betreffende 50-plus marketing?

Marketeers zijn zelf vaak rond de 35 jaar. Mijn beste advies is: laat je stereotypes van oude mensen los. Ga liever achter het meeste geld aan! Baseer je daarbij op hard bewijs. En al is het bloedsaai, de producten die je pa en ma willen kopen zijn een stuk winstgevender dan die waarop je vrienden azen.


Wie is Dick Stroud?


Dick Stroud (56) studeerde elektrotechniek en behaalde zijn MBA. Ging aan de slag bij IBM en PA Management Consultants en bij enige internetbedrijven. Sinds 1985 leidt hij 20plus30, een consultancy die marketeers adviseert over de koopkracht van 50-plussers. Stroud doceert onder meer aan de London Business School en de Southampton Business School. Hij schreef eerder Internet Strategies. In november 2005 verschijnt The 50-Plus Market, uitgegeven door Kogan Page, ISBN 07494 42581.

(auteur: Peter van Woensel Kooy. Verschenen in MT24/05)

Social network voor babyboomers


Vandaag ontving ik van Dick Stroud het persbericht van MyDecide, het Hyves voor babyboomers. Het bericht is al van juli dit jaar. De site staat in betaversie online, maar is pas later voor het grote publiek beschikbaar. Vanaf voorjaar 2007 wil het Amerikaanse bedrijf online een set tools aanbieden waarmee 35 plussers makkelijker gebruik kunnen maken van al het moois dat Web 2.0 hen als internetgebruiker te bieden heeft, gecombineerd met een online social network. Deze tools en het netwerk moeten hen helpen bij het nemen van beslissingen aangaande lifestyle, gezondheid, familie, carriëre etcetera. Hyves of MySpace dus, maar dan voor volwassen volwassenen. MyDecide wordt zo ingericht dat alle ingewikkelde functies makkelijk zijn te gebruiken. Met de lancering van hun site wil het bedrijf haar opwachting maken bij de Web 2.0 conference dit jaar.

13 november 2006

Golden age of silver economy?

28, 29 en 30 november 2006 organiseert de provincie Limburg in Kerkrade de Silver Economy Conference. Zeshonderd deelnemers uit binnen- en buitenland buigen zich met 40 deskundigen uit de zorgsector, het bedrijfsleven en lokale overheden over gouden kansen zoals die worden gezien in de vergrijzing. Onder de sprekers zijn vertegenwoordigers van Siemens, Philips, ABP, Pfizer, Unilever en Sun City. Gedeputeerde van de provincie Limburg Martin Eurlings zegt: ‘De financiële kracht van de senioren is enorm en biedt volop kansen voor onze economie. Kansen die je echter wel moet benutten. Want de zilveren generatie biedt juist nieuwe ‘gouden’ kansen voor ondernemers met lef.’

Namens mokkamarketing.nl is Arjan in't Veld van InTheField Marketing en communicatie advies aanwezig bij deze conferentie. Hij zal verslag doen van deze drie dagen.

Bron: Telegraaf

06 november 2006

Samsung gaat voor eenvoud(ig)


Met de SPH A110 , de Jitterbug Onetouch, heeft Samsung met recht de meest eenvoudige mobiele telefoon op de markt gebracht. Weg met alle frustraties, bellen moet weer gewoon bellen worden. Slechts drie grote oversized toetsen, voicedial en weinig poespas. Het apparaat is van alle 'gemak' voorzien. Helaas is de telefoon tot op heden volgens de Samsung website niet in Nederland verkrijgbaar. Hier wel alvast een leuk introductiefilmpje. Iemand enig idee wanneer we deze telefoon in Nederland kunnen gaan kopen?