30 december 2007

Goede reclame: Sony - The Trip



Het is inmiddels alweer bijna een klassiek voorbeeld van een succesvolle reclame. Toch blijft deze van Sony erg goed. Ik was al een tijdje op zoek naar het filmpje. Vandaag via YouTube dan eindelijk gevonden. Bij deze dus nogmaals Sony - The Trip.

Is dit dan wel een goede telefoon voor ouderen?

Het is inmiddels wel duidelijk dat ik een hekel heb aan seniorentelefoons die zo zijn gemaakt dat het lijkt alsof ouder worden je direct gehandicapt maakt. Die Easy5 bijvoorbeeld. Vreselijk apparaat. Handig als je niet meer kan zien of fysiek dan wel mentaal gehandicapt bent, maar niet per definitie een telefoon die door ouderen wél zal worden gebruikt. Misschien door hele oude mensen.

Dick attendeerde me op de Japanse NTT DoCoMo. Een telefoon die al in maart van 2007 werd gelanceerd. Ik had hem destijds niet opgemerkt. Misschien vooral omdat de telefoon niet direct op het seniorensegment is gelanceerd, maar er wel overduidelijk voor is bedoeld.
Als ik hiervan de functionaliteiten en het uiterlijk bekijk krijg ik een veel beter gevoel. Zou hem zelfs best willen hebben.
"Het toestel heeft naast het aanpassen van de spraaksnelheid ook een ‘clear voice’ functie aan boord. Hiermee worden alle omgevingsgeluiden tot een minimum beperkt, waardoor het gesprek makkelijker te volgens is. Samengevat is dit mobieltje handig voor mensen die snelle praters niet kunnen volgen en last hebben van achtergrondlawaai. De ideale kroegtelefoon dus!"
Slim gemaakt. Een telefoon die functionaliteiten heeft die ouderen interessant vinden, maar die vooral ook een jonger publiek kan en zal aanspreken. Een leeftijdsloze telefoon. Eigenlijk zoals ieder ander willekeurig toestel van Nokia of een ander merk. Maar dan eentje met functies die de Nokia's niet standaard herbergen. Ben benieuwd hoe dit toestel het heeft gedaan in 2007.

25 december 2007

Presentaties 50 plus expertise staan online


De presentaties van het derde onderzoek van het 50 plus expertisecentrum staan online. Weinig opzienbarende resultaten, maar diegene die er niet bij kon zijn aardig ter info.


Mokkamarketing op nieuweproductenbedenken.nl


Yep, eindelijk gelukt. We staat tussen de lange lijst met trends- en innovatiewebsites op Nieuweproductenbedenken.nl.

Op http://www.nieuweproductenbedenken.nl/ vind je heel erg veel inspiratie voor innovatie met onder andere:

  • 750 inspirerende innovatiewebsites ( gerangschikt op onderwerp en beoordeeld op relevantie);
  • 275 innovatieboeken;
  • 240 bijzondere brainstormlocaties;
  • 100 brainstormbegeleiders;
  • 90 innovatiefilmpjes;
  • 30 tips voor de innovatie-aanpak (vrij te downloaden);
  • 25 brainstormtechnieken (vrij te downloaden);
  • 15 checklists voor de ideationfase (vrij te downloaden);
Kortom, als trendwatcher een must om in je bookmarks te hebben. Maar ook voor innovatieve organisaties en bedrijven bieden de websites een schat aan informatie om in de dagelijkse praktijk toe te passen.

Seniorenmarketing biedt (retail)mogelijkheden

Vorige week kreeg ik deze tip al binnen, maar had nog geen tijd gevonden er aandacht aan te besteden. Elsevier retail publiceerde een artikel waarin de mogelijkheden van seniorenmarketing voor de retail nog eens haarfijn worden verduidelijkt. In 7 globale, maar bruikbare tips. Het toepassen van seniorenmarketing is volgens Elsevier mogelijk zonder dat daarbij jongere doelgroepen verstoten of afgeschrikt worden. Daar ben ik het natuurlijk mee eens. Maar kies dan alsjeblieft voor ouderenmarketing of babyboomermarketing. Senioren heeft juist een scheidend en 'oud makend' effect. Leeftijdsloos is goed, maar vermijd alsjeblieft alle cliché's.

Elsevier Retail geeft in het artikel zeven tips om "seniorenmarketing" op een goede manier toe te passen.
  1. Geef duidelijke productinformatie
  2. Geen koopjes, maar aanbiedingen
  3. Kies voor ervaringen
  4. Benader ouderen jonger dan ze zijn
  5. Communiceer positief
  6. Zorg voor rust en ruimte in winkels
  7. Houd websites praktisch en simpel

Delta Lloyd organiseert rondetafelsessies over de toekomst van het pensioen

De dagen voor en tijdens kerst hebben bij mij altijd de uitwerking dat ze me aan het denken zetten. Ik denk dan vooral na over wat ik aan het doen ben en of dat wel de juiste manier is. 50 plus, ouderen of seniorenmarketing is in Nederland namelijk flink in opkomst. Het afgelopen jaar heeft mij wat dat betreft de ogen geopend. De markt staat open voor de grote groep ouderen, de adviesbureaus hebben de nodige kennis aan boord en de eerste babyboomers zijn 60 geworden. Kortom; nu zou het moment moeten zijn. Dat zou je denken ja...

Maar veel gebeurt er niet. En als ik er zo over nadenk is dat niet geheel onverklaarbaar. De grote succesvolle campagnes blijven tot dusver namelijk uit. Het enige dat gebeurt is nog meer onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek. Onderzoek om het onderzoek doen en onderzoek om eerder onderzoek nog eens te onderzoeken op te onderzoeken onderzoeken. Een cirkel waar we met zijn allen blijkbaar maar moeilijk uit weten te komen. Het uitvoeren van nog een onderzoek is naar mijn mening een uiting van onzekerheid. Er zijn nog te weinig voorbeelden van succesvolle campagnes, bedrijven aarzelen daarom en de bureaus adviseren vervolgens om nog maar eens een duur onderzoek te doen. Zonde, want er is al zoveel bekend.

Toen ik met ouderenmarketing begon heb ik mezelf beloofd de praktische weg te kiezen. Dat wil zeggen: mooie dingen maken en succesvolle campagnes aanjagen. Wel gebaseerd op bestaande onderzoeken en eigen (vooral kwalitatief én beeldvormend) onderzoek, maar altijd gericht op de praktijk. Maar om zover te komen is het belangrijk dat bedrijven inzicht krijgen in én een goede visual krijgen van de oudere van de toekomst. Wie is die klant die zij nu ineens moeten gaan benaderen? Hoe ziet die eruit? Wat wil die van het product of het merk? En vooral, wat zijn de laatste trends op deze markt? Dat moeten we laten zien.

Om dat voor elkaar te krijgen moet ik met bedrijven gaan praten. Ze laten zien hoe de vork in de steel zit en een tipje van de sluier oplichten wat er allemaal gedaan wordt en mogelijk is. Een soort van trend en inspiratiesessies van een ochtend, middag of dag waarin de essentie van ouderenmarketing en communicatie kort wordt geschetst en met voorbeelden geïllustreerd.

Daarom was ik wel gecharmeerd van het initiatief van Delta Lloyd. Zij organiseren rondetafelsessies waarbij pensioenspecialisten met communicatieprofessionals in discussie gaan over de toekomst van het pensioen. Zoals ik het lees gebeurt dat ongeveer 1 keer per half jaar. Slim, want door de dialoog met elkaar aan te gaan komen nieuwe ideëen naar boven en kan men écht innovatief te werk gaan. Brainstormen en out of the box denken zijn twee veelgehoorde termen in dit perspectief.

Als kerstoverpeinsing daag ik iedereen uit om met elkaar die dialoog aan te gaan. Hoe gaan we oudere consumenten benaderen en hoe kunnen we elkaar daarbij helpen? Zonder weer te verzanden in eindeloos lang kwantitatief onderzoek. Want alleen op basis van cijfers, percentages en significanties gaan we de gunst van onze klanten niet winnen.

24 december 2007

Fijne feestdagen!


Wij wensen alle lezers van Mokkamarketing een hele fijne kerst een een gelukkig en gezond 2008. Ons goede voornemen is om de komende weken en vooral vanaf 1 januari weer volop aan het bloggen te slaan. Er zijn veel trends en nieuwtjes die voorbij zijn gekomen en nog zullen komen. De laatste weken lieten we het afweten, maar zoals altijd.......
We'll keep you posted!

14 december 2007

Oudere suikerpatiënt stopt vaak met fitness

Slecht nieuws over de gezondheid van ouderen in Nederland. NRC next meldt vandaag dat dikke vijftigers en zestigers met ouderdomssuikerziekte gezonde bewegingsprogramma's meestal niet volhouden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van sportarts Stephan Praet van de Universiteit Maastricht. Hij liet patiënten een jaar lang twee soorten training uitproberen. Dat bewegen helpt tegen diabetes type 2, is bekend. Ook in Praets onderzoek was bewegen gezond: de bloedsuikerwaarden van de patiënten verbeterden en hun bloeddruk ging omlaag. Het probleem is dat meer dan de helft van de deelnemers voortijdig stopt met de trainingen. De suikerpatiënten in Praets studie gingen drie keer per week óf stevig wandelen in een groep, óf oefenen op de fiets-, roei- of crosstrainer. Na een jaar was meer dan de helft van hen weer opgehouden. Het merendeel van de stoppers kreeg last van benen of voeten, anderen hadden geen zin meer.

Ook Gezondheidsnet besteedt aandacht aan het onderzoek. Een andere conclusie is dat wandelen vrijwel net zo goed voor de gezondheid is als fitness.

In 2013 zijn er 400.000 65-plussers bij

Het CBS kwam deze week met nieuwe cijfers naar buiten die laten zien hoe de Nederlandse bevolking zich tot 2013 zal ontwikkelen. Het aantal Nederlanders van 65 jaar of ouder neemt in de periode 2008–2013 met bijna 400 duizend toe. Het aantal schoolkinderen daalt, evenals het aantal dertigers. De totale bevolking groeit met ruim 200 duizend tot 16,6 miljoen. Dit blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose voor de korte termijn van het CBS.

17 procent 65-plus in 2013

Momenteel telt Nederland 2,4 miljoen 65-plussers. Begin 2013 zullen dit er naar verwachting 2,8 miljoen zijn. Het aandeel 65-plussers zal de komende vijf jaar toenemen van 15 procent naar 17 procent. In dezelfde periode daalt het aandeel van de potentiële beroepsbevolking, de 20–64-jarigen, van 61 procent naar 60 procent. Momenteel zijn er voor elke 65-plusser gemiddeld 4,2 personen in de potentiële beroepsbevolking. In 2013 zal dat naar verwachting zijn teruggelopen tot 3,6 personen.

Vooral meer jongere ouderen
Iets meer dan de helft van de toename van het aantal 65-plussers betreft de groep jonger dan 70 jaar. Hun aantal groeit tot 2013 met ruim 210 duizend. Deze groep groeit sterk doordat de omvangrijke naoorlogse babyboomgeneratie vanaf 2011 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het aantal zeventigers stijgt met 90 duizend, het aantal 80-plussers met 80 duizend.

Ouderen naar leeftijd
Oudere beroepsbevolking
Op dit moment is 32 procent van de 20–64-jarigen 50 jaar of ouder. In 2013 zal dit naar verwachting 34 procent zijn. Het gaat om een stijging met 160 duizend personen. Deze stijging gaat vooral ten koste van het aandeel dertigers. Hun aandeel in de potentiële beroepsbevolking daalt van 23 procent naar 20 procent. Dit is een daling met 280 duizend personen.

Potentiële beroepsbevolking naar leeftijd
Minder basisschoolkinderen
Het aantal jongeren (0-19 jaar) neemt de komende vijf jaar naar verwachting met 100 duizend af. De daling is het sterkst in de basisschoolleeftijden. Het aantal 4-12-jarigen is in 2013 ruim 60 duizend lager. Dit is een gevolg van de daling van het aantal geboorten sinds de eeuwwisseling. Het aantal kinderen jonger dan 4 jaar neemt naar verwachting met zo’n 30 duizend af. Het aantal jongeren van 13 jaar en ouder verandert de komende vijf jaar weinig.
Jongeren naar leeftijd

12 december 2007

Zwitserleven heeft geen Zin meer

Dat de Zin van Zwiterleven lijkt op de Zin van Sanoma behoeft weinig discussie. Als thema's als nostalgie en genieten van het leven dominant zijn, dan zijn er zeker raakvlakken aan te wijzen. Of dat de reden is dat Zwitserleven stopt met haar Zin is onbekend. Vandaag meldt de digitale nieuwsbrief van Zwitserleven dat de laatste Zin is verschenen. In 2008 gaat het magazine onder een andere titel verder.

"Wij kijken ook met enige nostalgie terug op dit laatste nummer onder de huidige naam: ZIN. Volgend jaar gaan we onder een nieuwe naam en met een vernieuwd concept verder. U kunt nog één keer aan deze oude jas snuffelen, voordat we hem de deur uitdoen en een nieuwe aantrekken. Het nieuwe online magazine wordt geen eenrichtingsverkeer. Het zal voor en door u gemaakt worden. Zwitserleven Gevoel 2.0 zeg maar. Als voorproefje kunt u in dit nummer alvast twee prachtige lezersverhalen lezen: “Wollen winterwanten” en “Verdwaald op Paaseiland”. Natuurlijk blijven wij gewoon wie we zijn. We blijven u inspireren over de mooie dingen van het leven en informeren over financiële zaken die uw leven aangenamer maken. Gewoon zoals u van ons gewend bent. Verder willen we er nog niet al teveel over verklappen. Wij hebben er in elk geval zin in! U ook?"

Webwinkeliers ontdekken 50 plussers

Silver Web

Webwinkeliers richten zich eindelijk ook op senioren. Hoe kun je deze groeiende, kapitaal-krachtige doelgroep verleiden? Easer en Pluswinkel lichten hun tactiek toe. Marketing-deskundigen spreken liever niet meer over senioren, maar over oudere consumenten of youngtimers. Senioren zijn gevoelig voor de manier waarop je ze benadert.
Door: Paul Verstappen

‘Senioren waren nooit zo’n sexy doelgroep bij jonge marketeers, maar ik zie dat langzaam veranderen’, zegt Tjangja Galdeij, adjunct-directeur van uitgeverij Senior Publications BV. Ze brengt onder andere het populaire seniorentijdschrift Plus Magazine op de markt. ‘Het blad is zeventien jaar geleden opgericht en we zijn uitgegroeid tot het grootste betaalde maandblad in Nederland, met een totale betaalde oplage van ongeveer 310.000 exemplaren.’

Groeimarkt

Het aantal senioren neemt snel toe. Volgens het CBS zijn er in 2007 5,2 miljoen Nederlandse 50-plussers. In 2020 zal dit aantal gegroeid zijn naar 6,7 miljoen: 40 procent van de Nederlandse bevolking. Een gezamen---lijk onderzoek van Seniorenweb en het Sociaal Cultureel Plan-bureau toont bovendien aan dat ouderen massaal internetten. Plus Magazine is vier jaar geleden al voorzichtig gestart met de Pluswinkel-catalogus en webshop Pluswinkel. ‘Een logische stap’, aldus Galdeij. ‘De senior van twintig jaar geleden, kun je niet meer vergelijken met de senior van nu.’

Ook bij marketingdeskundigen is het idee van de ‘actieve oudere’ langzaam doorgesijpeld. Zij spreken liever niet meer over senioren, maar over oudere consumenten of youngtimers. Sinds juni 2006 volgt Arjan in ‘t Veld alle nieuwtjes over ouderenmarketing op zijn Mokkablog. In ‘t Veld: ‘De Europese markt voor ouderen is volop in beweging, maar in de Verenigde Staten zijn ze al veel verder. Daar is het webwinkelen ook bij oudere doelgroepen heel normaal. Een goed voorbeeld is Amazon.com, waar door jong en oud online wordt besteld.’ In ‘t Veld ziet minder internationale voorbeelden van succesvolle doel-groepen-winkels. ‘Ouderen willen kopen in een winkel met een positieve uitstraling en goede service, niet in een webshop die speciaal voor hen is gemaakt en gericht is op gemak of dingen die zij niet meer kunnen. We moeten ophouden met het denken in problemen of tekortkomingen. Ik geloof niet in dat hokjes denken.’ Wel is hij overtuigd van de toegevoegde waarde van community’s. ‘Speciale gemeenschappen creëren rond je winkel is erg zinvol, het gevoel ergens bij te horen wordt als zeer positief ervaren.’

Gat in de markt?

Sinds augustus 2007 bestookt Frank Schasfoort de groeiende seniorenmarkt met Easer. ‘We richten ons met deze webwinkel op de kwaliteit van het leven. De directe aanleiding was dat mijn buurman vroeg of ik een bepaald hulpmiddel op internet wilde zoeken. Dat bleek nogal moeilijk te vinden. “Een gat in de markt”, dacht ik.’ Maar met zijn webshop is hij niet bij de hulpmiddelen blijven steken. ‘We bieden onder andere boeken, cd’s, en lifestyle producten, die aansluiten bij de interesse van de doelgroep. Ook spelcomputers waarmee mensen hun geheugen kunnen trainen, hebben wij in ons assortiment.’ Nostalgie doet het goed, merkt Schasfoort. ‘Designradio’s in de jaren vijftig-stijl zijn gewild, maar ook geboortejaar-dvd’s, eenvoudige mobieltjes en wandelstokken zijn populair.’ Schasfoorts eerste doel is om de webshop duidelijk te positioneren in de markt. ‘Easer is natuurlijk nog een bescheiden speler. We moeten onze activiteiten daarom noodgedwongen beperken. Wat we niet doen? Het aanbieden van diensten, zoals reizen. En ook een webforum laten we voorlopig achterwege.’

‘Wij zijn beslist geen Wehkamp voor senioren’

Plus Magazine is al vier jaar actief met postorderverkoop. In 2005 is de webshop Pluswinkel gestart. ‘We zijn beslist geen Wehkamp voor senioren’, zegt Galdeij. ‘We willen ons duidelijk onderscheiden. Daarom richten we ons op een aantal sterke peilers vanuit het blad en interesses van de consument: gemak, gezondheid en culinair. We hebben geen kleding in ons assortiment, want daar ligt onze kracht niet.’

Persona’s

Galdeij verwachtte wel dat de Pluswinkel zou aanslaan, maar de grote populariteit verraste haar. ‘Het succes zorgde er wel voor dat we al snel tegen de beperkingen van de webshop aanliepen. Met Eperium uit Muiden vonden we een partner met een e-commerce platform, waarmee we onze ambities verder kunnen realiseren.’ Hoe heeft het bureau dat aangepakt? Ferry Fiege, sales- en marketingmanager van Eperium, vertelt: ‘We begonnen met het schetsen van zogenaamde persona’s. Dat zijn duidelijke beschrijvingen van internetgebruikers uit de doelgroep. Ze krijgen dan een naam, een gezicht en enkele persoonlijke kenmerken. We stellen belangrijke vragen: Wie is de gebruiker? Welke concrete ervaringen hebben ze met het bestellen op internet? Welke sites bezoeken ze?’ Hieruit kwamen belangrijke bevindingen, aldus Fiege. ‘Senioren zijn gevoelig voor de manier waarop je ze benadert. Dat betekent bijvoorbeeld dat je heldere informatie moet aanbieden. We plaatsen meerdere productfoto’s, maar je moet de bezoekers ook niet overladen met informatie. Daarnaast moet je ze helpen met duidelijke stappen tijdens het aankoopproces en ook het aanbieden van meerdere betaalmethodes is erg belangrijk.”Pluswinkel heeft een sterke achterban met veel abonnees, die veel vertrouwen hebben in het merk. Fiege: ‘Voor de traffic naar de webwinkel en de conversie is dat natuurlijk een enorm voordeel.’
Frank Schasfoort heeft zich uit-voerig laten adviseren bij het gebruiks-vriendelijk maken van Easer. Marc Steen van TNO Informatie- en Communicatietechnologie stond hem bij. Steen pleit ervoor om de toekomstige eindgebruikers zo vroeg mogelijk te betrekken bij het ontwerpproces. Steen: ‘We hebben voor Easer focusgroepen gehouden met ouderen. Als je met groepen van zes personen praat over hun recente, concrete ervaringen met winkelen op internet, dan levert dat waardevolle resultaten op. Op basis daarvan hebben we persona’s en use cases opgesteld.’ Een use case is een verhaaltje waarin de doelen van een eindgebruiker staan omschreven.

‘We moeten ophouden met het denken in problemen of tekort-komingen’

Steen gaf ook adviezen aan internet-dienstverlener 4net, die de Easer-site moest ontwerpen. Steen: ‘Zorg dat op het beeldscherm alles zichtbaar is wat je nodig hebt en houd het beeld rustig. Waar zitten de navigatiebalk en het boodschappenmaandje? Hoe kan ik één stap teruggaan in het koopproces? Deze dingen moeten duidelijk zijn, want ouderen vinden het vervelend als alles op het scherm plotseling verandert.’

Toekomstplannen

De nieuwe aanpak van de Pluswinkel is een succes, aldus Galdeij. ‘Ongeveer 35 procent van alle transacties vindt nu plaats via internet, dat was voor de restyling nog 20 procent. De Pluswinkel wil de community verder uitbouwen. Senioren willen hun mening kunnen geven, dat vinden ze erg belangrijk. Ze zijn ervaren consumenten, die zich niets meer wijs laten maken. Maar ze discussiëren niet voor de gezelligheid. Daar hebben ze hun buren en vrienden voor. Daarnaast gaan we onze nieuwsbrief frequenter verspreiden.’ Galdeij ziet Nederland als een testcase. ‘Senior Publications Nederland BV is een joint venture van Bayard Presse Benelux en Roularta Media Group. We onderzoeken de mogelijkheden om onze formule in België en Frankrijk uit te rollen. Daarnaast bestuderen we hoe we ons bereik kunnen vergroten.’

White label-concept

Ook Schasfoort wil in de toekomst met Easer de internationale mogelijkheden aftasten. Maar zover is hij nog niet. ‘Pluswinkel is natuurlijk een sterk merk. Wij moeten nu onze naamsbekendheid opbouwen. Dat kan door in zee te gaan met bekende partijen. Momenteel bieden wij via een zorgverzekeraar onze producten aan. Dat willen we verder uitbreiden met andere partijen. Ook willen we volgens het white label-concept winkels toevoegen aan onze formule. Partners van Easer krijgen dan aan de voorkant een webshop in de eigen huisstijl en worden aan de achterkant aangesloten op het systeem van Easer.’

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 9 2007 en op Twinkle.

3 x kloppen onbegrijpelijk voor ouderen?

De reclame spot van de gezamenlijke banken voor het veilig internet bankieren is niet voor iedereen even duidelijk. Dat wordt gesteld op Molblog. In het spotje wordt aandacht besteed aan de veiligheid van online betalen. Het gaat er om dat je er goed op moet letten dat alle gegevens die je op internet invult gebruikt zouden kunnen worden door personen die daar geen recht toe hebben.

De schrijver op Molblog stelt dat vooral ouderen niet snappen waar de reclame over gaat. Jammer dat hij dit zo stelt. In zijn eigen post praat hij over zijn opa. Hoogstwaarschijnlijk een oude man, iemand die in de doelgroep van Seniorweb valt en nog wegwijs moet worden gemaakt op het internet. Of in ieder geval van een generatie is die internet als bedreigend blijft beschouwen. Gelukkig is er een jongere generatie ouderen die verdomd goed weet hoe internet in elkaar steekt en wat er te koop is. De angst voor online betalen moet worden overwonnen, daarin hebben de banken zeker een goede stap genomen. Wij zijn geen Amerika waar creditcard betalingen eerder regel dan uitzondering zijn.

"Door beter in te zoomen op de doelgroep zouden reclamespots beter afgestemd kunnen worden en zijn dit soort acties, waar ouderen wel degelijk baat bij hebben, ook voor hen begrijpelijk. Overigens denk ik dat er meer groepen bestaan waarbij het spreekwoordelijke kwartje niet valt bij het zien van deze spot."

Daar moet ik me dan weer wel gedeeltelijk bij aansluiten. Er is inderdaad een grote groep reclamemakers die niet goed afstemmen op hun doelgroep. En dat komt vooral omdat ze niet weten hoe die doelgroep eruit zien. Ouderen zijn niet per definitie senior, bejaard, onwetend, minder valide en stokoud.

04 december 2007

Levensgenietersbeurs in Roosendaal


Ik kon er afgelopen zaterdag en zondag zelf helaas niet bij zijn. Martijn de Haas heeft gelukkig zelf een stukje geschreven over de Levensgenietersbeurs die zijn bedrijf Active Development afgelopen zaterdag organiseerde in Roosendaal. De tweede alweer. De eerste organiseerden zij de in de Orangerie in Den Bosch.

"Active Development opende afgelopen zaterdag de deuren voor de eerste Levensgenietersbeurs in de St. Jan in Roosendaal. In de voormalige kerk stelde 17 exclusieve standhouders zich voor aan de koopkrachtige ervaren consumenten in de regio. Ook kon men er genieten van optredens en de complete beurs werd live uitgezonden op de lokale radiozender Stad FM. Op de beurs werden uiteindelijk zo’n 300 bezoekers verwelkomd. Zoals verwacht viel het overgrote deel van de bezoekers in de leeftijdsgroep van 45 t/m 70 jaar en spraken de standhouders van een hoog rendement per bezoeker.

Met de Levensgenietersbeurs probeert Active Development een sociale en commerciële band te creëren tussen de lokale ondernemers en de ervaren levensgenieters door ze op een sfeervolle en vrijblijvende manier aan elkaar voor te stellen. Naast lokale ondernemers kan men er ook landelijke organisaties die lokaal opereren vinden. De belangrijkste redenen voor Active Development om de beurzen te organiseren zijn doelgroeponderzoeken, het creëren van panels voor de advieswerkzaamheden, klanten toegang verschaffen tot de doelgroep en het opdoen van praktijkervaring.

De visie achter de Levensgenietersbeurs is ontstaan uit ervaringen met de doelgroep en bestudering van gerelateerde literatuur. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat naarmate mensen ouder worden, ze meer waarde gaan hechten aan lokale sociale netwerken. Hierin worden ook ondernemers meegenomen. Wanneer men een persoonlijke band met een servicegerichte ondernemer heeft opgebouwd, zal men deze meer als een vriend dan een verkoper beschouwen en bij vrienden en familie aanraden. Men wil dan ook best iets meer betalen voor een product of dienst zolang men maar niet het gevoel krijgt dat het teveel is.
Op een Levensgenietersbeurs vinden daarom bijna geen directe verkopen plaats en draait alles om het eerste contactmoment dat moet leiden tot een vervolgbezoek aan een vestiging. De doelgroep bezoekt een ondernemer bij voorkeur een aantal maal en neemt uitgebreid de tijd alvorens zij tot een aankoopbeslissing overgaat.

Op de beurs waren onder andere onroerend goed in het buitenland, computers, kunst, wellnessproducten, auto’s, reizen, meubels en een goed doel te vinden.

De beurzen vinden een aantal keer per jaar in verschillende steden in het land plaats. De volgende Levensgenietersbeurs zal begin maart voor de tweede keer in ’s-Hertogenbosch plaatsvinden."