29 augustus 2007

De opkomst van vrouwenmarketing

Vrouwen zijn wat mij betreft de ideale doelgroep voor ieder bedrijf. Raar om dat te roepen als ouderenmarketeer, misschien ook niet. Met name de wat ouderen vrouwen, van rond de 45, zijn het meest een interessant. Zij bepalen immers wat hun man koopt (al zullen veel mannen beweren van niet), vaak ook nog wat hun kinderen kopen, dragen, eten en consumeren en in veel gevallen ook wat hun ouders, die rond de 70 zijn doen. Een sleutelpositie die haar de machtigste consument in onze huidige maatschappij maken.

Mooi! moet een aantal marketeers hebben gedacht. Vandaag lees ik namelijk dat zowel Heineken als vrouwenlijfblad Libelle met een speciaal vrouwenproduct op de markt komen.


Heineken presenteert vrijdag het eerste vrouwenbier. Onder de naam Charli wordt in 15 proefcafé's gestart met de verkoop. Bier met de smaak van een fruitige cider, het zal mij benieuwen.

Libelle biedt nieuwe abonnees een navigatiesysteem in de kleur turkoois met witte stippen.

24 augustus 2007

Vutters voor de klas: Volkskrant Banen

Mooiste auto van de jaren '70


De ANWB roept autoliefhebbend Nederland op om haar favoriete auto van de jaren '70 (en '80 en '90) te kiezen. Voor veel ouderen (en jongeren) zal dit een feest van herkenning zijn. De actie wordt georganiseerd door ANWB auto. Op radio Veronica worden in het kader van de actie in het programma Goud van Oud de nodige Car Classics gedraaid.

Stemmen op je favoriete auto kan ook nog wat opleveren. De hoofdprijs is een nieuwe Fiat 500.
Een erg leuke actie die als je het mij vraagt erg succesvol gaat worden. Ik heb alvast gestemd; op de BMW 2002.

17 augustus 2007

Veel oudere startende ondernemers

Het nadeel van reizen is het missen van je eigen krant en je eigen nieuws. Zeker met een tijdsverschil ben je niet altijd op de hoogte van hetgeen gebeurt in je eigen land. Het voordeel is het internationale nieuws dat iedere dag van dichtbij te volgen is. Ik las hier dinsdag in de Miami Herald dat in Amerika veel ouderen starten met een eigen bedrijf. En jawel, 15 augustus bericht ook Sprout hierover. Een recordaantal Amerikanen kiest voor het ondernemerschap. Een trend die we wellicht ook in Nederland nog gaan zien. Zeker als het pensioen straks niet meer voor iedereen mogelijk is en op hoge leeftijd werken 'gewoon' gaat worden.

Vakantiebericht 2: Clichébeelden


Bij het bekijken van mijn foto's uit Berlijn kwam ik ook deze nog tegen. Een heerlijk clichébeeld van genietende mensen op een bankje. De foto is genomen bij Tiergarten middenin Berlijn. Alleen leuk voor het beeld. Ik heb geen idee wie deze mensen zijn.

Route 50 Plus


Vandaag ontving ik de uitnodiging voor het seminar van Route 50 plus op 20 september. De organisatie is in handen van organisaties als Plus Magazine, Mediaplus, de Telegraaf en omroep Max. Geen toeval, het seminar vindt plaats tijdens de 50 Plus Beurs waar de verschillende partijen ook meer dan ruim vertegenwoordigd zijn. Onder leiding van trendwatcher Adjiedj Bakas maken Brent Green, Chuck Nyren en Carol Osborn hun opwachting. Deze drie Amerikaanse sprekers zijn vooral bekend vanwege hun boeken over marketing en communicatie gericht op babyboomers. In Amerika, maar ook daarbuiten, gelden zij als autoriteiten op het gebied van 'babyboomermarketing'.

Dit is voor zover ik weet het eerste seminar dat Route 50 Plus organiseert. De organisatie omschrijft zichzelf als volgt:

" Route 50Plus is een initiatief van marktleiders met kennis van zaken. In Nederland, maar ook daarbuiten. De seniorenmarkt breidt zich uit, en staat niet stil bij landsgrenzen. Gebruikers van hetzelfde product spreken meerdere talen. Diensten zijn niet landgebonden. De markt kent een grote diversiteit, tastbaar en benaderbaar via verschillende segmentatievariabelen. Maar kenmerkt zich óók door gemeenschappelijke ontwikkelingen en behoeften. Ouder worden we allemaal. Aanbieders in Nederland zijn vaak ook in Europa of zelfs wereldwijd actief. Dan is de weg weten wel een pré. Acties die in Frankrijk succesvol zijn, kunnen helpen bij een introductie in Nederland. Uitwisseling van ideeën en ervaring levert geen richtlijn, wel meerwaarde. Wij streven naar professionalisering van seniorenmarketing via netwerken en uitwisseling. "
Ik ben benieuwd. Van een aantal Nederlandse ouderenmarketeers weet ik al dat zij ook aanwezig zullen zijn. Gerard Teuben, Herbert Driessen en Martijn de Haas staan al op de gastenlijst.

14 augustus 2007

Vakantiebericht 1: Berlijn en ouderen


Vanaf vrijdag ben ik al onderweg. Dat verklaart het bedroevende aantal blogposts de afgelopen dagen. Begonnen met een weekendtripje Berlijn tot en met zondag en vanaf maandag na een lange vlucht voor een weekje in Miami. Ik bezoek hier de FIME 2007, een beurs waar veel medische bedrijven in de ouderensector bijeenkomen. Dat geeft me ook meteen de gelegenheid om deze week een aantal 'senior city's' te bezoeken, want daar stikt het hier letterlijk van in Florida. Het Essex House hotel aan Collins Avenue, waar we deze week zullen logeren, heeft al 4 senior homes in een omtrek van nog geen 150 meter. Miami Beach staat dan ook bekend om het heerlijke klimaat, de zachte winters en natuurlijk het strandleven. De meest bekende senior city is Sun City Center Florida. Zij waren onder andere te gast bij de Silver Economy in Kerkrade.

Mijn eerste trip ging naar Berlijn. Misschien is het beroepsdeformatie, misschien gezonde interesse of gewoon het oog van de amateurfotograaf. Feit wil dat ik een aantal foto's heb geschoten van 'de doelgroep'. Leuk om hier te plaatsen vind ik zelf. Ik zal ook zeker hier in Miami, het walhalla van pensionerend en levensgenietend Amerika nog een aantal foto's schieten. De foto hierboven is een billboard van Schweppes. Is dit er één van de categorie 'goed reclame'?

08 augustus 2007

Daar gaan we weer: Booming Business met 50 plussers

Soms besef ik me weer heel goed waarom ik me ooit ben gaan bemoeien met marketing gericht op oudere doelgroepen. Mijn eerste ingeving was destijds dat ik me moest afzetten tegen de congres en seminarcultuur waarin we ons bevonden. En ja, ik vond medestanders. Want erover praten is 1, ernaar handelen is 2. Het is nu tijd voor actie. We weten hoe de doelgroep demografisch in elkaar zit, laten we daar dan nu de kansen van grijpen.

Maar goed, nog steeds worden aan de lopende band bijeenkomsten georganiseerd van allerlei pluimage. Graag geziene gast is steevast het 50 plus expertisecentrum en verschillende auteurs worden in wisselende formaties eveneens aan de sprekerslijst toegevoegd. Gelukkig wordt de praktijk vandaag de dag vaker aan het woord gelaten dan een paar jaar geleden. Men bespreekt cases en laat bezoekers vaak actiever meedenken.

3 september is het weer zover. Sanoma, met een vinger in de pap bij het expertisecentrum en uitgever van o.a. Zin en Midi, organiseert een bijeenkomst samen met de GVR. Voor een luttele 95 als GVR lid, 145 als CMC lid en maar liefst 195 euro als niet-lid bent u erbij in Hoofddorp. Wat u daar te horen krijgt?:

Met 80% van al het vermogen in handen zijn 50+ers dé markt van de toekomst. Daarnaast neemt het aantal 50+-ers sterk toe door de groeiende vergrijzing; verwacht wordt dat in 2015 40% van de totale bevolking 50 jaar of ouder is. In 2010 zijn er echter al meer mensen in de leeftijdcategorie 50+ dan in de leeftijdsgroep 25-49. Tijdens deze sessie gaan de sprekers in op wat de voorkeuren en patronen van 50+-ers zijn en of er zoiets is als dé 50+er en hoe deze groeimarkt te benaderen.

Renske van Kooij van het 50+ Expertisecentrum zal de twee onderzoeken toelichten die het centrum heeft uitgevoerd op het gebied van de belevingswereld van 50+ers en de communicatie voorkeuren van deze groep. Gertjan Hafkamp, auteur van “Baby Booming Business” zal dieper in gaan op hoe veel bedrijven deze doelgroep verwarren met zogenaamde “pensionados” en waarnaar zij op zoek zijn. De middag zal afgesloten worden met een praktijkcase van een adverteerder die zich (onder andere) op deze doelgroep richt, die later bekend gemaakt zal worden op de site van het GVR.

Lijkt me een interessante en leuke bijeenkomst. Wat ik niet helemaal begrijp is de aanwezigheid van Gertjan Hafkamp. Zijn boekje (wat hij schreef met Ron Meijer) is weliswaar leuk, maar gaat niet heel diep in op de materie en beschrijft vooral wat anderen ervan vinden.

Ik ben benieuwd wie hier naartoe gaan?

Touringcar populair door vergrijzing


Het is al een bericht van vorige week, maar vandaag niet minder actueel. Ik was er simpelweg nog niet aan toegekomen om erover te bloggen. Maar, zo midden in het vakantieseizoen is ieder nieuws over reizen actueel. Postbank voerde onderzoek uit onder die vakantievierende Nederlanders en concludeerde dat in een tijd waarin reizen steeds goedkoper worden en ons steeds verder voeren, juist het vervoer per touringcar toeneemt. Goed nieuws voor buschauffeurend Nederland. Vooral veel ouderen boven de 55 blijken te kiezen voor deze manier van reizen. Volgens de Postbank gaat in 2020 13 procent meer vakantiegangers met de bus op reis.

De toeristische sector is geen kleine speler in onze economie. Nederlandse toeristen spenderen jaarlijks voor 10 miljard in het buitenland. Inkomend toerisme levert de Nederlandse economie 6 miljard euro op.

03 augustus 2007

Beautyfood is hot


De moderne oudere, de youngtimers en de babyboomers blijken zeer ijdel. In Spanje, Japan en het Verenigd Koninkrijk spelen supermarkten daarop in met beautyfood; zuivelproducten met omega-6-vetzuren en anti-oxidanten die een mooie huid beloven, sapjes met Aloë Vera en snoepjes die de huid bruiner maken. In Japan gaat men zelfs zo ver dat schoonheidscrèmes naast het koelschap met beautyfoodproducten staan. Volgens onderzoeksbureau Mintel is beautyfood geen hype, maar een echte trend. Momenteel is het voedsel vooral zeer in trek in Japan en het Verenigd Koninkrijk en ook in Frankrijk wordt het steeds populairder. In Nederland komt het verschijnsel langzaam van de grond. Het zijn vooral ouderen die belangstelling hebben voor beautyfood. Uit onderzoek van Mintel blijkt dat producten die voor 40-plussers worden gelanceerd, met name door 55-plussers worden gekocht. Dat is volgens Jurgen van Leeuwen, directeur verkoop van Mintel International, logisch: 'de mens wil zich jonger voordoen dan hij is'.

02 augustus 2007

Ouderen ontdekken (massaal) Hyves


Social networking is booming. We hebben hier al veel te vaak geconstateerd dat ook het aanbod social networking sites voor ouderen aanzienlijk is. Nederland blijft nog wat achter, maar dat halen we in de toekomst vast wel weer in. Deze week attendeerde Gijsbregt Brouwer me in de comments bij mijn artikel op Marketingfacts op de trend dat ouderen steeds vaker gebruik gaan maken van Hyves, een medium dat aanvankelijk vooral door jongeren werd omarmd.
"Zou leuk zijn als Hyves eens aan zou geven hoe snel de gemiddelde leeftijd van de Hyvers stijgt. Ik merk dat de categorie 35-40 langzaam in begint te stromen. Hoe lang nog tot we in de doelgroep van (50)Plus komen? Schoolbank schijnt nog meer appeal te hebben voor de babyboomers. Misschien wel vanwege het gebrek aan 2.0?"
Ik ben eens gaan struinen en ontdekte dat er wel degelijk 40 en 50 plussers 'op Hyves zitten'. Kijk hier maar eens, en hier, maar ook de 200 hier, en de 300 hier en ook Plus doet mee.

Als Hyves zich, zoals deze week aangekondigd, verder blijf professionaliseren moeten zij de oudere doelgroepen misschien eens serieus in overweging nemen. In ieder geval is Hyves een zeer serieuze concurrent voor de op de oudere doelgroepen gerichte communities, platforms en social networking sites.

01 augustus 2007

Uncle Sam is op zoek naar babyboomers

Een kort bericht op deze zonnige woensdagmorgen.

In Nederland kampen we de laatste jaren met een relatief hoge werkloosheid onder 45 plussers, terwijl er krapte is op de arbeidsmarkt. Een scheve situatie, waar ook de Nederlandse politiek, onder leiding van Staatssecretaris Aboutaleb, een vette kluif aan heeft. Deze problematiek schreeuwt om een goede communicatiecampagne, maar blijft tot op heden alleen op institutioneel niveau aangepakt.

In Amerika heeft men de oplossing. De overheidsinstanties gaan hier sinds kort openlijk voor babyboomers als nieuwe werknemers. Een even simpel als doeltreffende communicatiecampagne. De overheid neemt het voortrouw. Als het goed is volgt de markt.