12 juni 2010

Social netwoking is populair bij 50-plussers


Stelt de Telegraaf gisteren. Sociale netwerken, als Facebook, Twiter en MySpace, blijken niet alleen geliefd onder jongeren, zo stelt de krant. Uit nieuw onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de Amerikaanse bezoekers van deze sites 50 jaar en ouder zijn. ”De nieuwste gegevens laten ons inzien dat sociaal netwerken een steeds groter deel uitmaakt van het dagelijks leven van Amerikaanse 50-plussers”, vertelt een woordvoerder van de ouderenorganisatie AARP die het onderzoek heeft uitgevoerd. Volgens de AARP is Facebook veruit het populairste netwerk onder haar leden, gevolgd door MySpace, LinkedIn en Twitter. Bijna een kwart van alle oudere Amerikanen is aanwezig op Facebook en 73 procent zegt het vooral te gebruiken om contact te onderhouden met familieleden, vrienden en verwanten. Bijna de helft van de 50-plussers zegt kennis te hebben genomen van sociale netwerksites door familieleden, voornamelijk een kind of kleinkind.

Is dat nieuws?

Eerder werd in Nederland al onderzocht dat zo'n 22% van alle 50-plussers Hyves en Facebook gebruiken. Vooral die twee, omdat ze dat kennen. Twitter was toen pas net aan een opmars bezig.

Veel interessanter is de vraag wat mensen doen op die sociale netwerken. Het Nationale 50+ Panel onderzocht begin dit jaar hoe men zich gedraagt in dergelijke netwerken. Als een zoeker, surfer en vooral een 'voyeur'. Het gaat niet om nieuwe vrienden maken en 'expressie'(het profiel wordt niet gepimpt), maar om de indrukken die men er op doet, het contact met eigen sociale kring, maar vooral het kijken naar wat anderen aan het doen zijn.

Daar zou ik nog wel wat meer over willen weten.

08 juni 2010

56-plusser wordt niet ontzien bij hervorming pensioenen


Ah, daar konden we op wachten. Waar vorige week nog leek alsof de rijkste groep ouderen (de babyboomers) zouden worden ontzien in de nieuwe plannen, blijkt nu dat ook werknemers vanaf 56 jaar volgens het akkoord van vakbonden en werkgevers moeten inleveren als het gaat om de oudedagsvoorzieningen. Zij krijgen volgens de plannen vanaf hun 65ste een lagere pensioenuitkering dan waarvoor zij nu rechten opbouwen, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. In het akkoord staat dat de AOW-leeftijd in 2020 wordt verhoogd naar 66 jaar. Daarmee zouden 56-plussers eigenlijk worden 'ontzien'.

Deskundigen uit de pensioensector noemen de lagere pensioenuitkering volgens het dagblad daarom een bezuinigingsmaatregel voor 56-plussers. Dat zou alleen niet zo worden gezegd omdat het gevoelig ligt bij de achterban van vakcentrale FNV. De lagere uitkering komt doordat de pensioenfondsen al vanaf volgend jaar uitgaan van een pensioenleeftijd vanaf 66 jaar. Wie eerder met pensioen gaat, moet inleveren. Een 56-jarige die over negen jaar dertigduizend euro dacht te ontvangen, moet het met 540 euro per jaar minder doen. Om zijn volledig pensioen te behouden moet hij na zijn 65e drie maanden doorwerken. Dat kan vaak niet, omdat in veel cao's is afgesproken dat iemand met zijn 65e verjaardag wordt ontslagen.

Het kalf is overigens nog niet verdronken. Het beruchte akkoord moet nog door de leden van de vakbonden worden goedgekeurd.